Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:04 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua zi a vizitei de lucru a secretarului de stat Bogdan Aurescu in Canada

ro

20 Nov, 2009 15:25 661 Marime text

A doua zi a vizitei de lucru a secretarului de stat Bogdan Aurescu în Canada

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Ottawa, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut consultări, la 19 noiembrie 2009, cu Carmen Sylvain, asistentul adjunctului ministrului afacerilor externe, precum şi cu Louis Levesque, ministrul adjunct pentru comerţ internaţional. De asemenea, oficialul român a semnat, împreună cu Janice Charette, ministrul adjunct al resurselor umane şi dezvoltării competenţelor, Acordul româno-canadian în domeniul securităţii sociale.

Cu prilejul întrevederii cu Carmen Sylvain au fost abordate, în principal, următoarele tematici: stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale de parteneriat, participarea la operaţiunile din Afganistan, procesul de elaborare a Noului Concept Strategic al NATO, evaluarea evoluţiilor din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina, cooperarea româno-canadiană în cadrul multilateral oferit de ONU şi relaţiile Canadei cu Uniunea Europeană.

Bogdan Aurescu a reiterat dorinţa României de aprofundare a relaţiilor cu Canada, atât în plan politic, cât şi economic, pe fondul existenţei unor legături tradiţionale foarte bune între ţările noastre, care celebrează, anul acesta, 90 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Au fost trecute în revistă o serie de proiecte concrete de colaborare în plan bilateral, demnitarul român accentuând asupra importanţei deosebite acordate de ţara noastră renunţării la regimul de vize, în cel mai scurt timp posibil. Carmen Sylvain a apreciat progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor prevăzute de legislaţia canadiană, exprimând întreaga disponibilitate de a continua, împreună cu celelalte autorităţi canadiene competente – Ministerul Imigraţiei, Cetăţeniei şi Multiculturalismului –,   cooperarea strânsă cu partea română pentru atingerea acestui scop cât mai curând.

Secretarul de stat a prezentat de o manieră extinsă priorităţile pe care România le doreşte a fi reflectate în Noul Concept Strategic al NATO. A insistat asupra echilibrelor care trebuie să existe între capacităţile destinate îndeplinirii misiunilor de apărare colectivă şi cele cu caracter expediţionar, între acţiunea Alianţei la nivel global şi atenţia care trebuie acordată situaţiei de securitate din vecinătatea NATO, mai ales în regiunea extinsă a Mării Negre, între misiunile clasice şi cele de tip nou, destinate oferirii unui răspuns credibil la provocări cum ar fi securitatea energetică şi apărarea împotriva atacurilor cibernetice. Totodată, părţile au fost de acord că politica uşilor deschise a NATO trebuie să continue, datorită beneficiilor indiscutabile pe care aceasta le are asupra stabilităţii şi securităţii regionale. A fost de asemenea discutată necesitatea reformării şi modernizării parteneriatelor Alianţei cu statele din vecinătate (Caucaz şi Asia Centrală), precum şi imperativul întăririi parteneriatului NATO-UE, inclusiv în contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Dialogul asupra problematicii Afganistan a fost substanţial, în contextul în care România şi Canada au contribuţii importante cu trupe în zona de sud a ţării respective, considerată a fi una dintre cele mai dificile sub aspectul securităţii.

În cadrul discuţiilor cu Louis Levesque, interlocutorii au subliniat potenţialul deosebit al componentei economice a relaţiei bilaterale, atât din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cât şi al investiţiilor canadiene în ţara noastră. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a făcut, în acest context, o prezentare a oportunităţilor de investiţii oferite de România, în special în domeniile infrastructurii şi energiei regenerabile, avansând, de asemenea, propunerea de organizare, la Bucureşti, în cursul anului 2010, a unui Forum de Afaceri româno-canadian.

Oficialul român a informat, cu acest prilej, cu privire la ratificarea, de către România, a Acordului bilateral privind protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat în luna mai a acestui an, cu ocazia vizitei în România a ministrului canadian al comerţului internaţional, Stockwell Day. A fost reiterată, de asemenea, posibilitatea iniţierii unor proiecte concrete de cooperare, la nivel local, între porturile Constanţa şi Halifax.

De asemenea, cu prilejul vizitei Bogdan Aurescu a semnat, împreună cu Janice Charette, ministrul adjunct al Departamentului de Resurse Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada, Acordul de securitate socială între România şi Canada.

Informaţii suplimentare

Acordul de securitate socială între România şi Canada reprezintă un document important pentru relaţiile dintre cele două state, de aplicarea căruia vor beneficia direct românii şi, respectiv, canadienii care lucrează sau au lucrat în celălalt stat. Acordul consacră principiul egalităţii de tratament al unei persoane salariate provenind din celălalt stat cu cetăţenii statului unde lucrează şi principiul aplicării unei singure legislaţii în materie de pensii pentru limită de vârstă, pensii de invaliditate şi pensii de urmaş.

Prin încheierea Acordului se va putea pune în aplicare de asemenea principiul totalizării perioadelor de asigurare pe care o persoană le-a avut în România şi în Canada, în sensul că perioadele lucrate în cele două state vor fi însumate în momentul calculării pensiei, evitându-se astfel riscul neîndeplinirii condiţiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioadă minimă de contribuţii într-un singur sistem de securitate socială, condiţie care s-ar aplica în lipsa acestui Acord. Se consacră în acelaşi timp principiul exportului prestaţiilor de securitate socială, adică posibilitatea de a beneficia de transferul pensiei în statul în care persoana îşi are rezidenţa. Acordul conţine prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi, care timp de 36 luni, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă 24 luni, pot să efectueze plata contribuţiilor numai în sistemul de securitate socială al statului trimiţător. În privinţa persoanelor care desfăşoară activităţi independente în unul dintre cele două state sau în ambele state, acestea vor putea rămâne, în privinţa contribuţiilor pentru pensii, numai sub incidenţa sistemului de securitate socială al statului în care îşi au rezidenţa.

Prin Acord se instituie o cooperare strânsă între autorităţile competente din România şi Canada, precum şi între instituţiile care pun în aplicare legislaţia din domeniul securităţii sociale în scopul soluţionării cu celeritate a cererilor formulate de cetăţenii din cele două state. Un Acord Administrativ interguvernamental va stabili procedurile detaliate de cooperare între autorităţile şi instituţiile competente din România şi Canada şi va indica modalităţile concrete de aplicare a Acordului de securitate socială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii