Samsung investește 11 miliarde de dolari în dezvoltarea unei tehnologii mai performante pentru ecranele televizoarelor
Samsung investește 11 miliarde de dolari în dezvoltarea unei tehnologii mai performante pentru ecranele televizoarelor
27 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4139
Marime text
Samsung Electronics susține că a dezvoltat o nouă metodă de a prelungi durata de viață și de eficiență a diodelor emițătoare de lumină cuantică (QLED = Quantum Dot Light Emitting Diode), care poate duce la comercializarea acestora, scrie revista de știință Nature.
O echipă condusă de doctor Eujnoo Jang și dr. Yu-Ho Won, cercetători la Samsung Advanced Institute of Technology, au îmbunătățit structura punctului cuantic din fosfură de indiu ecologică.
Televizoare Samsung QLED - oferte eMAG
Structura propusă de aceștia previne oxidarea miezului și construiește un înveliș simetric, gros, în jurul acestuia, pentru a preveni scurgerile de energie. Ligandul de pe suprafață a fost de asemenea scurtat, pentru a permite absorbția mai rapidă a curentului electric.
Eficiența cuantică se îmbunătățește astfel cu 21,4%, iar durata de viață a diodelor a crescut la un milion de ore, susține gigantul din Coreea de Sud.
Samsung QLED – eMAG.ro
Compania a adăugat că deține peste 170 de brevete privind structura elementelor în QLED-uri și va continua să dezvolte noi tehnologii care să ducă la display-uri și mai avansate. Un purtător de cuvânt al Samsung a refuzat să dea detalii cu privire la momentul în care compania va comercializa tehnologia QLED autoemisive.
În ciuda anunțului făcut de Samsung, comercializarea de ecrane care utilizează puncte cuantice ca sursă de lumină este încă departe și se prea poate să nu fie realizată niciodată, existând prea multe obstacole în calea acestui deziderat.
Cercetările privind utilizarea QD s-au realizat evitându-se folosirea cadmiului, care este cel mai bun material de folosit ca sursă de lumină, grație maleabilității sale, dar este dăunător oamenilor.
Materialele precum fosfura de indiu nu au reușit până acum să se ridice la proprietățile și calitățile cadmiului, atunci când au fost utilizate ca sursă de lumină directă.
Televizoarele actuale ale Samsung numite QLED utilizează QD fără cadmiu. Dar diodele absorb direct elecricitatea, deci nu sunt folosite ca sursă de lumină. Mai degrabă, QD sunt utilizate ca un film peste ecranul LCD (liquid crystal display) care emite luminozitate prin absorbția luminii de fundal.
În octombrie, Samsung a anunțat că va investi 11 miliarde de dolari pentru a reuși până în 2025 să producă afișaje QD. Producția va începe în 2011 dar va fi, pentru început, OLED compatibil cu QD, care folosește materialul organic ca sursă de lumină și material QD ca film. Acest tip de display va fi asemănător cu ecranele AMOLED pe care Samsung le folosește la telefoanele mobile și cu televizoarele OLED ale LG.
Dacă scopul final al Samsung este lansarea de ecrane QLED autoemisive, va trebui să așteptăm până în 2025 pentru a vedea dacă este o tehnologie într-adevăr viabilă.
Investițiile continue în cercetare și dezvoltare pentru a descoperi noi și noi tehnologii în favoarea clienților finali arată de ce Samsung este lider mondial în domeniul televizoarelor și al telefoanelor mobile. Ecranele sale, indiferent că sunt pe telefoane sau pe televizoare, sunt printre cele, dacă nu chiar cele mai bune din lume.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii