Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arată prognoza agrometeorologică pentru săptămâna viitoare. În Dobrogea va fi secetă pedologică

ro

09 Jul, 2017 16:08 2641 Marime text
În intervalul 08 – 14 Iulie 2017  va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în aproape toată ţara, chiar caniculară în zonele vestice şi sudice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, conform unei prognoze publicate pe siteul Administrației Naționale de Meteorologie. 

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 25...36°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 9...24°C, în aproape toate zonele de cultură. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul.

De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.  

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În sud-vestul Olteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Crișanei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Transilvaniei se va semnala seceta pedologică moderată și izolat puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), continuându-se lucrările de recoltare, în aproape toată ţara.

Rapiţa îşi va definitiva formarea boabelor în silicve (100%), aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltare, în toate regiunile agricole.


Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a calatidiului şi înflorire (10-100%), la nivelul întregii ţări.

Funcţie de data semănatului, la cultura de porumb se vor semnala apariţia paniculului (10-100%) şi local, înflorirea și mătăsirea (10-50%), pe întreg teritoriul agricol.

În cea mai mare parte a bazinelor de cultură, sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, îmbobocirea şi înflorirea (20-100%), precum şi creşterea tuberculilor (10-50%).

În toate plantaţiile, la speciile pomicole se vor continua creşterea lăstarilor, dezvoltarea şi coacerea rodului, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.


Viţa de vie se va afla la creşterea lăstarilor şi a boabelor, în toate podgoriile. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară vor fi întrerupte temporar.  

Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;·  

Combaterea bolilor, dăunătorilor precum şi a buruienilor (erbicidări,· praşile manuale şi mecanice) la speciile prăşitoare;  

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de· toamnă şi pomii fructiferi;  

Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.·

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii