Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările ministrului afacerilor de externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe, al afacerilor europene, comerțului exterior și al instituțiilor culturale din Regatul Belgiei, Hadja Lahbib

ro

07 Sep, 2023 13:30 567 Marime text
Consultările ministrului afacerilor de externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe, al afacerilor europene, comerțului exterior și al instituțiilor culturale din Regatul Belgiei, Hadja Lahbib

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 7 septembrie 2023, consultări politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe, al afacerilor europene, comerțului exterior și al instituțiilor culturale din Regatul Belgiei, Hadja Lahbib, în contextul vizitei pe care oficialul belgian o efectuează în România. 
Consultările au prilejuit un dialog aprofundat asupra stadiului relației bilaterale și au reliefat aprecierea ambelor părți pentru evoluția pozitivă a schimburilor economice, alături de interesul pentru consolidarea și dezvoltarea cooperării economice și comerciale, cu accent asupra valorificării oportunităților semnificative în plan sectorial. 
Cei doi miniștri au abordat pe larg situația regională de securitate din perspectiva celor mai recente evoluții și a crizelor multiple generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. 
Ministrul român de externe a adresat mulțumiri pentru prezența, în România, a contingentului belgian desfășurat în cadrul Grupului de Luptă al NATO, ca semnal puternic al solidarității aliate în sprijinul consolidării securității României și a regiunii Mării Negre. Totodată, a prezentat eforturile substanțiale, multidimensionale ale părții române de susținere a Ucrainei, inclusiv din perspectiva facilitării exporturilor de cereale ucrainene, în mod special către regiunile cele mai vulnerabile ale globului din punct de vedere al siguranței alimentare. 

Pe fondul deteriorării serioase a situației de securitate din vecinătatea României, ministrul Luminița Odobescu a pledat pentru continuarea acordării unui sprijin european consistent Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienței sale în fața amenințărilor curente. În acest context, a salutat anunțul recent făcut de ministrul Hadja Lahbib la Chișinău privind deschiderea în perioada imediat următoare a Ambasadei Regatului Belgiei în Republica Moldova, punctând faptul că decizia demonstrează angajamentul părții belgiene în favoarea stabilității și viitorului european al Republicii Moldova.

În domeniul afacerilor europene, discuțiile s-au axat pe aderarea României la spațiul Schengen, față de care ministrul Lahbib a reiterat sprijinul ferm al Belgiei. De asemenea, a fost abordat procesul de extindere a UE, inclusiv din perspectiva viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE din primul semestru al anului 2024. În context, ministrul Odobescu a exprimat sprijinul pentru prioritățile Președinției belgiene, precum și angajamentul solid al României în avansarea agendei europene.
La finalul consultărilor, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presa, disponibile, în format video, aici: https://www.mae.ro/node/62761. 

Transmitem, în continuare, transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu: 

Bună ziua,

Doresc să salut prezența la București a ministrului belgian al afacerilor externe, Hadja Lahbib - bine ai venit la București, dragă Hadja - cu care am avut plăcerea de a purta un dialog amplu și substanțial. 
Am exprimat, în primul rând, recunoștința noastră deosebită pentru solidaritatea manifestată și de această dată de Belgia, în tratarea a doi pacienți români, victime ale exploziei de la Crevedia. Monitorizăm îndeaproape situația lor și le dorim, și pe această cale, însănătoșire cât mai grabnică! 


Întrevederea de astăzi a reconfirmat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale, reflectat deopotrivă printr-o dinamică susținută a dialogului politic bilateral și de evoluția extrem de încurajatoare a schimburilor noastre comerciale. 
Am subliniat potențialul de cooperare aprofundată în domenii precum agricultura, industria alimentară, transporturile, sănătatea, energia verde, energia albastră, cercetarea, inovarea, bateriile și așa mai departe, lista este foarte, foarte lungă. 
Am apreciat, împreună cu doamna ministru, legătura specială dezvoltată între țările noastre de către importanta comunitate românească din Belgia, care se bucură de sprijinul deplin al autorităților belgiene în ceea ce privește integrarea, în ceea ce privește accesul la educație, adăugând și aducând valoare societății din țara gazdă și, de asemenea, ansamblului relațiilor noastre bilaterale. 
Totodată, am transmis ministrului afacerilor externe al Belgiei mulțumirile României pentru prezența trupelor belgiene pe teritoriul țării noastre, în cadrul Grupului de Luptă al NATO desfășurat în România ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acest Grup are un rol esențial în consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, și, încă o dată, îi adresez mulțumiri doamnei ministru. 
De altfel, în cursul după-amiezii, vom efectua împreună o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, pentru a ne întâlni cu militarii din națiunile Aliate staționați în această bază, inclusiv militarii belgieni. 
Prezența militarilor belgieni reprezintă  un puternic semnal de solidaritate din partea Belgiei și un mesaj de sprijin al acestui stat aliat pentru întărirea securității României, în contextul deteriorării drastice a situației de securitate de la frontiera noastră. 
Evident, am discutat și despre situația de securitate din regiunea noastră, din regiunea Mării Negre, și implicațiile pentru securitatea euroatlantică ale războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. 
Am discutat cum să cooperăm mai strâns în domeniul politic și militar, pentru a menținere pacea și securitatea în regiunea noastră și pentru a continua sprijinul nostru, coordonat, pentru partenerii noștri din vecinătate, pentru Ucraina, pentru Republica Moldova și Georgia. Împreună, suntem mult mai puternici în apărarea securității țărilor noastre și a vecinilor noștri.
Ce face Rusia în această perioadă, inclusiv la câteva sute de metri de frontiera României, un stat membru NATO, un stat membru al Uniunii Europene, este o crimă de război și trebuie să înceteze. 
Am discutat și am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul constant al Ucrainei de contracarare a agresiunii Rusiei. 
Am discutat despre modul în care putem să sprijinim în continuare partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova. Am avut o discuție aplicată pe această temă, inclusiv ca urmare a vizitei pe care doamna ministru tocmai a realizat-o la Chișinău. 
Am subliniat în acest sens și relevanța specială a consolidării rezilienței Republicii Moldova, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pe fondul acțiunilor hibride care vizează în mod direct destabilizarea Republicii Moldova.
În perspectiva deținerii de către Belgia a viitoarei Președinții a Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor, am avut un schimb aprofundat de opinii privind viziunea Belgiei asupra proiectului european și asupra mandatului Președinției belgiene. Vreau să subliniez foarte, foarte clar că România sprijină Belgia și viitoarea Președinție belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Am reiterat angajamentul nostru solid pentru avansarea agendei europene.
Evident, am discutat și despre aderarea României la spațiul Schengen, obiectiv care este pe deplin susținut de Belgia. Am profitat de acest prilej pentru a prezenta doamnei ministru cele mai recente evoluții în acest dosar, evoluții care sperăm să conducă la identificarea unei soluții, cât mai curând posibil, pentru a depăşi blocajul existent. 
Un alt subiect pe care l-am discutat astăzi este legat de politica de extindere a Uniunii Europene, un proces cu valențe strategice. Am reiterat și cu această ocazie sprijinul României pentru avansarea extinderii UE, atât în ceea ce privește partenerii din Est, cât și cei din Balcanii de Vest. Poziția noastră este foarte clară atât în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul acestui an. Am convenit să continuăm acest dialog și să acționăm în continuare pentru a identifica noi proiecte comune și de a le pune în aplicare. 
În încheiere, doresc încă o dată să-i mulțumesc doamnei ministru pentru vizită, pentru deschiderea manifestată în ceea ce privește toate temele de interes comun. 
Doamna ministru, încă o dată, bine ați venit la București și aveți cuvântul!  
Vă mulțumesc!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii