Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul dedicat aniversării a 60 de ani de la Declaraţiile Bonn-Copenhaga
Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul dedicat aniversării a 60 de ani
09 Oct, 2015 17:57
ZIUA de Constanta
1061
Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul dedicat aniversării a 60 de ani de la Declaraţiile Bonn-Copenhaga
Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul dedicat aniversării a 60 de ani de la Declaraţiile Bonn-Copenhaga
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat vineri, 9 octombrie 2015, la deschiderea seminarului dedicat aniversării a 60 de ani de la Declaraţiile Bonn-Copenhaga privind regimul general de protecţie a persoanelor care aparţin minorităţii germane, respectiv minorităţii daneze care locuiesc la frontiera germano-daneză. Evenimentul a fost organizat de ambasadele Danemarcei şi Germaniei la Bucureşti, în colaborare cu programul pentru statul de drept în Europa de Sud-Est al Konrad Adenauer Stiftung.
În intervenţia sa, oficialul român a subliniat rolul minorităţilor naţionale ca punţi de legătură între state şi contribuţia lor la avansarea relaţiilor de prietenie şi a relaţiilor de parteneriat între acestea. A evidenţiat importanţa asigurării unui sistem de protecţie adecvat şi eficient, care să răspundă imperativelor de conservare şi promovare a identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu respectarea principiilor şi a normelor de drept internaţional.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a arătat, totodată, că societatea contemporană, marcată de fenomenul mobilităţii, are nevoie, poate mai mult decât oricând, de modele de convieţuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minoritate, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranţei, a respectului reciproc şi a acceptării la nivelul societăţii.
România a tradus responsabilitatea sa faţă de persoanele aparţinând minorităţilor naţionale de pe teritoriul său prin crearea, cu sprijinul şi consultarea constante ale reprezentanţilor minorităţilor naţionale, a unui sistem solid şi cuprinzător menit a proteja şi promova identitatea lingvistică, religioasă, culturală, etnică a persoanelor aparţinând celor 20 de minorităţi naţionale.
Modelul de protecţie promovat de România se fundamentează pe ideea de dialog intercultural, care are ca premisă conservarea identităţii distincte specifice a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii