Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Conferința „2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”

ro

06 Oct, 2015 13:54 903 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 6 octombrie 2015, în calitate de vorbitor principal, la deschiderea Conferinței „2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, organizată de Agenţia pentru Apărare Antirachetă a SUA la Sevilla, Spania.
În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat actualitatea şi necesitatea implementării proiectului strategic de apărare împotriva rachetelor balistice în contextul în care se mențin riscurile și amenințările de acest tip din partea unor state și actori non-statali. În acest sens, a evidențiat progresele înregistrate în construcția Facilității Aegis Ashore din Baza militară de la Deveselu, care va fi operațională până la sfârșitul anului în curs, conform calendarului stabilit. "Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la încheierea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune care soluţionează dosarul nuclear iranian, dar trebuie să fim conştienţi că această soluţie nu se referă şi la programul balistic iranian, care continuă să se dezvolte. Aceasta este raţiunea pentru care sancţiunile ONU privind programul balistic al Iranului se menţin în continuare. Prin urmare susţinerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei.", a arătat Bogdan Aurescu. "În plus, există în continuare actori statali şi non-statali interesaţi în a obţine sau dezvolta tehnologie balistică", a adăugat ministrul. 
Ministrul Bogdan Aurescu a mai subliniat că “Obiectivul proiectului de apărare antirachetă este asigurarea securității Alianței împotriva amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic, protejarea populațiilor, teritoriilor și forțelor armate Aliate, cu respectarea prevederilor Cartei ONU și a principiilor de drept internațional. În conformitate cu angajamentele Aliate asumate începând cu Summit-ul de la Lisabona (2010), până la cel mai recent, întâlnirea la vârf din Marea Britanie, din septembrie 2014, vom continua împreună cu Aliații noștri demersurile pentru operaționalizarea sistemului NATO de apărare antirachetă. La Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, așteptăm rezultate concrete în avansarea proiectului NATO, la care România, prin sistemul pe care îl găzduiește la Baza de la Deveselu, contribuie semnificativ. Cred că este important ca, la Summit-ul din 2016, Alianţa să decidă declararea capacităţii iniţiale a sistemului NATO, pe baza realizării fazei a II-a a sistemului american antirachetă din Europa (European Phased Adaptive Approach) prin operaţionalizarea bazei Deveselu şi desfăşurarea navelor Aegis la portul Rota din Spania.”
 
Bogdan Aurescu s-a mai referit la natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă, subliniind că urmărește consolidarea apărării colective, sarcină fundamentală a Alianței Nord-Atlantice, precum şi descurajarea oricăror atacuri balistice. Totodată, a arătat că proiectul apărării antirachetă reprezintă în cel mai elocvent mod soliditatea parteneriatului transatlantic, precum și solidaritatea și indivizibilitatea securității Aliate.
 
Informaţii suplimentare:
Aflată la cea de-a XXVIII-a ediţie (prima având loc în 1988), „Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition” este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil la nivel internaţional, reunind decidenţi politici şi reprezentanţi ai industriilor de apărare din peste 20 de ţări.
Găzduirea de către România, la Bucureşti, a ediției precedente a Conferinței a făcut parte din activităţile MAE dedicate împlinirii, în 2014, a 10 ani de la aderarea României la NATO şi a reprezentat o recunoaştere a contribuţiei substanţiale a României în domeniul apărării antirachetă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii