Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertizări meteo cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Ce zone sunt vizate de atenționarea meteo

ro

19 Feb, 2023 11:31 1670 Marime text
foto: PexelsAdministrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică 𝗖𝗢𝗗 𝗣𝗢𝗥𝗧𝗢𝗖𝗔𝗟𝗜𝗨, valabilă până miercuri, 22 februarie, ora 02.00.

Fenomenele vizate sunt:

La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ.

Potrivit IGSU, pe parcursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20...25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

La munte, la altitudini mai mari de 1500 m vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 70...100 km/h.
Pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1700 m vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În intervalul menționat, local în Transilvania și în vestul și sud-vestul Olteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55...65 km/h și mai ales în zona județelor Brașov și Covasna 75...85 km/h.

Notă: Marți, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării.


RECOMANDĂRI 

Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.


Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii