Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, cu directorul Biroului regional al Organizației Internaționale a Francofoniei, Chantal Moreno

ro

28 Jan, 2016 23:12 1426 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, a avut joi, 28 ianuarie 2016,  o întrevedere cu directorul Biroului pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (BRECO-OIF), Chantal Moreno, cu  sediul la Bucureşti.

Secretarul de stat a evidenţiat importanţa pe care România o acordă cooperării cu Francofonia instituţională şi punerii în practică a obiectivelor francofone, fundamentate pe diversitate, multilingvism şi solidaritate.

Oficialul român a evocat, totodată, implicarea susţinută a României,  în calitate de  ”stat-far” al Francofonei  pentru Europa Centrală şi de Est (ECE),  în promovarea valorilor francofone în regiunea noastră şi realizarea Planului regional francofon pentru ECE, ale cărui baze au fost puse la Bucureşti, în februarie 2015.  A exprimat aprecieri cu privire la activitatea Biroului regional al OIF şi la buna cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Chantal Moreno a felicitat România pentru activitatea meritorie desfăşurată în cadrul Francofoniei şi pentru “rolul de leader” pe care ţara noastră l-a asumat în regiune. A încurajat România să continue să fie „stat-far şi interfaţă în relaţia OIF cu restul statelor membre sau observatoare” din ECE (6 state membre şi 17 state observatoare ale OIF). De asemenea, a reiterat satisfacţia pentru sediul pus la dispoziţia BRECO de către Guvernul României (în 2014), care a contribuit la amplificarea agendei francofone în regiune.

A prezentat procesul de reformă care are loc în cadrul OIF, menţionând printre priorităţile promovate de actuala conducere a Organizaţiei adâncirea proceselor de “regionalizare” şi “descentralizare” în scopul mai bunei valorificări a specificului şi intereselor naţionale şi regionale ale ţărilor francofone.

Cele două părţi au convenit să întărească cooperarea în realizarea mai multor proiecte francofone naţionale şi regionale.
Informaţii suplimentare:

- În 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (iniţial Agenţia de cooperare culturală şi tehnică – ACCT, iar din 1998 Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF).  Acest statut, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

- La Bucureşti se află sediile unor importante instituţii regionale francofone: Antena regională a OIF, care a devenit, în septembrie 2014, Biroul regional al OIF pentru ECE şi Biroul AUF pentru Europa Centrală şi de Est. Cele două instituţii desfăşoară o activitate susţinută de cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, alte instituţii publice româneşti şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în derularea unor proiecte francofone de interes naţional şi regional.


- România acordă o atenţie deosebită dezvoltării dimensiunii regionale a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, apreciind că valorile şi practicile francofone bazate pe dialog şi solidaritate pot contribui la stabilitatea şi consolidarea instituţiilor democratice din vecinătatea noastră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii