Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:59 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Fechet a convocat Comitetul ministerial pentru Situații de Urgență din cauza avertizărilor meteo

ro

13 Sep, 2024 14:38 468 Marime text
foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a convocat, astăzi, 13 septembrie 2024, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU, transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizării hidrologice realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit specialiștilor, în zileleurmătoare, vremea va fi instabilă, mai ales înregiunile din estul si sudul țării, fiind asteptate și averse torențiale și importante cantitativ.

În urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de ANM și INHGA, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a dispus ca Sistemele de Gospodărire a Apelor și Administrațiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenție imediată.

”Angajații de la Apele Române din teritoriu trebuie să fie pregătiți pentru intervenții. Chiar dacă suntem într-o perioadă secetoasă ne putem aștepta și la fenomene hidrometeorologice periculoase, cu impact local, acolo unde vor fi cantități mari de precipitații acumulate într-un timp foarte scurt. De asemenea, trebuie colaborat și cu Hidroelectrica deoarece,în astfel de perioade de ”ape mari” trebuiesă se exploateze, în mod coordonat, lacurile de acumulare, chiar dacă în acest moment există posibilitatea de atenuare din cauza secetei existente.Trebuie să avem o monitorizare strictă a situației lacurilor de acumulare din bazinele hidrografice Prut, Bârlad și Siret, chiar dacă acum unele au un coeficient de umplere de sub 50%”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

 

Un alt aspect discutat în cadrul CMSU a fost acela al Bazinulului superior al Dunării

Urmare a precipitațiilor importante cantitativ prognozate în următoarele zile, pe suprafețe extinse la nivelul bazinului superior și mijlociu al Dunării, mai ales în Austria și Cehia, dar și în  bazinele hidrografice ale râurilor Drava și Sava, în perioada următoare se va monitoriza, cu atenție deosebită,și evoluția situației hidrometeorologice din bazinul Dunării, amonte de intrarea în țară. Menționăm că astăzi, pe Dunăre, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), se înregistrează debite de 2200 - 2300 m3/s, iar în următoarele zile debitele vor fi în creștere până la valori de 3300 m3/s.

Referitor la acest subiect ministrul mediului, apelor si pădurilor a dispus monitorizarea cu atenție a bazinelor hidrografice din Banat.
 

ANM a emis noi avertizări 

Reamintim că astăzi Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN valabilă pentru intervalul 13 septembrie, ora 15 – 14 septembrie, ora 18.00 pentru instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ pentru Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei. În aceste zone vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55...65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.   

Astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Tot astăzi a fost emisă și o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU valabilă în intervalul 13 septembrie, ora 18 – 14 septembrie, ora 15.00 care vizează averse torențiale și importante cantitativ pentru județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava.
În intervalul menționat, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp.


De asemenea, Institutul Național de Hidrologie Şi Gospodarire a Apelor a emis, tot astăzi, o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD GALBEN și o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de  COD PORTOCALIU, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţişi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şicreşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bega, Timiș, Bârzava, Moraviţa, Caraș, Nera, Olt, Argeș, Ialomiţa, Siret și Prut. 

AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ de COD GALBEN este valabilă  în intervalul 13.09.2024, ora 15:00 – 15.09.2024, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţulMaramureş), Someşul Mic (judeţele Bihor şi Cluj), Someş (judeţele Cluj, Salaj, Maramureşşi Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Bega(judeţulTimiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şiTimiş), Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţeleCaraş Severin şi Timiş), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov), Olt ( Sibiu, Vâlcea și Argeş), Argeş, Dâmboviţa (judeţele: ArgeşşiDâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova, Buzău şiIalomiţa), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şiNeamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţşi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Brașov, Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţişi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi), Prut (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: BotoşanişiIaşi), Prut (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).
 
AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul 13.09.2024 ora 20:00 – 14.09.2024, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şiNeamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţşi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţişi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi), Prut (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: BotoşanişiIaşi), Prut (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi). 


Citește și:


Avertizare MeteoCiclonul Boris ajunge în România! La munte sunt așteptate ninsori
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii