Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 16 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vreme la Extreme în România! Mai multe județe, sub avertizare Cod Roșu! Cum va fi vremea în județul Constanța

ro

16 Aug, 2024 10:13 243 Marime text
Foto: PixabayAdministrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările meteo ce vizează mai multe județe din țară. 

Potrivit ANM, în intervalul 16 august, ora 12 – 16 august, ora 21 va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. 

În intervalul menționat, în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Notă: astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

De asemenea a fost emisă o avertizare Cod Galben de val de căldură, disconfort termic ridicat valabilă astăzi, 16 august în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, sud-vestul Dobrogei, local în Transilvania și Muntenia. 

Valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, sud-vestul Dobrogei și local în Transilvania și Muntenia, temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade.     

Totodată a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu de val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat valabilă astăzi, 16 august îm centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei. 

Valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

ANM a emis și o avertizare Cod Roșu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat valabilă astăzi 16 august în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. 

Conform ANM, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi  persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39...41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Mâine, 17 august va fi în vigoare o avertizare cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat în centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, sud-vestul Dobrogei, județul Constanța

Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. În centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei și sud-vestul Dobrogei temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele vor fi de 18...20 de grade.  

Notă: în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării. 

O avertizare Cod Portocaliu de val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat va fi valabilă mâine, 17 august în sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei

Valul de căldură va persista în sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar minimele, de 20...22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală.

De asemenea  județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman se vor afla mâine, 17 august sub Cod Roșu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade și izolat de 40 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește și: 

Cod roșu de caniculă în mai multe județe din România! Iată zonele vizate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii