Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITATI PREVENTIVE IN TABARA SCOLARA NAVODARI

ro

28 Aug, 2009 20:36 1263 Marime text

dsc00625.jpgÎn ziua de 28 august 2009, reprezentanţii Centrului Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, prin poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, alături de Organizaţia Salvaţi Copiii Constanţa au desfăşurat în tabăra şcolară de la Năvodari o serie de activităţi de prevenire.

Având în vedere faptul că traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani, dimensiunile şi particularităţile unui fenomen transnaţional, responsabil pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate pentru muncă forţată, pentru oferirea de servicii sexuale sau pentru practicarea cerşetoriei, specialiştii Centrului Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au oferit tinerilor prezenţi în tabăra Năvodari informaţii privind fenomenul traficului de persoane, riscurile asociate acestui flagel, sfaturi utile pentru a nu cădea în capcana traficanţilor de carne vie, au popularizat numărul Tel Verde 0 800 800 678 pe care îl pot apela persoanele aflate în astfel de situaţii, au organizat concursuri tematice cu premii constând în materiale promoţionale şi au distribuit afişe şi pliante din cadrul campaniei „Omul cu două feţe". Traficul de fiinţe umane nu ne pândeşte la colţul străzii, nu ne bate la uşi, însă sărăcia, neatenţia, naivitatea, dorinţa de bunăstare economică neînsoţită de discernământ ne pot transforma în victime ale criminalităţii organizate, în care traficanţii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obţine bani dispunând fizic, psihologic şi economic de alţi oameni, transformându-i în sclavi, într-o lume în care sclavia a apus de mult.

Pentru a preveni acest fenomen, sub sloganul „Tu contezi", Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania „Omul cu două feţe" ce promovează mesajul „Traficul de persoane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase". Obiectivul campaniei constă în creşterea conştientizării la nivel naţional cu privire la riscurile asociate traficului de persoane în varianta exploatării sexuale. Grupul ţintă al campaniei îl reprezintă femeile tinere şi fetele cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

Lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au derulat activităţi preventive în cadrul campaniei intitulată „Copilăria în siguranţă", program iniţiat de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, alături de Microsoft România, Fundaţia Nadia Comăneci, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - FOCUS, Radio Constanţa - Radio Vacanţa, Universitatea „Ovidius" - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Organizaţia Salvaţi Copiii - Constanţa şi „AVON Cosmetics". Acţiunea s-a adresat elevilor din tabăra şcolară Năvodari şi a avut ca scop prevenirea dispariţiilor de minori şi educarea acestora pentru creşterea siguranţei on-line.

Pe parcursul derulării activităţii s-au distribuit ghiduri informative sub formă de evantai, profesorilor şi copiilor aflaţi în această perioadă în tabără, dar şi turiştilor aflaţi pe plajă. De asemenea, tinerii au fost recompensaţi cu şepci şi tricouri inscripţionate cu numărul de telefon gratuit 116 000 pentru sesizarea dispariţiilor de minori şi adresa site-ului de Internet www.copiidisparuti.ro/lectii .

În acest context poliţiştii recomandă părinţilor să supravegheze copiii mai ales în zonele aglomerate, să nu-i trimită singuri la cumpărături mai ales pe timp de noapte, să fie siguri că minorul cunoaşte numele, adresa şi numărul de telefon de acasă şi nu acceptă să însoţească persoane necunoscute în diverse locaţii, indiferent de pretextele pe care acestea le invocă. În ceea ce priveşte siguranţa copiilor care utilizează Internet-ul s-a recomandat minorilor să nu furnizeze datele personale şi adresa celor pe care îi cunosc on-line şi să nu stabilească întâlniri cu aceştia, fără încuviinţarea părinţilor.

Coordonatorul Organizaţiei Salvaţi Copiii Constanţa a informat copiii referitor la exploatarea copilului prin muncă şi combaterea formelor de exploatare. Activitatea a vizat şi siguranţa on-line a copiilor, părinţii fiind sfătuiţi să-i supravegheze pe cei mici în momentul utilizării PC-ului, să identifice activităţi comune şi pentru informaţii suplimentare să acceseze site-ul www.sigur.info, iar în cazul în care sunt victima unui abuz să apeleze numărul de telefon gratuit 116 111.

În vederea conştientizării turiştilor cu privire la adoptarea măsurilor minime de siguranţă în vederea prevenirii victimizării, acţiunile vor continua pe parcursul sezonului estival, în taberele şcolare şi pe litoral.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii