Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări ale regimului juridic al străinilor

ro

11 Aug, 2011 23:08 1444 Marime text

Începând cu data de 31.07.2011 a intrat in vigoare Legea nr. 157/2011, publicată în M.O nr. 553/28.07.2011, prin care au fost aduse modificări şi completări unor acte normative privind regimul juridic al străinilor. Unul din actele normative vizate de această lege este O.U.G 194/2002 privind regimul juridic al străinilor în România, care a suferit modificări şi completări în ceea ce priveşte regimul vizelor şi al admisiei, regimul reglementării dreptului de şedere, precum şi regimul îndepărtării străinilor de pe teritoriul României.

O modificare importantă adusă O.U.G 194/2001 se referă la documentele care se eliberează cetăţenilor străini din state terţe (non UE) care sunt membri de familie ai cetăţenilor români.

Astfel, datorită faptului că au fost abrogate articolele referitoare la cărţile de rezidenţă temporară sau permanentă, care erau eliberate acestei categorii de străini, în prezent aceştia vor putea solicita eliberarea următoarelor documente:

- permis de şedere temporară, valabil pe o perioadă de la 1 an până la 5 ani,

- permis de şedere pe termen lung, valabil pe o perioadă de 10 ani;

Contravaloarea unui permis de şedere este de 240 lei, care se achită la orice unitate CEC. Cărţile de rezidenţă eliberate anterior rămân valabile până la data expirării valabilităţii lor.

urmează pagina 2

De asemenea, pentru a stopa „practica" unor cetăţeni străini căsătoriţi cu cetăţeni români de a intra pe teritoriul României doar pentru a obţine documentul de şedere, modificările aduse OUG 194/2002 prevăd posibilitatea revocării dreptului de şedere temporară acordat, dacă se constată ulterior că străinii au absentat de pe teritoriul României mai mult de 6 luni în decurs de 1 an, cu următoarele excepţii:

- absenţa de pe teritoriul României pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, indiferent de perioadă,

- absenţa de pe teritoriul României motivată de starea de graviditate şi de naştere,

- absenţa de pe teritoriul României din cauza unei boli grave,

- absenţa de pe teritoriul României ca o consecinţă a unei împrejurări excepţionale care a făcut imposibilă întoarcerea voluntară.

La nivelul judeţului Constanta, instituţia specializată pentru punerea în aplicare a regimului juridic al străinilor este Serviciul pentru Imigrări Constanta, aflat în subordinea Oficiului pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În prezent, în evidenţa Serviciului pentru Imigrări Constanta figureaza un număr total de 1208 cetăţeni străini membri de familie ai cetăţenilor români, din care:

- 1051 au drept de şedere temporară,

- 157 au drept de şedere pe termen lung.

Ponderea pe cetăţenii este:409 din Turcia, 286 din Republica Moldova, 118 din Siria, iar diferenţa, alte naţionalităţi.

Serviciul pentru Imigrări Costanta se află în incinta sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanta, iar la numărul de telefon 0241/502308, puteţi solicita informaţii sau sesiza şederea ilegală a străinilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii