Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

ro

19 Apr, 2024 14:14 785 Marime text

Datele recente furnizate de Serviciul Agrometeorologie al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) arată că, la data de 19 Aprilie 2024, situația umidității solului în România este variabilă, cu regiuni afectate de secetă pedologică moderată și puternică.



Date oficiale de la ANM 
 
La data de 19 Aprilie 2024, în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, local estul și sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate a solului se încadrează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul și sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul și estul Munteniei, izolat estul Moldovei și al Dobrogei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se situează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Crișana și Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, centrul și sud-vestul Dobrogei, izolat nord-estul Banatului. În Oltenia și Maramureș, local nordul, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, nordul, vestul și nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul și sudul Moldovei, izolat vestul și sudul Munteniei, se înregistrează deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).


Citește și:

Cum va fi vremea în Dobrogea în perioada următoare? Anunțul meteorologilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii