Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:42 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Vizita ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române

ro

22 Dec, 2015 15:29 937 Marime text
Vizita ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat astăzi, 22 decembrie 2015, o vizită la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române.

Ministrul delegat s-a întâlnit cu academicianul şi directorul instituţiei, Marius Sala, cu profesorul universitar  doctor Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie şi Onomastică, profesorul universitar doctor Manuela Nevaci, membru al Consiliului ştiinţific, precum și cu alţi membri ai Institutului.

În cadrul discuţiilor, Dan Stoenescu a subliniat rolul Academiei Române şi al  Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” în promovarea valorilor româneşti, a conştiinţei naţionale şi a identităţii românilor din ţările balcanice şi din Republica Moldova.

De asemenea, a reliefat importanţa continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidenţă unitatea limbii române la nord şi la sud de Dunăre.

Un subiect central al întrevederii l-a reprezentat înfiinţarea unor centre culturale în comunităţile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române şi a identităţii naţionale, în cadrul unor programe culturale, educaţionale, de mass-media şi spiritualitate.

Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân şi istroromân.

Totodată, a apreciat deschiderea Institutului faţă de proiectele de păstrare şi promovare a limbii române în comunitățile istorice şi a agreat, împreună cu interlocutorii, importanţa continuării acestor proiecte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii