Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 25 de ani de relații diplomatice cu Irlanda

ro

18 Apr, 2015 18:06 1397 Marime text
La 18 aprilie 2015, România şi Irlanda aniversează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, marcând astfel un parteneriat solid și fructuos, bazat pe o cooperare foarte bună în plan bilateral, european şi internaţional.

Relaţiile bilaterale româno-irlandeze au evoluat considerabil în toată această perioadă, Irlanda fiind un susținător al României în procesul de integrare europeană și, după 2007, un partener constant al țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

Dialogul politic bilateral s-a concretizat prin numeroase vizite la nivel guvernamental și parlamentar, precum şi printr-o cooperare susţinută la nivelul UE și în cadrul altor organizații internaţionale, pe baza valorilor și intereselor pe care cele două state le împărtășesc. Cooperarea economică constituie un factor de dinamizare a relației bilaterale, cu o tendință constantă de creștere și diversificare în ultimii ani. Un moment cheie, care a confirmat calitatea relațiilor bilaterale româno-irlandeze, a fost decizia de a liberaliza accesul lucrătorilor români pe piața irlandeză a muncii, în iulie 2012, cu doi ani în avans față de termenul limită de menținere a restricțiilor pe piața muncii.  

Una dintre cele mai dinamice componente ale relației bilaterale o reprezintă colaborarea culturală. Un moment de referință l-a reprezentat  organizarea, în octombrie 2014, a "Zilelor Culturii Române la Dublin", eveniment amplu care a oferit publicului irlandez cele mai importante reușite ale muzicii, filmului, teatrului, reflecției intelectuale, literaturii și artelor românești din ultimii ani. Totodată, artiști irlandezi se inspiră din folclorul și tradițiile românești: Shaun Davey care a prezentat pe scene din Irlanda și România creația sa "Vocile din Cimitirul Vesel", un exemplu al simbiozei dintre muzica tradițională românească și irlandeză, Peter Hurley, organizatorul Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” sau Philip O Ceallaigh, scriitor distins cu “Rooney Prize for Irish Literature“ si “Glen Dimplex New Writers Award 2006“,  stabilit de mai mulţi ani la Bucureşti.

Legăturile dintre România și Irlanda sunt întregite de cooperarea în domeniul academic, relevanță specială având programul de Masterat în studii irlandeze, înfiinţat în 1999, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Programul, unul dintre puţinele de acest gen din regiune, reprezintă un puternic centru de atracţie pentru studenţii interesaţi de literatura şi cultura irlandeză din ţară, dar şi din străinătate.
Un alt factor de legătură între cele două state care contribuie deopotrivă la amplificarea relaţiei bilaterale, precum și la dezvoltarea societății multiculturale irlandeze este comunitatea românească stabilită în Irlanda, în prezent una dintre cele mai numeroase din această țară.
 
Informaţii suplimentare:
La 18 aprilie 1990 Guvernele român și irlandez şi-au exprimat dorinţa comună privind stabilirea relaţiilor diplomatice, printr-un comunicat de presă, cu următorul conţinut: „Guvernul României şi Guvernul Irlandei, animate de dorinţa promovării de relaţii prieteneşti şi a cooperării între cele două ţări şi popoare, au convenit să stabilească relaţii diplomatice la nivel de ambasadă şi să facă schimb de ambasadori”.
Ambasada României din Dublin a fost înfiinţată la 20 mai 1994. Ambasada Irlandei la Bucureşti a fost înfiinţată la 15 august 2005.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii