Ligamentoplastia, o intervenție realizată cu aparatură de înaltă performanță la Ovidius Clinical Hospital
Ligamentoplastia, o intervenție realizată cu aparatură de înaltă performanță la Ovidius Clinical HospitalLigamentoplastia constă în reconstrucţia unuia dintre ligamentele încrucişate anterior (LIA) sau posterior (LIP). Este o intervenție chirurgicală curentă în cadrul Ovidius Clinical Hospital, fiind realizată de o echipă de medici specialiști în ortopedie - traumatologie, dr. Eugen Rubeli, dr. Toma Cucu şi dr. Fodor Pal, cu o experiență vastă în tratamentul chirurgical al rupturilor ligamentare.
Ruptura ligamentului încrucişat anterior (LIA) este cea mai frecventă şi determină în timp leziuni ale meniscurilor şi cartilajului articular, cu apariţia precoce a artrozei genunchiului. De aceea, la persoanele tinere sau la cele active, indiferent de vârstă, care practică în mod constant activităţi sportive este indicată reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior. Ligamentul lezat este înlocuit cu o grefă prelevată tot de la pacient din tendonul rotulian sau fascia lata, tendoanele „labei de gâscă”, tendoanele semitendinos şi gracilis.
Ligamentoplastia, o intervenţie chirurgicală minim invazivă - artroscopică
Ligamentoplastia se realizează printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă - artroscopică, micşorând astfel numărul cicatricelor postoperatorii. Grefa de tendon prelevată este fixată cu şuruburi bioresorbabile, în două tuneluri - femural şi tibial.Reconstrucţia LIA nu este o operaţie de urgenţă, datorită inflamaţiei posttraumatice. De cele mai multe ori, se preferă temporizarea intervenţiei până la remiterea inflamaţiei, excepţie făcând cazurile asociate cu afectarea şi a altor structuri ale genunchiului.
Artroscopia pentru ligamentoplastie este realizată cu aparatură de înaltă performanță, care permite medicilor specialiști reproducerea cât mai exactă a caracteristicilor, a locurilor de inserţie şi a orientării fibrelor ligamentului nativ rupt. Recuperarea medicală va începe din prima zi de după operaţie şi constă în fiziokinetoterapie, sub îndrumarea unui specialist, în baza de tratament a spitalului Ovidius Clinical Hospital.
Durata de recuperare este, în medie, de şase luni, în funcţie de vârsta şi gradul de receptivitate ale fiecărui pacient, la sfârşitul perioadei menţionate putându-se relua activitatea sportivă.
„Tratamentul chirurgical al rupturii de LIA este personalizat. De exemplu, în cazul unui sportiv profesionist la care, în urmă cu câțiva ani, s-a realizat o extirpare a bontului de ligament încrucișat anterior rupt şi la care, în timp, din cauza instabilității restante, au apărut o leziune de menisc intern şi leziuni ale cartilajului articular la genunchiul stâng, se va realiza o nouă ligamentoplastie de revizie cu meniscotomie şi mozaicoplastie, pentru a ajunge la rezultatul final așteptat de pacient. Particularitatea acestui caz constă în faptul că s-a intervenit și la genunchiul drept pentru o infecție locala cauzată de o artroscopie anterioară. Succesul intervenției este confirmat de probele biologice, ce relevă absența infecției și recuperarea precoce a pacientului”, explică dr. Eugen Rubeli, medic primar ortopedie - traumatologie.
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple. Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare și modern spital privat din regiune
Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanța
Telefon: 0241 480400
Pentru mai multe detalii, vizitați: www.Ovidius-CH.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp