Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Carmen Burlacu la reuniunea informală a CAE, în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare

ro

02 Feb, 2016 16:39 1076 Marime text
Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe,

în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare


Secretarul de stat pentru afaceri globale, Carmen Burlacu, a participat în perioada 1-2 februarie 2016, la Amsterdam, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Temele de dezbatere au vizat: strategia globală a UE privind politica externă şi de securitate, din perspectiva dezvoltării; relaţiile UE-Africa, Caraibe şi Pacific (ACP) post-Cotonou;  migratia şi dezvoltarea, cu accent pe îmbunătăţirea condiţiilor în comunităţile-gazdă ale refugiaţilor. Miniştrii au mai discutat modul în care politica de dezvoltare poate contribui la implementarea principiilor de durabilitate din acordurile de comerţ ale UE cu statele în curs de dezvoltare. Referitor la relaţiile UE-ACP post-Cotonou, miniştrii au luat notă de tendinţele rezultate din consultările publice iniţiate de COM şi SEAE în decembrie 2015 şi au avut loc un schimb de opinii preliminar pe această temă.

Secretarul de stat român a salutat procesul de actualizare continuă a cadrului de acţiune externă a UE, pe fondul unui context internaţional într-o continuă schimbare şi a propus ca în viitoarea Strategie Globală UE abordarea asupra dezvoltării să fie una cuprinzătoare si în concordanţă cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate la nivelul ONU în septembrie 2015. A subliniat necesitatea unui dialog intensificat cu statele de tranzit şi de origine, cu obiectivul unei mai bune gestionări a migraţiei şi a accentuat importanţa implementării eficiente a rezultatelor Summit-ului UE-Africa de La Valletta, precum şi a Planului de acţiune UE-Turcia. Totodată, a informat că România a susţinut şi financiar statele vecine Siriei, prin contribuţii la: Programul Alimentar Mondial, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Fondul UE pentru Siria, Fondul UE de Urgenţă pentru stabilitate şi gestionarea cauzelor migraţiei ilegale în Africa, şi de asemenea, prin asistenţă umanitară acordată bilateral Iordaniei şi Turciei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii