Comunicat MAE - Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu omologul italian, Paolo Gentiloni
Comunicat MAE - Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu omologul italian, Paolo Gentiloni
09 Jul, 2015 15:55
ZIUA de Constanta
1123
Marime text
Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 9 iulie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, la invitaţia ministrului român.
Cei doi miniştri de externe și-au exprimat satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, evidenţiată de Parteneriatul Strategic Consolidat, precum şi de frecvenţa vizitelor la nivel înalt. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că pentru România reprezintă o prioritate păstrarea ritmului intens al acestui dialog, de natură să impulsioneze și în continuare relația bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială.
De altfel, cei doi miniștri au convenit să intensifice, în următoarea perioadă, frecvența consultărilor între cele două ministere de externe, cât și între ministerele sectoriale, inclusiv pentru a pregăti cea de a 3-a ședință de Guvern comună.
Bogdan Aurescu a subliniat consistenţa cooperării în plan economic, susţinută de prezenţa dinamică a companiilor italiene în România şi de volumul schimburilor comerciale în creştere. “Italia rămâne unul dintre principalii parteneri economici ai României, îndeosebi în ceea ce privește volumul comerțului bilateral. Anul trecut, valoarea schimburilor româno-italiene a atins nivelul record de 12,57 miliarde euro, în creștere față de anul anterior. Perspectivele pentru acest an sunt, de asemenea, îmbucurătoare. La 31 martie 2015, valoarea schimburilor bilaterale era de 3,33 miliarde euro, în creștere cu aproximativ 13% faţă de aceeași perioadă a anului precedent. Aș dori să remarc, de asemenea, interesul crescut al companiilor italiene de a investi în România, sunt peste 40.500 societăți italiene create în țara noastră, iar misiunea noastră este de a le oferi tot sprijinul pentru a avea oportunități crescute de investiții și de afaceri”, a evidențiat șeful diplomației române în cadrul declarațiilor comune de presă.
La rândul său, ministrul italian a apreciat dinamica relațiilor economice bilaterale: “Avem de-a face cu o intensificare extraordinară a relaţiilor economice şi comerciale. Italia nu a descoperit România de câteva luni sau de câţiva ani, ci a pariat pe viitorul economic al României de mult timp, iar acest pariu se reînnoiește, se relansează continuu. Italia este al doilea partener comercial al României, 12 miliarde de euro fiind valoarea schimburilor comerciale; în fiecare lună se înregistrează peste 100 de societăţi comerciale italiene în România. (…). Mediul de afaceri italian are încredere în stabilitatea și creșterea economică a României”, a punctat ministrul Gentiloni.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Italia, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări. “I-am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autoritățile italiene îl acordă pentru integrarea comunității de români în societatea italiană și, în același timp, pentru sprijinul pe care îl oferă programelor dezvoltate de statul român de păstrare a limbii și culturii române. Am discutat și despre modalități de a acționa împreună pentru a facilita, în continuare, integrarea acestei comunități și pentru a potența contribuția pe care comunitatea românească o aduce relației noastre bilaterale”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul Paolo Gentiloni a evidențiat, de asemenea, dezvoltarea pozitivă a integrării românilor în societatea italiană: “Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate străină în Italia, nu numai cea mai numeroasă comunitate românească în străinătate, vorbim despre 1.500.000 de români. Relaţiile actuale de integrare în societatea italiană a comunităţii române sunt pozitive, din mai multe puncte de vedere, precum economic şi cultural. Asistăm de câţiva ani la o tendinţă foarte importantă pentru noi, de dezvoltare a firmelor mici și mijlocii gestionate de români în Italia”.
Oficialul român a mulţumit, totodată, Italiei pentru sprijinul constant și susţinut de care România beneficiază în procesul de aderare la spațiul Schengen și a manifestat convingerea că acesta va fi menţinut şi în continuare, în perspectiva unei decizii pozitive în acest dosar. În acest context, l-a felicitat pe omologul italian pentru mandatul de succes al Președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene, deținut în al doilea semestru al anului trecut, contând pe sprijinul părţii italiene de a împărtăși României din această experiență, în perspectiva pregătirii mandatului României de Președinție a Consiliului UE din a doua jumătate a anului 2019, pregătire pe care MAE român a început-o deja.
În cadrul convorbirilor, cei doi miniştrii au avut un schimb de opinii extins cu privire la evoluțiile de actualitate la nivel european, îndeosebi în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări majore și complexe, precum criza din Grecia și problema migrației: “România și Italia, ca state partenere în cadrul Uniunii Europene, trebuie să continue să pledeze împreună pentru o Uniune puternică și coezivă, care să rezolve problemele cu care se confruntă, în baza respectului pentru valorile și principiile fundamentale care dau forță și consistență proiectului european”, a arătat Bogdan Aurescu.
În contextul discuţiilor privind evoluţiile în materie de migraţie, ministrul Aurescu a arătat că România înțelege dificultățile cu care autorităţile italiene se confruntă şi a subliniat susţinerea deplină a țării noastre pentru identificarea unei soluţii echilibrate, bazată pe nevoia clară pentru solidaritate şi responsabilitate împărtăşită la nivel UE, precum şi pe baza realităţilor economice şi sociale ale ţărilor membre UE, poziție apreciată de partea italiană.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat direcţia prioritară de acţiune a României privind consolidarea parcursului european al Republicii Moldova și a reiterat importanţa formării rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabilă, care să gestioneze situaţia economică şi procesul de reformă în spirit european, inclusiv aplicarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb.
Bogdan Aurescu a expus omologului său italian viziunea României privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, cei doi miniştri convenind ca cele două ministere să lucreze împreună în acest dosar, mai ales că există opinii similare privind dialogul cu „vecinii vecinilor” UE, atât în Sud, cât şi Est – Bogdan Aurescu reamintind iniţiativa MAE român de creare a platformelor de dialog permanent pe teme de securitate în sens larg (Security Trusts).
Totodată, cei doi demnitari au manifestat îngrijorarea privind situaţia din Ucraina, fiind subliniată necesitatea stabilirii unei puternice mobilizări internaţionale în vederea avansării spre o soluţie politico-diplomatică. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa aplicării Acordurilor de la Minsk, element esenţial pentru soluţionarea crizei ucrainene.
Interlocutorii au reiterat de comun acord susţinerea perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, îndeosebi în contextul evoluţiilor recente înregistrate în vecinătatea Uniunii Europene.
De asemenea, a avut loc un schimb de opinii asupra unor aspecte de interes de pe agenda internaţională, cu precădere situaţia din Libia şi combaterea terorismului. Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului: “Am vorbit deja, destul de aprofundat, despre modul în care România şi Italia pot coopera pentru combaterea terorismului, am discutat şi despre proiectul pe care îl propune România de creare a unei Curţii Internaţionale care să combată terorismul, subliniind faptul că este important să folosim toate instrumentele disponibile, inclusiv cele de drept internaţional, pentru a preveni, pentru a descuraja, dar şi pentru a combate şi pedepsi pe cei care se fac vinovaţi de săvârşirea unor crime de terorism, fenomen care, din păcate, după cum putem constata, a dobândit o anumită amploare în perioada aceasta”.
Ministrul român a evidenţiat rolul semnificativ pe care Alianţa Nord Atlantică îl deţine în actualul context internaţional cu accent pe importanţa intensificării dialogului bilateral pe teme de interes deosebit pentru România şi Italia.
Cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat, cu această ocazie, și „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind regimul juridic al mormintelor de război”, care reglementează colaborarea între părţi pentru identificarea, amenajarea şi îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative, precum şi punerea la dispoziţie a parcelelor de teren necesare în acest scop. “Este un document cu încărcătură istorică şi simbolică pentru cele două state şi naţiuni, care va reprezenta cadrul juridic adecvat pentru cinstirea memoriei eroilor români şi italieni, căzuţi pe teritoriul statului partener în timpul celor două Războaie Mondiale. Este un efort comun pentru a onora memoria înaintaşilor: pe teritoriul Italiei există aproximativ 90 de locuri de înhumare, pentru în jur de 2000 de eroi români, căzuţi în timpul Primului Război Mondial, ca membri ai armatei austro-ungare. În România, sunt înhumaţi aproximativ 2200 eroi italieni căzuţi în cele două Războaie Mondial”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 9 iulie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, la invitaţia ministrului român.
Cei doi miniştri de externe și-au exprimat satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, evidenţiată de Parteneriatul Strategic Consolidat, precum şi de frecvenţa vizitelor la nivel înalt. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că pentru România reprezintă o prioritate păstrarea ritmului intens al acestui dialog, de natură să impulsioneze și în continuare relația bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială.
De altfel, cei doi miniștri au convenit să intensifice, în următoarea perioadă, frecvența consultărilor între cele două ministere de externe, cât și între ministerele sectoriale, inclusiv pentru a pregăti cea de a 3-a ședință de Guvern comună.
Bogdan Aurescu a subliniat consistenţa cooperării în plan economic, susţinută de prezenţa dinamică a companiilor italiene în România şi de volumul schimburilor comerciale în creştere. “Italia rămâne unul dintre principalii parteneri economici ai României, îndeosebi în ceea ce privește volumul comerțului bilateral. Anul trecut, valoarea schimburilor româno-italiene a atins nivelul record de 12,57 miliarde euro, în creștere față de anul anterior. Perspectivele pentru acest an sunt, de asemenea, îmbucurătoare. La 31 martie 2015, valoarea schimburilor bilaterale era de 3,33 miliarde euro, în creștere cu aproximativ 13% faţă de aceeași perioadă a anului precedent. Aș dori să remarc, de asemenea, interesul crescut al companiilor italiene de a investi în România, sunt peste 40.500 societăți italiene create în țara noastră, iar misiunea noastră este de a le oferi tot sprijinul pentru a avea oportunități crescute de investiții și de afaceri”, a evidențiat șeful diplomației române în cadrul declarațiilor comune de presă.
La rândul său, ministrul italian a apreciat dinamica relațiilor economice bilaterale: “Avem de-a face cu o intensificare extraordinară a relaţiilor economice şi comerciale. Italia nu a descoperit România de câteva luni sau de câţiva ani, ci a pariat pe viitorul economic al României de mult timp, iar acest pariu se reînnoiește, se relansează continuu. Italia este al doilea partener comercial al României, 12 miliarde de euro fiind valoarea schimburilor comerciale; în fiecare lună se înregistrează peste 100 de societăţi comerciale italiene în România. (…). Mediul de afaceri italian are încredere în stabilitatea și creșterea economică a României”, a punctat ministrul Gentiloni.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Italia, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări. “I-am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autoritățile italiene îl acordă pentru integrarea comunității de români în societatea italiană și, în același timp, pentru sprijinul pe care îl oferă programelor dezvoltate de statul român de păstrare a limbii și culturii române. Am discutat și despre modalități de a acționa împreună pentru a facilita, în continuare, integrarea acestei comunități și pentru a potența contribuția pe care comunitatea românească o aduce relației noastre bilaterale”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul Paolo Gentiloni a evidențiat, de asemenea, dezvoltarea pozitivă a integrării românilor în societatea italiană: “Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate străină în Italia, nu numai cea mai numeroasă comunitate românească în străinătate, vorbim despre 1.500.000 de români. Relaţiile actuale de integrare în societatea italiană a comunităţii române sunt pozitive, din mai multe puncte de vedere, precum economic şi cultural. Asistăm de câţiva ani la o tendinţă foarte importantă pentru noi, de dezvoltare a firmelor mici și mijlocii gestionate de români în Italia”.
Oficialul român a mulţumit, totodată, Italiei pentru sprijinul constant și susţinut de care România beneficiază în procesul de aderare la spațiul Schengen și a manifestat convingerea că acesta va fi menţinut şi în continuare, în perspectiva unei decizii pozitive în acest dosar. În acest context, l-a felicitat pe omologul italian pentru mandatul de succes al Președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene, deținut în al doilea semestru al anului trecut, contând pe sprijinul părţii italiene de a împărtăși României din această experiență, în perspectiva pregătirii mandatului României de Președinție a Consiliului UE din a doua jumătate a anului 2019, pregătire pe care MAE român a început-o deja.
În cadrul convorbirilor, cei doi miniştrii au avut un schimb de opinii extins cu privire la evoluțiile de actualitate la nivel european, îndeosebi în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări majore și complexe, precum criza din Grecia și problema migrației: “România și Italia, ca state partenere în cadrul Uniunii Europene, trebuie să continue să pledeze împreună pentru o Uniune puternică și coezivă, care să rezolve problemele cu care se confruntă, în baza respectului pentru valorile și principiile fundamentale care dau forță și consistență proiectului european”, a arătat Bogdan Aurescu.
În contextul discuţiilor privind evoluţiile în materie de migraţie, ministrul Aurescu a arătat că România înțelege dificultățile cu care autorităţile italiene se confruntă şi a subliniat susţinerea deplină a țării noastre pentru identificarea unei soluţii echilibrate, bazată pe nevoia clară pentru solidaritate şi responsabilitate împărtăşită la nivel UE, precum şi pe baza realităţilor economice şi sociale ale ţărilor membre UE, poziție apreciată de partea italiană.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat direcţia prioritară de acţiune a României privind consolidarea parcursului european al Republicii Moldova și a reiterat importanţa formării rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabilă, care să gestioneze situaţia economică şi procesul de reformă în spirit european, inclusiv aplicarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb.
Bogdan Aurescu a expus omologului său italian viziunea României privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, cei doi miniştri convenind ca cele două ministere să lucreze împreună în acest dosar, mai ales că există opinii similare privind dialogul cu „vecinii vecinilor” UE, atât în Sud, cât şi Est – Bogdan Aurescu reamintind iniţiativa MAE român de creare a platformelor de dialog permanent pe teme de securitate în sens larg (Security Trusts).
Totodată, cei doi demnitari au manifestat îngrijorarea privind situaţia din Ucraina, fiind subliniată necesitatea stabilirii unei puternice mobilizări internaţionale în vederea avansării spre o soluţie politico-diplomatică. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa aplicării Acordurilor de la Minsk, element esenţial pentru soluţionarea crizei ucrainene.
Interlocutorii au reiterat de comun acord susţinerea perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, îndeosebi în contextul evoluţiilor recente înregistrate în vecinătatea Uniunii Europene.
De asemenea, a avut loc un schimb de opinii asupra unor aspecte de interes de pe agenda internaţională, cu precădere situaţia din Libia şi combaterea terorismului. Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului: “Am vorbit deja, destul de aprofundat, despre modul în care România şi Italia pot coopera pentru combaterea terorismului, am discutat şi despre proiectul pe care îl propune România de creare a unei Curţii Internaţionale care să combată terorismul, subliniind faptul că este important să folosim toate instrumentele disponibile, inclusiv cele de drept internaţional, pentru a preveni, pentru a descuraja, dar şi pentru a combate şi pedepsi pe cei care se fac vinovaţi de săvârşirea unor crime de terorism, fenomen care, din păcate, după cum putem constata, a dobândit o anumită amploare în perioada aceasta”.
Ministrul român a evidenţiat rolul semnificativ pe care Alianţa Nord Atlantică îl deţine în actualul context internaţional cu accent pe importanţa intensificării dialogului bilateral pe teme de interes deosebit pentru România şi Italia.
Cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat, cu această ocazie, și „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind regimul juridic al mormintelor de război”, care reglementează colaborarea între părţi pentru identificarea, amenajarea şi îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative, precum şi punerea la dispoziţie a parcelelor de teren necesare în acest scop. “Este un document cu încărcătură istorică şi simbolică pentru cele două state şi naţiuni, care va reprezenta cadrul juridic adecvat pentru cinstirea memoriei eroilor români şi italieni, căzuţi pe teritoriul statului partener în timpul celor două Războaie Mondiale. Este un efort comun pentru a onora memoria înaintaşilor: pe teritoriul Italiei există aproximativ 90 de locuri de înhumare, pentru în jur de 2000 de eroi români, căzuţi în timpul Primului Război Mondial, ca membri ai armatei austro-ungare. În România, sunt înhumaţi aproximativ 2200 eroi italieni căzuţi în cele două Războaie Mondial”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii