Consultări ale ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu omologul din Bosnia și Herțegovina, Igor Crnadak
Consultări ale ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu omologul din Bosnia și Herțegovina, Igor
25 Mar, 2016 18:09
ZIUA de Constanta
1479
Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut astăzi, 25 martie 2016, consultări cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Igor Crnadak, care a efectuat o vizită oficială la București, la invitația omologului român.
În cadrul consultărilor, cei doi demnitari au purtat discuţii privind modalităţile concrete de consolidare a relației bilaterale, dezvoltarea cooperării regionale, precum şi modalităţile de a sprijini Bosnia şi Herţegovina în intensificarea cooperării sale cu UE și NATO.În contextul depunerii de către Bosnia și Herțegovina, la 15 februarie 2016, a candidaturii la Uniunea Europeană, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat disponibilitatea României de acordare de asistență de specialitate şi de a împărtăşi din experienţa de pre-aderare în vederea sprijinirii procesului de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina a mulțumit părții române pentru deschiderea arătată și a subliniat rolul pe care România îl poate avea pentru furnizarea de sprijin cu privire la desfășurarea negocierilor de aderare și a luptei anti-corupție.
Ministrul Lazăr Comănescu a exprimat importanta continuării în ritm susținut a eforturilor realizate de Bosnia şi Herţegovina pentru consolidarea progreselor înregistrate în 2015 în plan intern și extern, subliniind importanţa menţinerii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acestui stat, elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest.
În ceea ce priveşte cooperarea economică bilaterală, au fost discutate oportunităţile de consolidare a acesteia pentru valorificarea potenţialului existent, prin impulsionarea schimburilor comerciale, a investiţiilor reciproce şi prin stimularea contactelor directe între comunităţile de afaceri. În acest sens, s-a convenit asupra oportunității organizării unui forum de afaceri.
Printre alte domenii de interes menționate, ministrul Lazăr Comănescu s-a referit la cooperarea în domeniul infrastructurii, energie, afaceri interne, cooperare polițienească, în domeniul cultural.
A fost evidențiată necesitatea unui dialog aprofundat în cadrul formatelor de cooperare regională, cu accent pe Procesul de Cooperare în Europa de Sud – Est (SEECP) și brațul său operativ, Consiliul Cooperării Regionale (RCC), pe Inițiativa Central Europeană, a cărei Președinție este exercitată de Bosnia și Herțegovina în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, precum și pe Strategia Dunării. Ministrul afacerilor externe român l-a felicitat pe omologul său pentru modul în care gestionează Președinția ICE.
Cei doi miniștri ai afacerilor externe au avut un schimb de opinii asupra crizei migrației, fiind trecute în revistă măsurile adoptate de Sarajevo în vederea gestionării unui eventual aflux de migranți, deși acest stat nu se află, în prezent, pe ruta migrației.
În contextul atacurilor teroriste recente de la Bruxelles, Ankara și Istanbul, cele două părţi au subliniat necesitatea intensificării cooperării între statele membre ale Uniunii Europene și partenerii din vecinătatea sa, inclusiv statele din Balcanii de Vest, pentru combaterea acestui flagel. Partea română a salutat măsurile adoptate de Sarajevo împotriva fenomenului luptătorilor străini.
În acest sens, ministrul Lazăr Comănescu a menționat ”importanța întăririi cooperării între statele europene pentru a face față acestui flagel extraordinar - terorismul - care se manifestă, din păcate, în forme tot mai violente. Am convenit că este nevoie de o intensificare substanțială a eforturilor tuturor guvernelor țărilor din Europa și nu numai, pentru a elimina din rădăcină acest fenomen care afectează întreaga comunitate internațională.”
Informaţii suplimentare:
La 1 martie 2016 s-au aniversat 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Bosnia și Herțegovina.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii