Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă motive întemeiate pentru a mânca ouă în mod regulat

ro

27 Feb, 2023 10:30 1771 Marime text
 
  • Ouăle nu prea au parte de reclamă bună. Dar ele sunt foarte hrănitoare și bune pentru sănătatea noastră. Iată nouă motive bune pentru a mânca ouă aproape în fiecare zi.
  • Auzim adesea că este necesar să limităm consumul de ouă, deoarece acestea sunt bogate în colesterol „rău” și favorizează incidența bolilor cardiovasculare. Acest lucru nu este adevărat!
Înainte de toate, să punem lucrurile în ordine: ouăle nu sunt o sursă de colesterol „rău”! Este adevărat că gălbenușul de ou este unul dintre alimentele care conține cea mai mare cantitate de colesterol (aproximativ 370 mg per ou), dar acesta nu rămâne în organism. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că colesterolul din alimente este absorbit doar parțial de intestin (aproximativ 25%). Ficatul produce aproape tot colesterolul din sânge (75%), astfel că aportul alimentar este neglijabil. Prin urmare, consumul de ouă nu poate fi considerat responsabil pentru un nivel ridicat de colesterol „rău” în sânge. Colesterolul „rău” este rezultatul fabricării excesive de către organism a acizilor grași saturați (unt, smântână, brânză, iaurt, grăsimi etc.) într-o dietă dezechilibrată.

Ouăle, pe de altă parte, sunt o comoară nutrițională, la fel ca un pahar de lapte zilnic! Dovada în nouă puncte:

1. Bogate în proteine

Un ou de 60 de grame conține între 7 și 8 grame de proteine și asigură o cincime din necesarul zilnic de proteine. Nu numai atât, dar ouăle conțin toți cei 8 aminoacizi care sunt esențiali pentru ca organismul uman să funcționeze corect. În special, lizina și metionina, care sunt foarte puțin prezente în dieta noastră.
Ouăle crude sunt mai greu de digerat de către organismul nostru. Pentru o digestie mai bună, mergi către ouă fierte, gătite sau poșate.

2. Generoase în vitamine și oligoelemente

Ouăle conțin vitaminele D, E, K și B2 și sunt foarte bogate în oligoelemente și minerale. Acești micronutrienți sunt esențiali pentru organismul nostru, de exemplu pentru formarea oaselor, a dinților și a părului. Ouăle conțin fosfor, zinc, sodiu, potasiu, seleniu și zinc.

3. Furnizează colină

Sănătatea creierului nostru depinde și de ceea ce punem în farfurie! Bogate în vitamina B, ouăle ne stimulează creierul, ne ajută să rămânem concentrați și să memorăm!
Gălbenușul unui ou conține 100 mg de colină. Colina este o substanță puțin cunoscută care contribuie la eliminarea grăsimilor în ficat. De asemenea, joacă un rol esențial în încetinirea bolii Alzheimer prin faptul că are grijă de funcțiile creierului nostru.

4. Furnizează grăsimi bune

Ouăle conțin acizi grași nesaturați, care sunt buni pentru sănătatea noastră. Sunt o sursă de grăsimi (11 g de grăsime la 100 g) și de omega-3 atunci când provin de la găini hrănite cu semințe de in.
Studiile au arătat că, consumul de oua bogate în omega-3 ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, care sunt adesea responsabile de bolile de inimă.

5. Conțin antioxidanți care sunt buni pentru ochii tăi

Ouăle conțin doi antioxidanți din familia carotenoidelor: luteină și xeaxantină. Acești antioxidanți ne ajută să ne menținem o vedere bună, reducând în același timp riscul de boli oculare legate de vârstă (cataractă, degenerare maculară).

6. Efectul de suprimare a apetitului

Ouăle au un efect de sațietate. În special, acestea detronează produsele pe bază de cereale, vedetele micului nostru dejun. Se pare că englezii au înțeles totul, din moment ce au făcut din ele alimentul de bază al faimosului lor mic dejun.
Pe lângă faptul că sunt foarte sărace în calorii (aproximativ 90 de calorii pentru un ou), ouăle sunt unul dintre cele mai complete alimente: sunt bogate în proteine (și, prin urmare, în aminoacizi esențiali), în vitaminele A, D, E, K, B2 și N12, precum și în minerale, magneziu, fosfor și potasiu. Sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind un inhibitor al apetitului. Un adevărat aliat în slăbire!
Într-un studiu efectuat pe 30 de femei supraponderale, consumul de ouă în loc de covrigi la micul dejun a crescut sațietatea și a dus automat la scăderea consumului de calorii în următoarele 36 de ore.
Într-un alt studiu, înlocuirea unui mic dejun cu covrigi cu un mic dejun cu ouă a dus la o pierdere semnificativă în greutate pe o perioadă de opt săptămâni.

7. Bune pentru femeile însărcinate

O comoară nutrițională, ouăle conțin toate substanțele nutritive de care o femeie însărcinată și copilul ei au nevoie.

8. Bune pentru păr

Ouăle sunt bogate în proteine, vitamina B și zinc, care sunt eficiente în reconstrucția și repararea țesuturilor deteriorate. Măștile cu ouă ajută la creșterea părului și întăresc părul. Încearcă masca de păr cu ou, miere și lămâie!

9. Pur și simplu bune

Da, dacă ai ajuns până aici, probabil și tu ești un iubitor de ouă: ouă fierte tari, ouă fierte moi, ouă prăjite și numeroasele mâncăruri pe bază de ouă: sufleu, clătite, quiche, omlete, clătite, paste cu ouă... Este prea ușor să folosești ouăle într-o varietate de moduri, spre deliciul papilelor gustative.
Un mic sfat: pentru a ști dacă ouăle sunt proaspete, pune-le într-un pahar plin cu apă. Dacă se scufundă, este un semn că sunt proaspete și de bună calitate. Dacă plutesc, atunci poți să le arunci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii