Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perfecționarea continuă, cheia pentru reușita afacerii tale

ro

25 Feb, 2019 17:02 4379 Marime text

Perfecționarea continuă poate părea un concept desuet în zilele noastre - avem nevoie să ne expunem constant la nou nu doar ca să fim mai buni în munca pe care o facem zi de zi, ci și ca să atingem împlinirea personală spre care tindem. Însă, perfecționarea continuă, oricât de naturală ar părea, devine o piatră de hotar când vine vorba despre antreprenoriat.
 
Perfecționarea continuă ar trebui să fie o condiție sine qua non a antreprenoriatului într-o Românie în care una din două afaceri este sortită eșecului, potrivit REGnet, platforma online specializată în înființări și modificare de SRL și PFA. De ce eșuează antreprenorii români? Motivele sunt multe și greu de ignorat: lipsa experienței în a conduce o afacere, planificarea defectuoasă, necunoașterea pieței, capitalul insuficient cu care se pleacă la drum ori lipsa unei strategii pe termen lung. Iar numărul de ce-urilor nu se termină aici.
Afacerile care reușesc să „supraviețuiască” piedicilor de mai sus în primii ani de la lansare nu sunt însă puse la adăpost de pericolul eșecului. Potrivit statisticilor, durata medie de viață a unei companii în România este de opt, nouă ani. Mai mult, cifrele arată că numărul companiilor care își încetează activitatea este dublu comparativ cu cel al firmelor nou înființate - fenomen recunoscut ca distrugere creativă. La începutul anului 2018, numărul firmelor din România care și-au suspendat activitatea ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, cu o creștere de peste 132, 99% în raport cu perioada similară a anului precedent, conform unei analize realizate de REGnet.
 

Un proces de învățare constant poate deschide noi drumuri

 
Situația start-up-urilor nu e una roz, iar doza mare de entuziasm cu care antreprenorii români pleacă la drum nu e nici pe departe suficientă pentru a susține în mod real un business. Pe lângă multitudinea de condiții pe care trebuie să le ia în considerare cei care pornesc pe calea antreprenoriatului, una este esențială – perfecționarea continuă! Fără asumarea unui proces de învățare constant, succesul poate rămâne un vis frumos și atât.
 
Astfel, fie că sunt la început de drum și au nevoie de îndrumare, fie că deja au pus bazele unei afaceri care trebuie susținută și îmbunătățită, antreprenorii ar trebui să ia parte anual la cursuri și traininguri de specialitate!
 
Dacă în București lucrurile sunt mai simple datorită contextului economic, în restul zonelor situația se complică. Soluții însă există! Pentru regiunea de Nord-Est a țării (adică județele Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui și Neamț) și regiunea de Sud-Est ( Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), CivittaStrategy& Consulting, companie de consultanță strategică pentru dezvoltare cu accent pe inovare și antreprenoriat, se ocupă de „cultivarea” unei noi generații de antreprenori de succes prin organizarea unor traininguri și workshop-uri gratuite. Acestea sunt adaptate piețelor locale și le sunt destinate tuturor celor care vor să își facă o afacere sau își doresc să o consolideze pe cea pe care o au deja. Singura condiție pentru participare este propria voință – dacă vrei să fii mai bun, te înscrii la cursuri exact așa cum au făcut deja zeci de persoane. Mărturiile lor arată clar că un curs de perfecționare are numai avantaje!
 

Concluzii de la cei care au participat la cursuri

 
Paul Efrimescu este unul dintre antreprenorii care au beneficiat deja de îndrumare din partea Civitta Strategy& Consulting. Întâi s-a înscris la cursul de Competențe antreprenoriale. I-a fost atât de util încât a decis să urmeze și cel de-al doilea curs propus de companie, denumit Managementul inovării. Paul are o firma care oferă servicii de personalizare a textilelor - „Drapelul Personalizat”. „Până în 2010 am activat pe piață de amenajări interioare. Ulterior am schimbat domeniul de activitate în personalizări textile (realizare de steaguri, personalizări echipamente sportive și de lucru)”, povestește Paul.
 
Afacerea lui Paul s-a dezvoltat încet, dar sigur: „În 2015 am accesat fonduri europene. De atunci am mărit capacitatea de producție prin achiziționarea de dotări și echipamente și de asemenea am mărit gama de produse realizate - producție publicitară plus bannere, autocolante, pixuri, copertine, cataloage și broșuri”. Participarea la cursurile Civitta Strategy& Consulting l-a făcut pe Paul să conștientizeze și mai mult importanța perfecționării continue. „În urma participării mele la cursurile antreprenoriale, mi-am dat seama cât de important este să-ți stabilești corect prioritățile vizavi de resurse și de bugetul pe care le ai. În plus, am început să fiu mai conștient de timpul meu. Tehnicile de management al timpului învățate îmi vor fi de ajutor ca să muncesc mai eficient!”, spune Paul.

 
Alina Avram e designer vestimentar și se află la începutul drumului în antreprenoriat. S-a înscris la cursurile organizate de Civitta Strategy& Consulting fiindcă și-a dat seama că are nevoie de îndrumare pentru business-ul ei, care începea să prindă tot mai mult avânt.
 
„Am deschis atelierul de creație vestimentară în decembrie 2017 prin accesarea unor fonduri din cadrul programului Start-up Nation. Până la acel moment am lucrat în proporție de 90% doar pe comandă, majoritatea comenzilor ne-au venit online, de pe Facebook sau Instagram și din recomandările clienților mai vechi”, spune Alina. După ce afacerea a început să ia amploare în mediul online, antreprenoarea a reușit să scoată și niște mini colecții pe care urmează să le distribuie în magazine de profil.
 
„După cursul de antreprenoriat, mi-am dat seama că este esențial să înțeleg nevoile clienților că să știu ce fel de produse să propun astfel încât să acopăr niște nevoi, dar să am și profitabilitate”, mai adaugă antreprenoarea.
 

Antreprenori din diverse domenii, uniți de aceleași priorități

 
Cristina și Cosmin Nițu s-au gândit că pot face echipa bună nu doar în viață și în afaceri, ci și la cursurile oferite de Civitta Strategy& Consulting. Astfel, Cristina a decis să meargă la cursul de Competențe antreprenoriale, iar soțul ei l-a urmat pe cel de Managementul inovării.
 

Cuplul deține o firmă de design interior ce oferă și servicii de design arhitectural, design de produs, modelare 3D și consultanță în domeniul amenajărilor interioare. „Misiunea noastră e să transformăm compania în una dintre principalele firme de design ambiental de pe piața regională și să ajungă un brand renumit în domeniul amenajărilor interioare. Prin utilizarea unor tehnologii de ultimă generație și printr-o serie de procese ce implică o comunicare constantă cu beneficiarii și o documentare temeinică asupra design-ului și materialelor folosite, ne propunem să livrăm servicii de cea mai înaltă calitate ce vor crește gradul de satisfacție al clienților”, spun cei doi antreprenori. Cu un asemenea obiectiv de dus la îndeplinire, soții Nițu s-au gândit că participarea la aceste două cursuri îi va ajuta în demersul lor.
 
Cuplul spune că prioritatea este să învețe și să simtă că pot atinge un nivel superior de împlinire profesională: „De la înființare firma și-a extins portofoliul de clienți și s-a implicat într-o serie de proiecte interesante pe care le-a finalizat cu succes. Credem că informațiile dobândite la cursurile de antreprenoriat ne vor ajuta să construim o afacere și mai solidă și să oferim potențialilor clienți o sursă de inspirație în ceea ce privește desing-ul de interior”.
 
 
Răzvan Martin este unul dintre antreprenorii cărora nu le e frică de risc. Inițial, Răzvan s-a ocupat de cultivarea și vinderea de produse agricole, după care a decis că e momentul pentru pasul următor. Obiectivul lui: construirea și punerea în funcțiune a unei pensiuni agro-turistice în satul Letea din Delta Dunării. „Cursul de antreprenoriat m-a ajutat să-mi construiesc o viziune mai coerentă vizavi de afacerea mea. Scopul este oferirea unor servicii de înaltă calitate clienților și impunerea unui model de afacere profitabilă, sustenabilă și prietenoasă în raport cu mediul natural și cultural al zonei”, spune Răzvan.
 
Fiindcă lucrurile s-au mișcat rapid și în cazul lui, Răzvan a simțit că are nevoie de consultanță ca să-și întocmească o strategie coerentă pentru noul său proiect. „Societatea a fost înființată în septembrie 2015 cu scopul de a construi o pensiune agro-turistică. În 2018, am obținut un contract de finanțare nerambursabilă FEADR. În prezent, suntem în faza aprobării proiectului tehnic, urmată de licitația pentru lucrările de construcție”, povestește antreprenorul.
 
Cursurile oferite de CivittaStrategy& Consulting sunt concepute special pentru antreprenori actuali sau viitori, pentru manageri sau fondatori de star-up-uri și sunt structurate atât în sesiuni teoretice, cât și în module practice. Organizate cu precădere în Constanța, Iași și Galați, sunt disponibile și celor din celelalte județe din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, cărora organizatorii le decontează integral cheltuielile de transport și cazare!
 
Toate detaliile despre înscriere sunt de găsit pe site-urile www.fast-track.ro și www.scale-up.ro.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii