Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă Meteo! Canicula pune stăpânire pe România! Constanța și Tulcea, sub Cod Portocaliu!

ro

12 Jul, 2024 10:40 824 Marime text
Foto: PIxabayAdministrația Națională de Meteorologie a emis avertizări meteo Cod Galben, Cod Portocaliu și Cod Roșu de vreme caniculaă și disconfort termic accentuat. 

Potrivit ANM, a fost emisă avertizare Cod Galben pentru astăzi 12 iulie de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat

În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

O avertizare Cod Portocaliu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat va fi valabilă astăzi, 12 iulie în cea mai mare parte a țării, unde valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
     
În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Pentru zilele de 13 și 14 a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. 

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
     
Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Nu în ultimul rând, ANM a emis o avertizare Cod Roșu de val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat valabilă în acest weekend. 

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
     
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Notă: Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește și: 

Meteo Constanța 11 iulie 2024Dobrogea, vizată de un Cod Portocaliu de caniculă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii