Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Prezentarea de către ministrul Bogdan Aurescu şi omologul spaniol a iniţiativei comune de creare a unei Curţi Internaționale împotriva Terorismului, în cadrul unui eveniment organizat în marja Adunării Generale a ONU

ro

30 Sep, 2015 09:01 864 Marime text
Prezentarea de către ministrul Bogdan Aurescu şi omologul spaniol a iniţiativei comune de creare a unei Curţi Internaționale împotriva Terorismului, în cadrul unui eveniment organizat în marja Adunării Generale a ONU

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit la 29 septembrie 2015, la New York, împreună cu omologul spaniol José Manuel García-Margallo, evenimentul intitulat “Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări”.

În discursul său, şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa procesului de dezbatere pe tema iniţiativei româno-spaniole de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. „Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o ameninţare globală împotriva căreia trebuie să luptăm si cu instrumentele dreptului: justiţia internaţională şi dreptul internaţional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, ştirile despre atacuri teroriste răspândesc emoţie în întreaga comunitate internaţională. Avem nevoie nu doar de hotărâre şi unitate, avem nevoie şi de o ripostă bazată pe drept”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe a argumentat valoarea adăugată pe care o Curte Internaţională împotriva Terorismului ar putea să o aducă în actualul context internaţional: „Din punct de vedere conceptual, există o lacună în efortul internațional de luptă împotriva terorismului: un instrument care să combine elementul “internațional” cu elementul fundamentat pe statul de drept”.

În încheierea intervenţiei sale, şeful diplomației române a evocat moştenirea marelui jurist român Vespasian Pella, care scria în 1950: „Fără o curte internaţională […] cei condamnaţi se vor simţi întotdeauna condamnaţi ca urmare a înfrângerii, nu a vinovăţiei”. De asemenea, Bogdan Aurescu a invitat statele participante să se alăture reflecției Şi dezbaterii iniţiate de România şi Spania, dezbatere menită „să aducă la îndeplinire obiectivul de a avea o lume în care justiţia va prevala”.

Ministrul afacerilor externe al Spaniei, José Manuel García-Margallo, a mulțumit omologului romÂn pentru inițiativa ce creare a Curții, căreia i s-a alăturat, şi a subliniat necesitatea existenței voinței politice la nivelul comunității internaționale pentru combaterea terorismului prin mijloace de drept. „A sosit momentul să articulăm mecanismele juridice internaționale adecvate pentru contracararea terorismului”, a afirmat șeful diplomației spaniole. De asemenea, a prezentat principalele caracteristici ale inițiativei româno-spaniole.

În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi William Pace, coordonator global al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională -  o reţea de peste 2.500 de organizaţii non-guvernamentale din peste 150 de state. „Scopul este să punem capăt impunității. O sugestie constructivă ar fi să ne concentram pe zonele pe care există consens şi de acolo să ne urmărim obiectivul", a precizat William Pace.

La rândul său, Jean-Paul Laborde, asistent al secretarului general ONU şi director executiv al Comitetului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU, a subliniat faptul că susține inițiativa româno-spaniolă pentru că „terorismul este o crima care nu le afectează doar pe victime, ci națiunea ca întreg".


Inițiativa de creare a unei Curți Internaționale împotriva Terorismului a fost salutată şi de Jehangir Khan, directorul Task Force-ului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU. „Cu toții suntem de acord cu un lucru: lupta împotriva terorismului şi extremismului violent ne unește la ONU. Avem o oportunitate să reflectăm asupra acestui proiect foarte important propus de Romania şi de Spania", a declarat acesta.

Evenimentul a beneficiat şi de participarea, în calitate de moderator, a lui Stefan Barriaga, adjunctul reprezentantului permanent al Principatului Liechtenstein la New York, cu o experienţă deosebită în dreptul internaţional penal. Stefan Barriaga a fost coordonator al Procesului de la Princeton pentru Crima de Agresiune, finalizat cu includerea acestei crime în Statutul Curţii Penale Internaţionale în 2010.

În marja evenimentului, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul spaniol au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre modalitățile de promovare, în continuare, a proiectului Curții Internaționale împotriva Terorismului.

Informaţii suplimentare:

Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol.

Experţi din România şi Spania, cu sprijin la nivel tehnic din partea Olandei, au redactat un proiect de concept cu privire la principalele caracteristici ale unei viitoare Curţi Internaționale împotriva Terorismului. Această instanţă internaţională ar putea să îşi exercite jurisdicţia asupra persoanelor fizice care comit crima de terorism, definită în conformitate cu dreptul internaţional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii