Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masurile dispuse la nivelul judetului Constanta pentru desfasurare a alegerilor prezidentiale

ro

20 Nov, 2009 18:47 946 Marime text

R  O  M    N  I  A
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEŢEAN CONSTANŢA
E-mail: comunicareconstanta@mai.gov.ro

Măsurile specifice dispuse la nivelul judeţului Constanţa pentru buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale

« Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa »

Peste 500 de poliţişti constănţeni sunt implicaţi în această perioadă în asigurarea măsurilor de ordine publică în zona a 125 de secţii de votare de pe raza judeţului Constanţa.
În data de 19 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00, la sediul Casei de Cultură din municipiul Constanţa, a avut loc instructajul efectivelor I.P.J. Constanţa implicate în asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia alegerilor prezidenţiale.
În perioada campaniei electorale poliţiştii constănţeni au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică la 19 manifestări electorale, dintre care 9 de mare amploare cu participaţia unui număr considerabil de persoane.
În ceea ce priveşte incidentele electorale înregistrate până în acest moment pe raza judeţului Constanţa, acestea au fost în număr de 10, fiind constatate 2 infracţiuni ( o infracţiune de distrugere – art. 217 C.P. şi o infracţiune de furt - sustragere a unor mijloace de propagandă electorală) şi 8 contravenţii în valoare de 5.300lei. Majoritatea contravenţiilor au fost aplicate de către poliţişti pentru distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a materialelor electorale precum şi pentru afişajul electoral în alte locuri decât cele autorizate fără acordul scris al proprietarilor, conform normelor legale care reglementează desfăşurarea campaniei electorale şi a alegerilor pentru Preşedintele României.
La nivelul judeţului Constanţa, în perioada 21 / 23.11.2009 şi 5 / 7.12.2009 sau ori de câte ori este nevoie, se va constitui Comandamentul Operaţional format din specialişti de la fiecare structură a M.A.I., care va urmări şi va verifica, cu operativitate, modul de acţiune în această perioadă, precum şi modul de soluţionare a situaţiilor şi sesizărilor din competenţa structurilor Poliţiei, pe timpul campaniei electorale şi alegerilor.

« Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa»
 Peste 250 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa sunt angrenaţi în această perioadă în asigurarea măsurilor de ordine publică şi de pază a secţiilor de votare, a spaţiului de depozitare a buletinelor de vot şi a Biroului Electoral Judeţean. În plus, conducerea inspectoratului şi alţi ofiţeri asigură buna funcţionare a Comandamentului Operaţional şi a grupei operative constituite la nivelul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru buna desfăşurare a procesului electoral la nivelul judeţului Constanţa.
 În conformitate cu prevederile legale, jandarmii asigură paza Biroului Electoral Judeţean (B.E.J.) şi a secţiilor de votare şi menţin ordinea publică la B.E.J. 99 de secţii de votare din Năvodari, Ovidiu, Constanţa, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Peştera, Ciobanu, Mihail Kogălniceanu.
 Sâmbătă, 21 noiembrie a.c., ora 19.00, secţiile de votare aflate în sarcina Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa vor fi luate în pază pe bază de proces-verbal, până duminică dimineaţa, înainte de vot (ora 06.00) când vor fi predate, tot pe bază de proces-verbal preşedinţilor secţiilor de votare. Pe durata procesului electoral, jandarmii asigură măsuri de ordine publică la aceleaşi secţii de votare.
 În plus, protecţia preşedinţilor celor 99 de secţii de votare este asigurată tot de jandarmi pe timpul transportului dicumentelor votării de la locul de ridicare a acestora la secţiile de votare şi, ulterior, de la secţiile de votare la B.E.J.
 În afară de misiunile din locaţiile fixe, echipaje mobile ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean vor asigura ordinea publică, împreună cu lucrători de Poliţie, pe raza localităţilor Constanţa-Valu lui Traian-Murfatlar-Poarta Albă-Cumpăna şi Costineşti-23 August-Neptun-Mangalia-Limanu-Pecineaga-Albeşti.

« Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa »

 Poliţiştii de  frontieră din  cadrul  I.J.P.F. Constanţa vor  executa  misiuni  privind  ordinea şi  siguranţa  publică la  secţiile  de  votare  arondate  privind alegerile prezidenţiale şi referendumul  naţional  din  data  de 22.11.2009, în 34 localităţi : Constanţa, Mangalia, Limanu, Băneasa, Negureni, Făurei, Dobromir, Lespezi,  Ion  Corvin, Valeni, Pădureni,  Viile, Oltina, Negru Vodă, Vâlcele, Darabani, Viroaga, Măgura, Cerchezu,Tătaru, Pelinu,  Dumbrăveni,  Ostrov ,Lipniţa, Coşlugea, Canlia, Carvan, Izvoarele, Goruni, Cuiugiuc, Almalău, Esechioi, Gârliţa, Bugeac.
 
 La  nivelul  I.J.P.F. Constanţa, poliţişti de frontieră vor executa  misiuni  privind  coordonarea  şi  paza secţiilor  de  votare  după cum  urmează:
  


       I.J.P.F. Constanţa  - 118  secţii de  votare în 76 locaţii – 554 politişti de frontieră 
 
   - aparatul  judetean      39 sectii  cu 13 locatii   - 104  p.f.
   - G.N. Constanta          21  sectii  cu   9 locatii  -  63 p.f.
   - G.N. Mangalia           14 sectii  cu 14 locatii    -  87 p.f.
   - S.P.F. Negru Voda    14 sectii  cu 13 locatii    -  33 p.f.
   - S.P.F. Băneasa         16 sectii  cu 14 locatii    -  51 p.f.
   - SPF Ostrov                14 sectii  cu 13 locatii    - 95 p.f.
   -  personal grupe operative                                - 121 p.f.


« Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa »
    În perioada alegerilor prezidenţiale, forţe din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa vor fi alături de celelalte structuri judeţene ale M.A.I. şi vor acţiona conform atribuţiilor ce le revin prin lege, pentru desfăşurarea alegerilor în condiţii de ordine şi siguranţa publică. Pentru această misiune, conducerea inspectoratului a stabilit un număr de peste 500 cadre care vor asigura paza şi ordinea la cele 123 de secţii de votare care au fost atribuite I.S.U. „Dobrogea”.
         Cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U. „Dobrogea” au efectuat controale tehnice de specialitate în perioada premergătoare alegerilor, în localurile unde se constituie birouri electorale şi secţii de votare. Prin aceste verificări tematice s-a urmărit identificarea şi înlăturarea eventualelor cauze şi mijloace care pot provoca incendii sau alte situaţii de urgenţă, concomitent cu stabilirea măsurilor de remediere a deficienţelor, precum şi informarea autorităţilor locale despre acestea.
Totodată, împreună cu preşedinţii secţiilor de votare, au fost stabilite măsurile specifice ce trebuie luate de către aceştia, atât premergător cât şi în timpul desfăşurării scrutinului, pentru prevenirea incendiilor.
  Toate cadrele ISU „Dobrogea” care vor asigura paza secţiilor de votare au fost instruite asupra activităţilor pe care le vor desfăşura în perioada 21 - 23 noiembrie (paza secţiei de votare, însoţirea transportului buletinelor de vot după încheierea scrutinului) şi asupra atribuţiilor şi responsabilităţilor ce le revin cât sunt în serviciul de pază. De asemenea, tot personalul inspectoratului a fost instruit asupra prevederilor legislaţiei electorale şi asupra riscurilor la care se expun în cazul în care votul lor va fi unul ilegal.


« Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis »
      Concomitent cu celelalte misiuni specifice Jandarmeriei Române, în perioada 21 - 23 noiembrie a.c., aproximativ 230 de luptători din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „TOMIS”, vor participa alături de celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, la menţinerea unui climat de normalitate, ordine şi siguranţă publică, pe timpul desfăşurării alegerilor prezidentiale, în judeţele Constanţa,Tulcea Ialomiţa şi Călăraşi.
      Câte o subunitate din cadrul Grupării de jandarmi mobile „TOMIS” va acţiona la dispoziţia Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Constanţa,Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi, ca rezervă de intervenţie si patrulare în zona de competenţă.
      De asemenea, la reşedinţa unităţii, se va afla în permanenţă o subunitate operativă, care va fi în măsură să acţioneze în cel mai scurt timp pentru restabilirea ordinii publice şi sancţionarea faptelor antisociale.
      În judeţul Constanţa, vor acţiona opt echipaje mobile, care vor patrula pe raza judeţului, pe trasee prestabilite şi vor fi în măsură să intervină, la nevoie, în oricare din localităţile judeţului, în timp oportun.

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEŢEAN CONSTANŢA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii