„Dacă, în loc de «ce face statul pentru mine?», tinerii se vor întreba «cum pot eu să utilizez ceea ce-mi oferă statul?», înseamnă că suntem pe drumul cel bun!“
„Dacă, în loc de «ce face statul pentru mine?», tinerii se vor întreba «cum pot eu să utilizez ceea ce-mi
02 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2454
Marime text
„Dacă, în loc de «ce face statul pentru mine?», tinerii se vor întreba «cum pot eu să utilizez ceea ce-mi oferă statul?», înseamnă că suntem pe drumul cel bun!“, spune Secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, George Constantin Brezoi.
Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat schema de ajutor de minimis „Locuri de muncă subvenţionate“, instituită în cadrul a opt proiecte, corespunzătoare celor opt Regiuni de Dezvoltare ale României, astfel: (1.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti şi regiunea Sud Est“; (2.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti şi regiunea Centru Braşov“; (3.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti şi regiunea Sud“; (4.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti şi regiunea Sud Vest“; (5.) „Locuri de muncă pentru TINEri în regiunile Bucureşti Ilfov şi Nord Est“; (6.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti Ilfov şi Nord Vest“; (7.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti Ilfov şi Vest“ şi (8.) „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti Ilfov şi Centru - Târgu Mureş“. Este un proiect ambiţios, lansat sub deviza „Tranziţia de la şcoală, la viaţa activă“, care beneficiază de o finanțare europeană de 40 de milioane de euro şi deja acest proiect a generat locuri de muncă în rândul tinerilor absolvenți. Am solicitat câteva detalii Secretarului de Stat în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Constantin George Brezoi.
* De ce a fost lansat acest proiect?
Proiectul a fost lansat deoarece există percepţia că angajatorii refuză să angajeze tineri absolvenți pentru că aceştia nu le-ar aduce plusvaloare, mai ales în primul an. Şi-atunci, ministrul Florin Jianu -care vine din mediul privat - și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (după părerea mea, trebuie aduși în discuție toți cei care au avut merite în acest proiect) au hotărât ca statul român să încerce să elimine această posibilă reticenţă a angajatorilor. Cum? Orice firmă care angajează tineri absolvenți de liceu sau facultate, din promoțiile 2014, primește o subvenție de la Departamentul nostru pentru salariul acelui tânăr, astfel: 900 de lei pentru absolvenții de liceu și 1.300 de lei pentru absolvenții de facultate (la care se adaugă contribuțiile către stat). Dar nu acestea sunt salariile pe care le primesc absolvenţii angajaţi de firme! Ei primesc salariile corespunzătoare posturilor pe care sunt angajaţi, iar diferenţa este suportată de companiile respective. Noi oferim doar subvenţii, în sumele menţionate, din cele 40 de milioane de euro ale proiectului, bani care provin din fonduri europene, prin Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Astfel că, pe de o parte, este degrevat bugetul de aceste cheltuieli, iar pe de altă parte, este foarte important ca tinerii să-şi asume răspunderea unui loc de muncă, imediat ce termină şcoala. Pentru că am mers personal în multe universități, am mers și în licee, am stat de vorbă cu tinerii și am constatat că prima problemă pe care o au mulţi dintre ei este că nu-şi dau prea bine seama că, la momentul absolvirii, ar putea începe un nou drum în viaţă, prin forţe proprii, fără a mai fi susţinuţi financiar de părinţi. Până la urmă, noi am dorit prin acest program ca primul drum pe care-l face un absolvent după terminarea studiilor să fie la o societate comercială, nu către şomaj.* Mulţi tineri spun însă că ei doresc să se angajeze, dar sunt blocaţi de cerinţa angajatorilor care vor şi experiență...
Aceasta este cea mai importantă problemă pe care o rezolvăm prin proiect! Pentru că, în intervalul în care noi contribuim la salariul tânărului absolvent - şase luni sau un an - el are timp să capete experienţă, iar firma îl poate pregăti pentru postul vizat, fără să mai resimtă o mare presiune pe salariul acordat, ştiind că primeşte bani ca să-l ţină angajat pe tânărul absolvent. Compania angajatoare depune un decont la noi (fie lunar, fie trimestrial), iar apoi primeşte cota-parte corespunzătoare din banii pe care i-a plătit deja angajatului respectiv, tânăr absolvent. De altfel, noi am alocat un buget al nostru, al Departamentului, pentru o decontare rapidă către companii, urmând ca noi să ne recuperăm banii, și nu firmele, așa cum s-a întâmplat în trecut.* Ce obligaţii au companiile care accesează acest program?
Firmele care primesc prin acest program sprijinul financiar pentru angajarea tinerilor absolvenţi, promoţiile 2014, au obligaţia de a-i menţine angajaţi şi după încheierea programului, pentru o perioadă cel puţin egală cu aceea pentru care au primit sprijinul financiar. Şi mai există o facilitate care trebuie menţionată aici: dacă, din diverse motive întemeiate, compania trebuie să rezilieze contractul cu tânărul absolvent înainte de încheierea perioadei de derulare a programului, atunci noi o vom sprijini să angajeze un alt tânăr absolvent pe acelaşi post, în termen de 30 de zile, pentru a continua programul.* Cum îl veţi recruta aşa de rapid?
Proiectul este accesat atât de firme, cât şi de tineri. Astfel că din ce în ce mai mulţi tineri îşi depun CV-ul pe site-ul nostru, www.imm.gov.ro. Deci putem face recrutarea foarte rapid, direct de pe site, din CV-urile deja existente. De altfel, această mediere a noastră între angajat și angajator s-a dovedit a fi un succes şi dintr-un alt punct de vedere: angajatorul nu mai caută la Şomaj, la AJOFM, ori în diverse alte medii un absolvent, ci își alege dintre CV-urile depuse pe site.
* Misiunea acestui proiect este și de a le arăta tinerilor că nu au ușile închise pe piaţa muncii?
Foarte mulți tineri, dar și firme, se întreabă: „Ce face statul pentru mine?“ Statul are misiunea de a pune la dispoziție toate măsurile pe care tinerii și firmele trebuie să le utilizeze. Dacă, în loc de „ce face statul pentru mine“, tinerii se vor întreba „cum pot eu să utilizez ceea ce-mi oferă statul“, înseamnă că suntem pe drumul cel bun!Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii