Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice cu Regatul Belgiei

ro

29 Mar, 2015 15:10 1101 Marime text
România şi Regatul Belgiei aniversează duminică, 29 martie 2015, 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Relaţiile româno-belgiene au cunoscut o dezvoltare remarcabilă, pe baza valorilor comune ale celor două popoare şi a cooperării dinamice în plan politic, economic şi cultural. De-a lungul timpului, legăturile tradiţionale dintre România şi Regatul Belgiei au inclus domenii dintre cele mai diverse, precum: contacte între elite politice şi culturale, comerţ, cercetare ştiinţifică, artă, învăţământ. Ele au fost facilitate, în mare măsură, de limba franceză, ca vector de transmitere a unor valori comune, precum democraţia şi drepturile omului, inserate încă din secolul XIX în legile fundamentale ale celor două state.

La începutul secolului trecut, relaţiile bilaterale româno-belgiene au cunoscut o dezvoltare fără precedent, axată pe diversificarea portofoliului investiţiilor belgiene în România, cele mai multe în domenii strategice, pe legături şi contacte directe între Casele Regale, integrate într-un dialog diplomatic continuu, şi pe multiplicarea semnificativă a contactelor la nivelul elitei academice din cele două ţări.

Căderea comunismului a adus cu sine şi un nou impuls în raporturile româno-belgiene. Încă înainte de evenimentele din 1989 din România, numeroşi cetăţeni belgieni au fost animaţi de o profundă solidaritate, care s-a manifestat prin crearea Operation Villages Roumains şi a Actie Dorpen Roemenie. Cele două mişcări, susţinute de comunitatea francofonă, respectiv neerlandofonă, au avut menirea de a salva satele româneşti de la distrugerea planificată de regimul comunist prin înfrăţiri între localităţi şi au devenit, din anii 1990 şi până astăzi, promotori fideli ai modernizării şi dezvoltării comunităţilor locale partenere din România.

După 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, s-au intensificat în mod substanţial şi contactele interumane, un număr important de studenţi şi profesionişti din România alegând să se formeze sau să se stabilească în Regatul Belgiei. Contribuţia acestora la aprofundarea legăturilor dintre cele două popoare este semnificativă, facilitând schimburile culturale şi cunoaşterea reciprocă.

În prezent, dialogul politic bilateral dintre cele două ţări este unul intens, bazat pe vizite bilaterale periodice la nivel înalt şi la nivel de lucru. România şi Regatul Belgiei cooperează în cadrul NATO, al Uniunii Europene, precum şi la nivel internaţional, pe baza unui parteneriat constant, clădit pe valori şi interese comune. În acelaşi timp, relaţiile economice dintre cele două ţări constituie un factor de dinamizare a relaţiei bilaterale, cu o tendinţă constantă de creştere, Regatul Belgiei fiind al 9-lea investitor străin în ţara noastră. De asemenea, relaţiile culturale bilaterale cunosc în prezent o dezvoltare remarcabilă, îndeosebi pe linia promovării literaturii şi a teatrului, fiind de menţionat activitatea Centrului de Studii de Literatură Belgiană de Limbă Franceză din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei din Berlin, Academia Regală din Belgia a găzduit pe 17 octombrie 2014 un colocviu cu participare internaţională iar pe 21 octombrie 2014 a avut loc în Square Egide Rombaux din Anderlecht – Bruxelles ceremonia oficială de dezvelire a  bustului savantului român.

La aniversarea a 135 de ani, relaţiile bilaterale dintre România şi Regatul Belgiei sunt excelente, bazate pe trecutul istoric, pe cooperarea dezvoltată în plan european şi internaţional şi pe legături economice intense.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii