Comunicat MAE - Ultima zi a ediţiei 2015 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române
Comunicat MAE - Ultima zi a ediţiei 2015 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române
04 Sep, 2015 17:31
ZIUA de Constanta
1235
Marime text
Ultima zi a ediţiei 2015 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române
Ministerul Afacerilor Externe a organizat în perioada 1-4 septembrie 2015 Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), cu tema “România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică”.
La Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române au participat şefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române din străinătate - şi a constituit un moment de bilanț al activității din anul în curs și de stabilire a priorităților generale pentru perioada următoare.
Ultima zi a Reuniunii a fost dedicată unor sesiuni de lucru tematice, precum: comunicarea publică în mediul diplomatic, relaţiile consulare și îmbunătățirea serviciilor consulare, pregătirea organizării alegerilor parlamentare in străinătate şi aspecte de management şi organizare internă.
Sesiunea referitoare la comunicarea publică în mediul diplomatic a fost susţinută de un media trainer specializat care a împărtăşit experiența sa în ceea ce priveşte comunicarea cu mass-media internaţionale, cu studii de caz sugestive și bune practici de comunicare publică cu specific diplomatic.
În cadrul sesiunii dedicate activităţii consulare, cu tema “Problematica relaţiilor consulare - Mai eficienţi în serviciul cetăţenilor”, au fost abordate subiecte legate de procedura amplă de modernizare a reţelei consulare, concretizată prin implementarea componentelor informatice ale platformei E-Cons, campanii şi proiecte derulate pe linie preventivă în scopul informării cetăţenilor români, precum şi aspecte referitoare la gestionarea situaţiilor deosebite care implică activarea Celulei de Criză, de către ministrul afacerilor externe.
Sesiunea a fost susţinută de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise şi de directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, care au accentuat în intervenţiile lor demersurile întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, în ultima perioadă, pentru asigurarea unor servicii consulare de calitate şi acordarea de protecție consulară în situații de urgență.
O altă tematică abordată în ultima zi a ediţiei din acest an a fost cea a organizării alegerilor în străinătate, la care a participat Ana Maria Pătru, președintele Autorităţii Electorale Permanente, precum și alți reprezentanți ai acestei instituții.
Cu acest prilej, au fost prezentate şefilor de misiune prevederile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP. În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate principalele modificări pe care le aduce noul cadru normativ organizării alegerilor în străinătate, în special în ceea ce priveşte modalitățile de stabilire a secţiilor de votare din străinătate, procedura preînregistrării, categoriile de cetăţeni români care au dreptul de a vota la secţiile organizate în străinătate, membrii secţiilor de votare, desfăşurarea votării, atribuţiile MAE conform noului cadru legislativ.
De asemenea, au fost analizate modalităţile concrete de aplicare, conform noului cadru legal, a atribuţiilor MAE în materie electorală şi, implicit, a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. În acest context, au fost discutate măsurile imediate care urmează sa fie adoptate de către misiuni pentru buna pregătire a alegerilor parlamentare din toamna anului 2016.
Această iniţiativă se înscrie pe linia demersurilor constante ale MAE de îmbunătăţire a modalităţii de desfăşurare a alegerilor în străinătate, în măsura competențelor sale legale, astfel încât dreptul de vot să fie exercitat în cele mai bune condiţii.
Concluziile sesiunilor de lucru interne de management au pus în evidenţă necesitatea alocării unor resurse umane și financiare superioare către misiunile diplomatice ale României, de natură să îmbunătăţească serviciile adresate cetăţenilor.
Ediţia din acest an a RADR a reconfirmat rolul şi dinamismul politicii externe a României în contextul internaţional actual. Participarea invitaţilor străini de marcă, miniştrii de externe ai Poloniei, Slovaciei, Norvegiei şi Iordaniei, dezbaterile aplicate şi concluziile rezultate reprezintă repere importante care vor contribui la procesul de reflecţie din cadrul MAE asupra provocărilor de securitate la nivel regional şi global şi a oportunităţilor de acţiune diplomatică.
Toate informațiile referitoare la acest eveniment, precum și o fotocronică sunt disponibile în cadrul secţiunii special dedicate evenimentului, de pe site-ul MAE,http://www.mae.ro/node/33293 , unde puteți regăsi și discursul integral al ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu de la deschiderea oficială a RADR.
Informații suplimentare
Sesiunile plenare ale RADR 2015 s-au axat pe următoarele teme: Diplomație economică și oferta de export a României (în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României); Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate – Rolul Esenţial al Parteneriatului Estic (vorbitor principal: ministrul polonez Grzegorz Schetyna); Problematica Europeană – Provocările actuale ale Agendei UE. Demararea Pregătirilor pentru asumarea Preşedinţiei Consiliului UE în 2019 (vorbitor principal: ministrul slovac Miroslav Lajcak); Diplomaţia Multilaterală. Rolul pe care îl poate juca România şi Importanţa Diplomaţiei Multilaterale. ONU 70/60 România; Securitatea Energetică (UE) – Diplomaţia Energetică în Ascensiune; Vecinătatea Sudică - Evoluţiile înregistrate la aproape 5 ani de la debutul „Primăverii Arabe” – provocări şi oportunităţi (vorbitor principal: ministrul iordanian Nasser Judeh); Provocarea Terorismului; inițiativa României privind înființarea unei Curți Internaționale (vorbitori principali: Jose Martin y Perez de Nauclares, şeful Diviziei Drept Internaţional din MAE spaniol şi Kirsten Meersschaert Duchens, coordonator regional pentru Europa al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională); Românii de Pretutindeni; Modelul cultural românesc privind minorităţile naţionale. 20 de ani de la semnarea de către România a Convenţiei-Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale; Problematica de securitate. Contextul regional de securitate şi apărarea colectivă - NATO în adaptare (vorbitor principal: ministrul norvegian Børge Brende).Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii