Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a asistentului secretarului de stat al SUA Frank Rose

ro

08 Oct, 2015 14:50 1007 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 8 octombrie 2015, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea şi conformitatea armamentelor, Frank Rose, fost negociator al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Cei doi oficiali au evidențiat importanța proiectului bilateral, subsumat dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, de amplasare la Baza militară Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordării Adaptive în Etape a SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA).
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evocat importanța Parteneriatului Strategic România-SUA, care permite dezvoltarea într-un ritm intens a relațiilor bilaterale, în contextul aniversării în 2015 a 135 de ani de la stabilirea acestora. În context, a evidențiat importanța operaționalizării facilității de la Deveselu, respectiv a integrării sale în sistemul NATO antirachetă, subliniind că Summit-ul NATO de la Varșovia trebuie să marcheze un moment de referință pentru progresul sistemului aliat de apărare împotriva rachetelor balistice.
Frank Rose a reconfirmat angajamentul SUA pentru implementarea deplină a acestui proiect strategic în calendarul stabilit. A subliniat că materializarea proiectului reprezintă o contribuție importantă la securitatea României, a SUA și la cea euro-atlantică. Oficialul american a mai precizat că, prin operaționalizarea facilității antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu, precum și prin cele patru nave tip Aegis, dislocate în Spania, va crește raza de acoperire și protecție în raport cu amenințările balistice provenind din afara spațiului euro-atlantic. Totodată, Frank Rose a confirmat faptul că finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influențează în niciun fel dezvoltarea apărării antirachetă, ținând cont că programul balistic iranian continuă să reprezinte un risc.
Cei doi interlocutori au reiterat, în acest context, natura exclusiv defensivă  a sistemului, arătând că utilizarea acestor capacităţi se efectuează în conformitate cu prevederile Cartei ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat că orice ameninţări cu folosirea forţei împotriva statelor care participă la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt inacceptabile şi contravin principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu folosirea acesteia.
De asemenea, cu prilejul întâlnirii au mai fost discutate evoluțiile situației de securitate de la Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța menținerii atenției SUA asupra acestei regiuni – parte a securității euro-atlantice – pentru a maximiza oportunitățile de cooperare și reduce impactul factorilor de risc. De asemenea, au mai fost abordate evoluțiile din Siria. Totodată, a fost subliniată cooperarea excelentă dintre cele două țări pe linia controlului armamentelor.
Ministrul afacerilor externe a menţionat de asemenea rezultatele foarte bune ale întâlnirii avute la New York cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, precum şi ale întrevederii de la Washington a Preşedintelui României cu vicepreşedintele SUA Joe Biden. Au fost discutate şi contactele preconizate pentru perioada următoare – reuniunea Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, misiunea AMRO din luna noiembrie, vizita ministrului de externe la Washington.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii