Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caniculă în Constanța. Ce măsuri se iau pentru protejarea populației (DOCUMENT)

ro

12 Jul, 2024 16:27 665 Marime text

Instituția Prefectului Județul Constanța oferă informații de ultim moment referitoare la ședința grupului de suport tehnic pentru temperaturi extreme, convocată de Instituția Prefectului, astăzi, 12.07.2024, și măsurile dispuse pentru evitarea posibilelor situații de urgență, generate de caniculă și disconfort termic, adoptate prin Hotărârea CJSU nr. 6.

Toate autoritățile administrației publice locale vor convoca, în cursul zilei de azi, 12.07.2024, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU), vor pune în aplicare planurile proprii întocmite conform Hotărârii CJSU nr. 4/2024 (https://ct.prefectura.mai.gov.ro/hotarari-cjsu-constanta/) și vor stabili măsuri suplimentare, conform Art. 2.1 al prezentei Hotărâri, adaptate pe specificul localității, pentru protejarea populației, a bunurilor acestora, a mediului și a obiectivelor socio-economice și culturale.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în calitate de coordonator al Grupului de Suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de îmbolnăviri în masă (epidemii), prezența temperaturilor extreme (ger, caniculă), va întreprinde măsuri pentru prevenirea degradării stării de sănătate a persoanelor vulnerabile

Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Instituția Prefectului Județul Constanța:

România urmează să treacă, în următoarele zile, prin cod roșu de caniculă. Pentru a depăși cu bine aceste zile, este important să fie luate măsuri pentru protejarea populației de efectele caniculei.

După o întâlnire a grupului de suport tehnic pentru temperaturi extreme, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis hotărârea nr. 6 din 12.07.2024, prin care stabilește obligațiile ce revin autorităților locale și instituțiilor și măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru protejarea populației, după cum urmează:

Toate autoritățile administrației publice locale vor convoca, în cursul zilei de azi, 12.07.2024, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU), vor pune în aplicare planurile proprii întocmite conform Hotărârii CJSU nr. 4/2024 (https://ct.prefectura.mai.gov.ro/hotarari-cjsu-constanta/) și vor stabili măsuri suplimentare, conform Art. 2.1 al prezentei Hotărâri, adaptate pe specificul localității, pentru protejarea populației, a bunurilor acestora, a mediului și a obiectivelor socio-economice și culturale.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în calitate de coordonator al Grupului de Suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de îmbolnăviri în masă (epidemii), prezența temperaturilor extreme (ger, caniculă), va întreprinde măsuri pentru prevenirea degradării stării de sănătate a persoanelor vulnerabile, după cum urmează: 
  • postarea recomandărilor pentru populație pe perioade caniculare, pe site-ul instituției;
  • urmărirea actualizării permanente de către primării a listei cuprinzând persoanele vulnerabile și a celor fără aparținători;
  • adaptarea programului de consultații de către medicii de familie, pentru evitarea deplasării populației în timpul perioadelor caniculare;
  • monitorizarea asigurării de către Centrele de dializă a climatului optim în ceea ce privește transportul persoanelor dializate;
  • asigurarea unei legături permanente cu unitățile de primiri urgențe (UPU) din cadrul unităților sanitare cu paturi, pentru urmărirea numărului de prezentări în UPU/situațiilor deosebite apărute. 

Toate centrele rezidențiale, de îngrijire și asistență a persoanelor adulte și a copiilor vor adopta măsuri suplimentare pentru menținerea confortului rezidențial, constând cu preponderență, dar fără a se limita la acestea, în asigurarea apei potabile, a dotării spațiilor cu aer condiționat, a alimentației sănătoase, bazată pe legume și fructe proaspete, evitarea deplasărilor în intervalele 11.00 – 18.00 și a expunerii la soare (Hotărârea CJSU nr. 4/2024, link: https://ct.prefectura.mai.gov.ro/hotarari-cjsu-constanta/).

Furnizorii de utilități publice vor dispune măsuri pentru prevenirea avariilor la rețelele de utilități publice și pentru furnizarea în condiții optime a acestora către populație. Situațiile deosebite vor fi comunicate în regim de urgență Secretariatului tehnic permanent al CJSU (sthp.cjsu@isudobrogea.ro) și Instituției Prefectului – Județul Constanța (deconcentrate@prefecturaconstanta.ro).

Toate instituțiile membre CJSU vor aduce la cunoștința propriilor angajați principalele recomandări aflate pe site-ul Instituției Prefectului.

Monitorizarea îndeplinirii acestor măsuri se va realiza zilnic, atât la nivelul ISU Dobrogea, cât și la nivelul Instituției Prefectului.„Trei aspecte sunt de menționat, vizavi de situația generată de temperaturile ridicate din zilele care urmează.

În primul rând, implicarea tuturor autorităților locale și a ministerelor de resort este una necesară, pentru punerea populației în siguranță.

În al doilea rând, fac un apel la toți oamenii care știu că se încadrează, din punct de vedere al sănătății, într-o categorie de risc, să întreprindă un minim de măsuri, pe care le pot consulta în link-ul de mai jos:

https://fiipregatit.ro/ghiduri/canicula-inainte-de-eveniment-1-17#in-timpul-evenimentului-69

În al treilea rând, să nu uităm că fiecare bloc, fiecare stradă sau localitate reprezintă o comunitate. Interesați-vă de soarta vecinilor, rudelor sau prietenilor, care știți că pot avea probleme generate de căldura excesivă.

Urmează o lună "de foc", să avem grijă de noi și de ceilalți.”, a declarat prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa.



Mai multe imagini puteți consulta în secțiunea „Documente“ a materialului.  



Citește și:

Caniculă la Constanța. Sfaturi pentru menținerea răcorii în casă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii