Pomelo, cea mai subevaluată citrică - beneficii și utilizări
Pomelo, cea mai subevaluată citrică - beneficii și utilizări
13 Feb, 2023 10:22
ZIUA de Constanta
3421
Marime text
Pomelo, numit și Citrus maxima, este considerat cel mai mare soi de citrice existent. Este originar din Asia de sud-est și crește în China de 4000 de ani. Treptat, s-a răspândit în alte țări asiatice, ajungând până în Japonia, înainte de a se stabili în Noua Zeelandă și în alte insule din Pacific. În prezent, există deja culturi în alte locuri departe de Asia, cum ar fi Spania, Italia, dar și Africa de Sud, Israel sau Statele Unite.
Un pomelo, care este un fruct înrudit de aproape cu grapefruit-ul, poate cântări până la două kilograme și are un diametru de 30 de centimetri.
Pomelo are o coajă foarte groasă, care poate reprezenta până la o treime din greutatea sa totală. Este mult mai puțin suculent decât grapefruit-ul, are puțin suc în comparație cu acesta din urmă și, de asemenea, interiorul său nu conține sâmburi încorporați în segmentele sale, ci semințe mici în interior, mai asemănătoare cu modul în care sunt dispuse în pepenele galben. Alte diferențe față de grapefruit, dincolo de mărime: este mai puțin amar decât acesta și are o formă de pară, spre deosebire de grapefruit, care este rotund.
Interiorul său este galben-verzui, deși există soiuri cu nuanțe ușor roșiatice, iar segmentele sale au o cantitate excesivă de coajă albă care acoperă fructul și care se recomandă a fi îndepărtată, deoarece este amară, în comparație cu alte citrice.
Utilizări în bucătărie
Pomelo se consumă de obicei proaspăt, dar și în suc bogat în vitamine și minerale sau cu iaurt. Îl putem adăuga la salate, salate de fructe (alături de clementine, ananas, kiwi etc.) sau putem prepara cu el gemuri și marmelade. De asemenea, poate fi folosit ca garnitură, ușor prăjit pe grătar pentru a însoți carnea și peștele.
Pomelo se decojește la fel ca alte citrice (portocale, clementine, mandarine). Deși pielița exterioară este mult mai groasă decât cea a altor citrice, aceasta este relativ ușor de îndepărtat. Pomelo conține mai puțin suc decât alte citrice. Cu toate acestea, sucul rezultat are un gust foarte răcoritor. În cazul în care coaja nu a fost tratată în niciun fel, adică dacă fructul este organic, aceasta poate fi folosită și ca un condiment. Uneori, stratul alb dintre coajă și pulpă este glazurat pentru a fi consumat ca o dulceață sau pentru a fi folosit ulterior ca ingredient de copt.
Dacă mai devreme am vorbit de deosebiri, acum trebuie să spunem că grapefruitul și pomelo au și multe lucruri în comun. Sunt citrice de dimensiuni mai mari, cu o aromă distinctă și pline de vitamina C, antioxidanți și fibre. Nu e de mirare că sunt atât de populare în timpul lunilor de iarnă! Deși sunt asemănătoare, grapefruit și pomelo nu sunt interschimbabile și fiecare are propriile caracteristici distincte.
Pomelo crește de obicei singur, spre deosebire de grapefruit, care tinde să crească în ciorchini, atât de mult încât poate semăna cu strugurii pe o viță de vie. Așa se explică și cum și-a primit numele: grape fruit (fructul strugure).
Pomelo este o specie separată, în timp ce grapefruitul este un hibrid, rezultat din încrucișarea unei portocale cu un pomelo. Pomelo are o coajă mai groasă decât cea a grapefruitului și mult mai mult miez. În timp ce grapefruitul este rotund, pomelo are, în general, o formă mai degrabă de pară sau de lacrimă, după cum am amintit și mai devreme.
Când vine vorba de mărime, grapefruitul este mare, dar pomelo este și mai mare - de fapt, pomelo este cel mai mare dintre toate citricele, comparându-se cu un ananas. În timp ce pomelo și grapefruitul au amândouă o aromă care variază de la dulce la dulce-amăruie, gustul unui pomelo este vizibil mai dulce și are adesea nuanțe subtile de aromă.
Cum se păstrează pomelo?
La temperatura camerei, pomelo se păstrează timp de câteva zile. Este un fruct care nu se coace după recoltare, spre deosebire de clementine, mandarine sau portocale, așa că este important să fie consumat relativ repede. Dacă este depozitat prea mult timp, își pierde nutrienții valoroși. Cel mai bine este să depozitați pomelo în sertarul cu legume din frigider. La temperaturi foarte scăzute se strică rapid. Lăsați pomelo să se adapteze la temperatura camerei înainte de a-l mânca, deoarece acesta este cel mai bun mod de a-i aprecia aroma, la fel ca și la un ananas.
Beneficii pentru sănătate
Limonina, o substanță amară conținută în pomelo, ca și în grapefruit, este foarte importantă pentru sănătate. Acest limonoid stimulează activitatea intestinală și, dacă este consumat în mod regulat, asigură o digestie sănătoasă.
Naringina (o altă substanță amară, prezentă și în portocale, clementine sau mandarine) are efecte antihipertensive și ajută la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, acest lucru face ca administrarea de medicamente pentru tensiune arterială și pomelo în același timp să fie nerecomandată.
Dacă vă verificați tensiunea arterială de mai multe ori pe zi, mai ales înainte de a merge la culcare și înainte de a vă ridica din pat dimineața, acest fruct vă poate ajuta să vă mențineți nivelul tensiunii arteriale în limite normale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii