Exercitiu de Testare a Planului de Urgenta Externa la S.C.Chimpex S.A
Exercitiu de Testare a Planului de Urgenta Externa la S.C.Chimpex S.ADirectiva europeană privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase (SEVESO) a fost transpusă în legislaţia românească prin HG 804/2007. Atingerea obiectivelor enunţate în acest normativ, se poate realiza numai printr-un cumul de activităţi cu scop de prevenire a accidentelor majore cauzate de substanţe periculoase, precum şi de reducere şi atenuare a consecinţele unor asemenea evenimente asupra sănătaţii oamenilor şi a mediului.
Pentru limitarea consecinţelor provocate de asemenea accidente este necesară conceperea unor:
- PLANURI DE URGENŢĂ INTERNĂ (PUI) - elaborate de către operator şi cuprind măsurile ce trebuie aplicate în interiorul amplasamentului de către operator şi angajaţii acestuia;
- PLANURI DE URGENŢĂ EXTERNĂ (PUE) - elaborate şi aplicate de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă (ISU), împreună cu autorităţile şi instituţiile responsabile şi cuprind măsurile ce trebuie luate în exteriorul amplasamentului de către autorităţi.
Situaţia Tactică:
29.04.2010, ora 09.00, pe amplasamentul operatorului s.c. Chimpex s.a. situat în incinta Portului Constanţa, conducatorul unui încărcător tip WOLLA, suferă un atac ischemic tranzitoriu, îşi pierde cunoştinţa, provocând astfel răsurnarea utilajului. Ca urmare, motorul utilajului se supraîncălzeşte şi se produce un incendiu ce se propagă la azotatul de amoniu existent în depozit.
Dispecerul şef de tură declară Urgenţa pe amplasamentul societăţii şi pune în aplicare Planul de Urgenţă Internă. În timpul intervenţiei pentru salvarea mecanicului, aparatul de respirat al unui muncitor din grupa de intervenţie a S.C. CHIMPEX S.A. se defectează. Acesta inhalează gaze cu oxizi de azot şi amoniac fiind necesară evacuarea rapidă a acestuia şi acordarea primului ajutor medical. Evacuarea celor 2 persoane din zona contaminată nu poate fi realizată de către echipa de salvatori a operatorului portuar, fiind necesară intervenţia salvatorilor profesionişti.
Sunt notificate iniţial ISU „Dobrogea", Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi S.C. CONSAL TRADE S.R.L şi ulterior, ierarhic, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local şi respectiv Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu propunerea de punere în aplicare a Planului de Urgenţă Externă al S.C. CHIMPEX S.A.
ISU „Dobrogea" dispune alarmarea structurilor profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă, trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei şi ordonă întrunirea Centrul de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI).
Grupa operativă informează CJCCI despre situaţia din teren, solicită suplimentarea fortelor de intervenţie şi luarea măsurilor privind protecţia populaţiei din zona de planificare - punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Externă. ISU „Dobrogea" în colaborare cu S.C. CHIMPEX S.A. propun preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să dispună declararea „STĂRII DE ALERTĂ" în zona afectată, introducerea semnalului ALARMĂ LA DEZASTRE şi transmiterea recomandărilor pentru menţinerea măsurilor de protecţie a populaţiei.
Structurile profesioniste reuşesc să stopeze emisia de noxe în atmosferă. Având în vedere condiţiile meteo şi direcţia norului toxic, se hotărăşte evacuarea Liceului Lucian Blaga, în acest sens fiind solicitat sprijinul RATC Constanţa.
Între timp, incendiul din depozitul S.C. Chimpex S.A. este lichidat, însă măsurile de siguranţă pentru populaţie sunt menţinute încă o oră, moment în care este introdus semnalul „Încetarea Alarmei"!
Forţele participante:
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea": 8 autospeciale cu apă şi spumă, 2 autoscări mecanice, autospeciala pentru desrcerare, două ambulanţe de prim ajutor medical şi echipa de pirotehnicieni;
- Inspectoratul de Jandarmi Judeţean: 2 echipaje;
- Inspectoratul de Poliţie Judeţean: 2 echipaje;
- Poliţia Transporturi 2 echipaje;
- Primăria Constanţa;
- Poliţia Locală: 2 echipaje;
- Serviciul de Ambulanţă Judeţean: 2 echipaje;
- Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa: 2 autobuze;
- Inspectoratul Şcolar Judeţean - Liceul „Lucian Blaga";
- S.N. Crucea Roşie - Filiala Constanţa;
- S.C. Chimpex S.A.
- S.C. Consal Trade S.A: 3 autospeciale.
Exercițiul a urmărit:
- testarea planului de urgenţă externă a obiectivului;
- evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie, al forţelor de intervenţie stabilite în planurile operative, evaluarea reacţiei populaţiei şi a angajaţilor din cadrul zonelor de planificare la urgenţă;
- funcţionarea fluxului informaţional decizional;
- testarea procedurilor şi strategiei de informare publică;
- dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie.
Paula Anghel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp