Comunicat MAE - RADR 2015 a continuat cu sesiunea ”Provocarea terorismului; inițiativa României privind înființarea unei curți internaționale”
Comunicat MAE - RADR 2015 a continuat cu sesiunea ”Provocarea terorismului; inițiativa României privind înființarea
03 Sep, 2015 14:34
ZIUA de Constanta
1164
Marime text
RADR 2015 a continuat cu sesiunea ”Provocarea terorismului; inițiativa României privind înființarea unei curți internaționale”
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a deschis astăzi, 3 septembrie 2015, în cadrul celei de a treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, sesiunea de lucru cu tema ”Provocarea terorismului; inițiativa României privind înființarea unei Curți Internaționale pentru Combaterea Terorismului”. Invitații speciali ai evenimentului au fost Nasser Judeh, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi expatriaţilor al Iordaniei, Jose Martin y Perez de Nauclares, șeful Diviziei Drept Internațional din MAE al Spaniei, și Kirsten Meersschaert Duchens, coordonator regional pentru Europa al Coaliției pentru Curtea Penală Internațională.
În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat ideile fundamentale care stau la baza inițiativei de a crea o Curte Internațională pentru Combaterea Terorismului: ”Sunt convins că justiția internațională și statul de drept sunt valori imuabile, per se. Totuși, aceste valori trebuie să fie implementate prin diverse mecanisme. Curțile și Tribunalele Internaționale nu sunt altceva decât mecanisme concrete de a implementa statul de drept la nivel internațional. Cu toții suntem de acord că terorismul este una din crimele internaționale cele mai atroce. În fiecare săptămână, în fiecare zi, știri privind atacuri teroriste produc emoții întregii comunități internaționale. Inițiativa noastră se bazează pe argumentul că terorismul trebuie combătut prin intermediul legii. (…). Reacţia comunităţii internaţionale faţă de fapte de terorism trebuie să fie fermă şi fără echivoc. De aceea, alături de căile operative, România propune crearea unei instanţe penale internaţionale, cu rol preventiv, disuasiv şi de suplinire, dacă este cazul, a rolului autorităţilor naţionale, atunci când acestea nu au capacitatea sau nu au voința să cerceteze sau sa judece fapte teroriste. Ceea ce ne dorim este să folosim inteligent instrumentele dreptului internațional pentru a descuraja și combate actele teroriste”, a explicat șeful diplomației române.
Mulțumind ambasadorilor români pentru eforturile depuse în promovarea inițiativei în rândul partenerilor internaționali – la nivelul statelor membre ONU ale Consiliului de Securitate și în rândul statelor din vecinătatea sudică – , ministrul afacerilor externe a subliniat la finalul intervenției sale că, pe viitor, va fi nevoie de o implicare pro-activă pentru susținerea acesteia. ”Acesta este un proiect pe termen mediu și lung, care presupune, pe de o parte, constanță și tenacitate, și, pe de altă parte, adaptabilitatea la detalii, în scopul obținerii unui sprijin cât mai larg la nivel internațional”, a afirmat șeful diplomației române.
Nasser Judeh, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi expatriaţilor al Iordaniei, a exprimat sprijinul deplin al Iordaniei pentru această inițiativă a României. ''Curtea Internațională pentru Combaterea Terorismului este o inițiativă extraordinară, în care Iordania crede cu stăruință, mai ales că ne confruntăm, în mod dureros, cu experiența directă a atacurilor teroriste ale căror victime sunt persoane inocente. Comunitatea internațională trebuie să fie unită în demersul pentru crearea acestei Curți, avem nevoie de pasiune reală și veritabilă pentru a reuși să conlucrăm și pentru a ne asigura că acest proiect va deveni realitate. Curtea trebuie să opereze flexibil și eficient, trebuie să ne asigurăm că vom avea o susținere cât mai largă la nivel internațional, definiția crimei de terorism trebuind să fie aceeași pentru toată lumea'', a declarat ministrul Nasser Judeh.
Ion Gâlea, director general al Departamentului Afaceri Juridice în cadrul MAE român, moderatorul acestei sesiuni, a făcut o prezentare a acestei iniţiative româno-spaniole, de la lansarea acesteia, în februarie 2015 până în prezent, explicând principiile generale, conceptul şi rolul acestei iniţiative – combaterea terorismului pe baza unui instrument legal. Acesta a atras atenţia că este vorba despre un proiect pe termen mediu şi lung, care va fi adaptat pe parcurs, menţionând că au fost generate un concept şi o formă iniţială de statut al Curţii.
În intervenția sa, prof. dr. Jose Martin y Perez de Nauclares a reamintit susținerea acordată de Spania încă de la lansarea acestei inițiative și a prezentat principalele elemente juridice, subliniind că arhitectura juridică şi instituţională a Curţii porneşte de la realizările şi provocările cu care s-a confruntat deja comunitatea internaţională în ceea ce priveşte, pe de o parte, convenirea unui instrument juridic universal care să definească terorismul şi, pe de altă parte, includerea crimei de terorism în competenţa materială a unei instanţe internaţionale.
Astfel, şeful Diviziei Drept Internaţional din MAE spaniol a făcut o trecere în revistă a celor mai importante obstacole juridice în realizarea acestui proiect, dar şi a modalităţilor prin care pot fi depăşite. „ La început am fost sceptic, am fost surprins de această propunere inovatoare, dar după ce am analizat argumentele juridice, am realizat că înfiinţarea acestei Curţi este posibilă şi realizabilă juridic”, a declarat diplomatul spaniol. La finalul intervenţiei sale, diplomatul spaniol a calificat această iniţiativă comună româno-spaniolă drept un exemplu excelent al colaborării foarte bune dintre cele două diplomaţii.
Coordonatorul regional pentru Europa al Coaliției pentru Curtea Penală Internațională, coaliție care reunește 2500 de organizații ale societății civile din peste 150 de state, doamna Kirsten Meersschaert Duchens, și-a exprimat sprijinul pentru inițiativa României privind Curtea Internațională pentru Combaterea Terorismului, inclusiv pentru motivul că actuala Curte Penală Internațională nu are competențe în ceea ce privește crima de terorism. Curtea Penală Internațională existentă trebuie să își consolideze competența proprie în domeniul crimelor de război, crimelor împotriva umanității și genocidului, de aceea ideea de a avea o instanță diferită este binevenită, a mai explicat coordonatorul regional al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională.
Ea a atras atenţia că fenomenul terorismului afectează populația la nivel global şi tocmai de aceea este necesară o reacţie internaţională, într-un cadru legal internaţional, subliniind că terorismul reprezintă o crimă unică.
Ambii invitaţi străini au subliniat importanţa voinţei politice din partea statelor, a organizaţiilor internaţionale, dar şi a societăţii civile pentru realizarea acestui proiect şi faptul că toţi actorii relevanţi care sunt afectaţi de acest fenomen trebuie implicaţi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii