Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:18 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu Marele Cancelar al Ordinului Suveran de Malta

ro

21 Oct, 2015 15:30 1259 Marime text
Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Marele Cancelar al Ordinului Suveran de Malta, Albrecht Freiherr von Boeselager


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 21 octombrie 2015, consultări cu Marele Cancelar al Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (OSM), Albrecht Freiherr von Boeselager, cu ocazia vizitei oficiale realizate la București, prima la acest nivel în ultimii 15 ani.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relației dintre România şi Ordinul Suveran de Malta şi au evidențiat momentul aniversar din 2016, când se împlinesc 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta. În context, cei doi oficiali au decis celebrarea acestui moment prin organizarea în 2016 a unor evenimente publice comune.

Bogdan Aurescu a transmis Marelui Cancelar mulţumiri pentru activitatea socială şi umanitară deosebită desfășurată de OSM în România, în ultimii 25 de ani, îndeosebi prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez, precum şi pentru angajamentul manifestat constant pentru desfășurarea programelor de asistenţă socială și medicală pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice, al persoanelor cu dizabilități sau defavorizate, precum şi programele în sprijinul comunităţii roma din România. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a declarat: „Am decis astăzi în discuţia pe care am avut-o să redeschidem Acordul din 2002 privind asistenţa umanitară bilaterală pentru a-l moderniza, pentru a-l îmbunătăți, pentru a-l adapta la relaţia bilaterală dinamică pe care o avem”.

Cei doi înalți oficiali au discutat și despre evoluțiile de actualitate la nivel european şi internaţional, îndeosebi în ceea ce priveşte problematica migrației. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa soluţionării provocărilor determinate de fenomenul migraţiei sub aspect umanitar. „Am exprimat solidaritatea cu statele care au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaţilor, fie că vorbim despre statele de tranzit, fie că vorbim despre statele care se află în proximitatea zonelor de conflict şi care se confruntă cu această problemă.  Este nevoie de un răspuns coerent, de o abordare unitară, de măsuri convergente pentru a putea avea soluţii durabile şi eficiente la urgenţa umanitară, dar şi la cauzele profunde ale crizei refugiaților în țările de origine”, a afirmat ministrul român de externe. Totodată şeful diplomaţiei române a reamintit sprijinul oferit de România comunităţii internaţionale în beneficiul statelor afectate, atât prin participarea la eforturile umanitare conjugate ale comunităţii internaţionale - precum UNHCR şi Programul Alimentar Mondial/World Food Programme, cât şi prin demersuri bilaterale de sprijin: 250.000 dolari pentru Iordania, respectiv de 200.000 dolari pentru Serbia.

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, și dimensiunea consolidării cooperării pentru derularea unor proiecte comune în Vecinătatea estică și sudică a UE, fiind evocată în context posibilitatea cooperării în Republica Moldova și Liban – în acest ultim caz în beneficiul refugiaţilor sirieni.
“Am avut un schimb de opinii și cu privire la necesitatea adaptării regulilor existente de drept internaţional umanitar pentru situaţia conflictelor asimetrice, cele care implică mijloace hibride de purtare a ostilităţilor, având în vedere importanţa de a reafirma regulile şi principiile fundamentale ale dreptului internaţional umanitar, astfel încât ele să se aplice pe deplin şi conflictelor de tip asimetric”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Cei doi înalți oficiali au abordat, totodată, și aspecte de interes de pe agenda internaţională, cu precădere dosarele sirian, libian, respectiv perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul român de externe prezentând rezultatele şi concluziile vizitei din ultimele două zile din Israel şi Palestina.


La rândul său, Marele Cancelar Albrecht Freiherr von Boeselager a exprimat dorinţa OSM de a actualiza anul viitor acordul de cooperare privind asistenţa umanitară cu România, astfel încât acesta să contribuie la consolidarea cooperării dintre OSM și România, în plan intern și extern.

În ceea ce priveşte criza refugiaţilor, Albrecht Freiherr von Boeselager a exprimat disponibilitatea OSM de a pune la dispoziţia României expertiza sa în acest domeniu: „Construirea de ziduri şi garduri nu este o soluţie şi niciodată nu a avut succes, începând cu Marele Zid Chinezesc. Acestea nu fac decât să împingă problema înapoi o vreme, iar ulterior creează probleme mai mari. Trebuie să înţelegem că fluxul de refugiaţi va continua. Trebuie să ne concentrăm pe modul cum să le facem faţă, cum îi putem integra pe cei care vin. Ordinul este foarte implicat în aceste măsuri.”
Ambii demnitari au evidențiat totodată importanța continuării proiectelor de succes în domeniul incluziunii sociale a romilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii