Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:40 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă cu Reprezentantul Special al UE pentru Asia Centrală, Peter Burian

ro

19 Nov, 2015 21:39 1184 Marime text
O echipă a MAE, condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a avut astăzi, 19 noiembrie 2015, consultări cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Asia Centrală, Peter Burian, în contextul vizitei pe care acesta o efectuează la București. Agenda consultărilor la Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat pe aspectele politice circumscrise mobilizării celor mai bune rezultate în contextul actual de securitate regională, ca urmare a actualizării recente, în iunie 2015, a Strategiei UE faţă de Asia Centrală.

Ambele părţi au evocat importanţa strategică a regiunii Asiei Centrale deopotrivă pentru UE și statele vizate, precum şi semnificaţia majoră a regiunii pentru o serie de actori globali și regionali, a căror abordare sinergetică și conlucrare ar putea genera efecte pozitive pe termen lung.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a evidențiat necesitatea unei abordări strategice integrate, pe termen lung, care să conducă la o implicare mai substanţială și mai consolidată a prezenţei UE în regiune, din punct de vedere al vizibilităţii şi interacţiunii cu autorităţile locale și populaţia din regiune. A pledat pentru un impuls suplimentar acordat dimensiunii economice UE-Asia Centrală, având printre obiective creşterea nivelului schimburilor şi investiţiilor, într-un context dinamic, marcat de activismul pe această dimensiune a altor actori globali și regionali și a dinamicii de inițiative în domeniu - proiectul strategic One Belt, One Road (OBOR) ce construiește pe un concept revitalizat al vechiului Drum al Mătăsii, Uniunea Economică Euro-Asiatică etc. În context, a evidențiat importanța unei dezvoltări complementare a tuturor inițiativelor, care să se potențeze reciproc. Pentru un impact pozitiv asupra dezvoltări regiunii în ansamblul său, acestea trebuie fundamentate pe o abordare transparentă și predictibilă, pe respectarea criteriilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care să nu conducă la apariția de linii de diviziune.

Totodată, discuţiile au vizat inter-conectivitățile în domeniul transporturilor, inclusiv iniţiativa românească privind proiectul coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, care vizează valorificarea poziţiei României de țară de tranzit pentru fluxul de mărfuri între regiunea Asiei Centrale şi piaţa comunitară, respectiv conexiunea directă pe Marea Neagră între portul Constanţa şi porturile georgiene şi, mai departe, potenţialul de transport al Canalului Dunăre-Marea Neagră.

În ce privește cooperarea energetică, secretarul de stat Daniel Ioniță, a evocat interesul împărtăşit de toţi actorii europeni şi central-asiatici, de a contribui la edificarea unei pieţe regionale de energie integrate, care să beneficieze de surse şi aprovizionare sigure, diversificate şi predictibile şi să creeze avantaje atât pentru statele producătoare, cât şi pentru cele de tranzit şi consumatoare. A fost relevată valoarea inter-conectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI), precum și a conductei trans-caspice, care reprezintă componente utile în realizarea unei inter-conectări mai ample între UE și Asia Centrală, pe aşa-numitul Coridor Sudic.

Totodată, secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidențiat necesitatea asigurării ca Dialogul pe Securitate la Nivel Înalt UE-Asia Centrală să devină o platformă de dezbateri și acțiuni relevante pe aspecte de interes comun pentru toate părţile interesate. Demnitarul român a exprimat preferința pentru ca abordarea regională să fie recalibrată, astfel încât să existe un accent mai mare pe diversificare/diferențiere și pentru un echilibru diferit între dimensiunea regională și angajamentul bilateral cu partenerii din Asia Centrală.

Peter Burian a subliniat angajamentul Uniunii Europene în continuarea programelor UE şi activităţilor sale în Asia Centrală prin varianta actualizată a Strategiei, care acoperă colaborarea în domenii precum cel economic şi energetic, al educaţiei, culturii, al securității, alături de problema acută a gestionării resurselor de apă în regiune. A exprimat angajamentul de a  continua dezvoltarea cooperării cu ţările din Asia Centrală, în vederea asigurării sprijinului pentru consolidarea statului de drept şi instituţiilor democratice, pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, respectiv în crearea unei cooperări regionale pentru lupta împotriva amenințărilor și provocările comune.

Programul vizitei demnitarului european a mai inclus consultări ale RSUE Burian la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, focalizate pe aspectele tehnice punctuale privind exercitarea coordonării de către România a Inițiativei pentru Apă a UE pentru componenta Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (EUWI-EECCA), începând cu 2007, respectiv a noii poziții de coordonator al componentei de apă din cadrul Platformei de cooperare UE-Asia Centrală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii