Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:55 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţă organizată în cadrul proiectului Asistenţă pentru resortisanţi ai unor ţări terţe (RTT) în România

ro

13 Jun, 2012 19:41 1915 Marime text

AGENDA CONFERINŢEI

11:30-12:00

Înregistrarea participanţilor

   
   

12:00-12:15

Prezentarea proiectului „Asistenţă pentru resortisanţi ai unor ţări terţe (RTT) în România"

   
   

12:15-12:30

Prezentarea rezultatelor proiectului la Constanța

   
   

12:30-12:50

Sesiune de întrebări și răspunsuri

   
   

12:50

Închiderea conferinţei

13.06.2012

Comunicat de presă

60 cetățeni extracomunitari asistați în Constanța pe probleme de integrare

Proiectul „Asistenta pentru resortisanti ai unor tari terte (RTT) in Romania", IF/10.02-01.01 a avut ca scop ajutarea resortisantilor din Municipiul Constanta pentru o integrare mai buna a acestora in comunitate. Proiectul s-a desfasurat in perioada octombrie 2011 - iunie 2012 si a fost structurat pe 7 activitati:

1.Cursuri vocationale: 16 persoane au parcurs cursul de Inspector in Sanatatea si Securitatea Muncii.

2.Informare /acces servicii medicale: 15 persoane au beneficiat de informare cu privire la serviciile medicale, dar si de asigurari medicale. Au fost contactati medici din randul comunitatilor de resortisanti. Majoritatea medicilor au obtinut si cetatenie romana.

3.Reabilitare medicala si psihologica. In derularea acestei activitati s-au realizat intalniri atat cu medici cu diferite specializari, dar si cu psihologi.

Avem 2 cazuri aprobate pentru reabilitare medicala si psihologica. Intr-unul dintre cazuri am putut sa sustinem tratamentul unei studente care a suferit o pareza pe partea stanga a fetei. Al doilea caz reprezinta o situatie deosebita, cu risc de paralizie, persoana in cauza necesitand o examinare RMN. Mai avem un dosar sub analiza si alte doua cazuri in curs de rezolvare.

Procedura pentru aceasta activitate a fost urmatoarea:

- consilierea fiecarui caz in parte, astfel s-a reusit identificarea nevoilor si a problemelor

-realizarea anchetelor sociale

-sustinerea si monitorizarea cazurilor.

4.Asistenta materiala. Aceasta activitate vine in sprijinul resortisantilor care nu au niciun venit. Persoanele din grupul tinta sunt cele care locuiesc in judetul Constanta cu o forma de sedere legala (viza pentru reîntregirea familiei, activităţi religioase, activităţi de cercetare ştiinţifică, alte activităţi care nu contravin legilor române, respectiv viza diplomatică şi de serviciu). In aceasta activitate au prioritate persoanele care din motive obiective si-au pierdut locul de munca.

In aceasta activitate procedura a fost urmatoarea:

- consilierea fiecarui caz in parte, astfel s-a reusit identificarea nevoilor si a problemelor

-realizarea anchetelor sociale

-achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata, necesare resortisantilor

Rezultatele constau in 6 persoane asistate. S-au acordat urmatoarele bunuri:

- frigider, mobila si alte produse de uz casnic

- bunuri imobile: o locuinta inchiriata pe o suma modica, aflata intr-un program social, pentru o doamna din Republica Moldova .

5.Informarea resortisantilor tarilor terte cu privire la drepturile de care beneficiaza. In aceasta activitate toti resortisanti cu care am luat contact, atat cei care erau in baza de date, cat si cei noi inscrisi , au fost informati cu privire la drepturile lor pe teritoriul României, precum si de serviciile de care pot beneficia din partea Centrului de Informare pentru Migranti Constanta. Pana acum au fost informati 50 de resortisanti .

6.Organizarea de evenimente informale.

Evenimentul din data de 29.02.2012 a fost denumit "Migrant Cooking Workshop". In cadrul acestui eveniment resortisanti din 6 tari au fost provocati alaturi de o echipa româneasca sa participe la un maraton de gatit. Fiecare comunitate a gatit unul sau mai multe feluri de mancare, care au fost apreciate de catre toti participantii. Atelierul a avut scopul de a facilita relationarea comunitatilor de migranti intr-un cadru informal. Au fost prezenti resortisanti din Rep Moldova, India, Turcia, Malaezia, Grecia, Macedonia si Pakistan.

Evenimentul de vara, devenit deja traditie, a avut loc in data de 2.06.2012 si a fost denumit "Dialog Intercultural Informal." Scopul actiunii este de a facilita interrelationarea comunitatilor de migranti, intr-un cadru informal, pe plaja, cu activitati de relaxare, precum sport, dans, muzica. La acest eveniment au fost prezenti resortisanti din SUA, Rep Moldova, Turcia, India , Siria si Macedonia.

Centrul de Informare pentru Migranți Constanța funcționează la adresa Centrului pentru Resurse Civice, str. George Enescu nr. 18, tel. 0341-730611, 0742-738836

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii