Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știi care sunt cele mai sănătoase legume? Iată care sunt proprietățile și beneficiile acestora

ro

01 Nov, 2022 09:31 2297 Marime text
  • Când mănânci alimente nutritive, corpul tău le apreciază și le reflectă într-un concurs de sănătate.
  • Mâncatul legumelor poate fi dificil pentru unele persoane, dar cunoscând toate beneficiile consumului de legume, este clar că merită efortul. În plus, cu un pic de efort, orice ingredient este delicios.
  • Mâncând sănătos și incluzând suficiente legume în alimentația dumneavoastră vă va ajuta să vă mențineți greutatea ideală.
  • Există diferite moduri de a le găti, de exemplu, la aburi sau la foc direct. Există chiar și unele care sunt minunate atunci când sunt consumate crude.
 Morcovi
Este bine să mâncăm morcovi pentru că sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu și fibre, iar acesta este doar vârful icebergului nutrițional. Betacarotenul, compusul care dă morcovilor nuanța portocalie, este legat de un risc mai mic de apariție a anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, femeile cu un nivel ridicat de betacaroten au avut cu până la 59% mai puține șanse de a dezvolta cancer de sân. Un alt studiu publicat în revista Nutrition and Cancer a sugerat că acest nutrient provenit din morcovi poate preveni cancerul pulmonar. Potrivit oamenilor de știință, acest compus este transformat în vitamina A, care este importantă pentru funcția imunitară. De asemenea, consumul de morcovi este bun pentru ochi.
Spanac
Spanacul este o sursă excelentă de proteine și nu numai, ci și de vitaminele A și C, antioxidanți și acid folic. Iată un sfat pentru vegani, o cană de spanac are la fel de multe proteine ca un ou și doar jumătate din calorii. Se recomandă să gătiți spanacul la aburi, mai degrabă decât să îl consumați crud. Această gătire ajută legumele să își păstreze nutrienții și facilitează absorbția calciului și a tuturor beneficiilor pe care le conțin.
Broccoli
Dacă există o legumă care este completă și plină de beneficii, aceasta este broccoli. Pe lângă studiile care îi dovedesc beneficiile în prevenirea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, de sân și de piele, această legumă ajută și la reducerea abdomenului.Potrivit experților, broccoli conține un fitonutrient numit sulforafan care combate stocarea grăsimilor corporale. Este, de asemenea, bogat în vitamina C care, pe lângă întărirea sistemului imunitar, ține la distanță nivelul de cortizol în situații de stres.Folosirea acestei legume în dieta noastră zilnică este destul de ușoară, îl puteți consuma fiert, în clătite sau în smântână.
Cartofi
Una dintre cele mai versatile și ușor de gătit legume sunt cartofii. Amidonul pe care îl conțin, de care multe persoane care țin diete stricte se feresc, favorizează oxidarea grăsimilor, ceea ce duce la reducerea grăsimii abdominale.Atunci când acest amidon este răcit, își poate spori efectele, așa că nu vă supărați dacă le scoateți din frigider și le mâncați reci. Doar nu le mâncați crude, pentru că, pe lângă faptul că au o textură și un gust nu prea plăcute, aceste legume nefierte nu aduc niciun beneficiu.
Ceapă
Ceapa este bogată în quercetină, un flavonoid care crește fluxul sanguin și activează o proteină din organism care ajută la reglarea nivelului de glucoză. Ca să nu mai vorbim de faptul că această legumă este practic eroul necunoscut al sănătății cardiovasculare.Acest aliment de bază din bucătărie poate ajuta la scăderea colesterolului, la prevenirea întăririi arterelor și la menținerea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale. Cea mai bună parte? Ceapa este foarte săracă în calorii și este ușor de adăugat la aproape orice, de la supe, burgeri, sandvișuri la paste, salate, legume și orez.
Ciuperci
Ciupercile sunt considerate vedete în materie de alimente sănătoase, deoarece sunt o sursă excelentă de potasiu, care este vital pentru sănătatea și recuperarea mușchilor și poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să diminueze efectele unei mese bogate în sodiu. Pe lângă faptul că sunt sărace în calorii și nu conțin grăsimi, cercetările au arătat că consumul de ciuperci poate stimula imunitatea și proteja împotriva cancerului.
Mazăre
O ceașcă de mazăre conține de opt ori mai multe proteine decât o ceașcă de spanac și, de asemenea, asigură aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Acest lucru înseamnă că sistemul nostru imunitar va fi puternic și sănătos pentru a lupta împotriva bolilor. Folosirea acestor mici legume este ușoară, fie că le includeți în salate, în tocături sau în orez. Mazărea este ușor de mâncat și este foarte versatilă și este o proteină pe care oricine o poate include în dietă.
Anghinare
Consumul de alimente bogate în fibre și proteine ține la distanță hormonul apetitului, grelina. Cea mai bună veste este că anghinarea are ambele substanțe nutritive. O anghinare de mărime medie are aproximativ 10,3 grame de fibre, adică 40% din necesarul zilnic al organismului.Apropo de proteine, are și ea o cantitate destul de mare, una dintre cele mai mari în comparație cu alte legume.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii