Politistii constanteni previn furturile de animale
Politistii constanteni previn furturile de animaleScopul demersului iniţiat vizează reducerea riscului de victimizare a cetăţenilor din mediul rural, împotriva furturilor de animale.
Activitatea se înscrie în cadrul „Programului de prevenire a furturilor din locuinţe, societăţi comerciale şi a furturilor de animale, Constanţa 2010".
În vederea prevenirii furturilor de animale poliţiştii au stabilit ca obiective principale cunoaşterea fenomenului şi a dinamicii furturilor de animale, informarea cetăţenilor din mediul rural, cu privire la măsurile de autoprotecţie şi referitor la consecinţele implicării în activităţi infracţionale, precum şi derularea de activităţi cu efect preventiv, destinate descurajării potenţialilor infractori.
Poliţiştii au purtat discuţii interactive cu crescătorii de animale pentru a identifica problemele cu care se confruntă, în vederea stabilirii unor măsuri de rezolvare viabile.
Cu această ocazie s-a concluzionat faptul că lipsa pazei şi neglijenţa proprietarilor privitor la siguranţa bunurilor constituie unele dintre principalele condiţii ce favorizează furturile de animale.
Crescătorii de animale, în special cei ale căror adăposturi de animale sunt amplasate în locuri izolate au fost sfătuiţi să asigure paza acestora, atât umană, cât şi cu ajutorul câinilor de pază şi să folosească sisteme sigure de închidere ale uşilor grajdurilor sau anexelor gospodăreşti.
De asemenea, animalele lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru infractori.
Totodată, cetăţenii au fost sfătuiţi să nu angajeze pentru paza animalelor, persoane necunoscute sau care au un comportament deviant, fără a se documenta în prealabil cu privire la conduita acestora şi să nu permită accesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanţi, deoarece unii infractori se documentează anterior comiterii faptei cu privire la locaţia unde vor acţiona.
O altă recomandare de care ar trebui să se ţină cont constă în aceea că, lăsarea uneltelor folosite pe timpul zilei în locurile împrejmuitoare, pot fi utilizate de către infractori pentru spargerea lacătelor şi încuietorilor.
Fermierii au fost sfătuiţi să apeleze la serviciile societăţilor de pază care pot monta camere de supraveghere, ce pot fi de un real folos în identificarea autorilor furturilor sau să angajeze personal avizat, mai ales pe timp de noapte, deoarece suma de bani pentru retribuirea acestui serviciu, va fi mult mai mică în raport cu prejudiciul pe care îl pot suferi în cazul sustragerii lor.
COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp