Deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române
Deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române
Sesiunea de deschidere a RADR s-a bucurat de participarea Preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, Primului Ministru al României, Emil Boc, Ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, Ministrului Economiei,Comerţuluişi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu şi Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
La Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a fost prezent, de asemenea, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Ungare, János Martonyi, care a susţinut un discurs public privind Priorităţile Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din anul 2011 şi ale colaborării româno-ungare în această perioadă.
„Este deja o tradiţie ca, o dată pe an, ambasadorii României, consulii generali şi directorii Institutelor Culturale Române să se reunească la Bucureşti pentru un bilanţ de etapă, pentru o analiză profesională şi pentru o reflecţie comună asupra priorităţilor politico-diplomatice asumate pe termen scurt. Ne-am gândit ca exerciţiul actual să se focalizeze pe ce are diplomaţia de făcut în 2011", a declarat şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.
Ministrul Baconschi a atras atenţia asupra importanţei unui dialog privind priorităţile diplomaţiei române în perioada următoare, caracterizată, inevitabil, prin criza economică. „Nu putem înţelege o situaţie de criză ca pe o teribilă fatalitate care ne loveşte din senin, nevinovaţi şi dezarmaţi, ci ca pe o despărţire a apelor, o ocazie de înnoire şi şansa unui nou început.
"Criza ne obligă la ascuţirea percepţiei esenţialului, la sporirea discernământului, la mai fina sensibilitate faţă de aspectele critice. Criza readuce în prim-plan adevăratele priorităţi şi ne obligă să fim infinit mai rapizi în prinderea din zbor a oricărei oportunităţi şi informaţii utile. Iată ce aştept de la domniile voastre: fler, discernământ, viteză de reacţie, acţiune Prin poziţiile pe care le ocupaţi sunteţi primii care pot deţine informaţii vitale pentru ţară, primii care să creeze contacte şi relaţii politice, economice sau culturale utile României. Folosiţi-vă de criză pentru a vă concentra atenţia asupra aspectelor esenţiale ale relaţiei cu ţările în care vă desfăşuraţi misiunea şi pentru a descoperi şi utiliza orice oportunitate pentru ţara noastră", a punctat ministrul Afacerilor Externe.
Premierul Emil Boc a evidenţiat, în cadrul cuvântului său de deschidere, cele mai importante aspecte ale activităţii diplomatice. „În primul, aş vrea să vă transmit aprecierile mele şi ale Guvernului pentru munca pe care o desfăşuraţi în străinătate în interes naţional, în interesul României. Ştiu că nu este uşor acest lucru, mai ales în contextul crizei economice în care ne aflăm. În al doilea rând, doresc să va transmit gândurile pe care Guvernul le are şi modul în care dumneavoastră puteţi să ajutaţi ţara în această perioadă dificilă pe care o trece", a declarat Emil Boc.
„Diplomaţia reprezintă un instrument esenţial de promovare al interesului naţional. Trebuie să înţelegem că perioada marilor obiective de integrare nu a reprezentat decât o perioadă istorică încheiată cu succes şi că provocările nu au luat sfârşit o dată cu ea. Dimpotrivă, ele au căpătat o formă mai complexă, care necesită o reacţie pe măsură", a mai evidenţiat primul ministru Emil Boc.
Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a prezentat, la rândul său, aprecierile faţă de diplomaţii români, un „corp de elită în avangarda interesului naţional". „Doresc să transmit un mesaj de încredere în aceste momente de reaşezare la nivel global, am convingerea că prin talentul dumneavoastră veţi furniza decidenţilor României calea cea mai bună de urmat", a subliniat Mircea Geoană.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a vorbit, în intervenţia sa despre apropiata aderare a României la spaţiul Schengen, prevăzută pentru martie 2011, şi despre importanţa activităţii diplomatice în acest sens. „Mă bucur să mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a vă vorbi despre un proces istoric pe care România îl parcurge în prezent şi care reprezintă, după aderarea la Uniunea Europeană, unul dintre cele mai importante obiective de politică externă - aderarea la spaţiul Schengen", a precizat ministrul Blaga.
„Contăm pe dumneavoastră şi pe experienţa dumneavoastră în relaţia cu statele membre privind aderarea României la Schengen şi sunt convins că printr-o cooperare foarte strânsă şi printr-o informare foarte clară aderarea României va fi un succes şi va beneficia de un capital de încredere sporit", a declarat Ministrul Administraţiei şi Internelor.
Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a atras atenţia, în mesajul său, asupra colaborării cu diplomaţii români pentru promovarea economiei României. „Îmi exprim gratitudinea pentru excelenta colaborare pe care o avem în realizarea obiectivelor strategice economice şi comerciale. Trebuie să remarc rolul pe care dumneavoastră îl aveţi alături de consilierii economici în promovarea strategiei de export a României. În primele 6 luni exporturile României au crescut cu 25,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce relevă efortul pe care dumneavoastră, împreună cu consilierii economici îl faceţi", a declarat ministrul Economiei, Comerţuluişi Mediului de Afaceri.
Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a subliniat, la rândul său, importanţa ca promovarea turismului românesc să aibă un sprijin real în rândul ambasadorilor români şi a tuturor diplomaţilor care reprezintă ţara în exterior. „Profit de această ocazie pentru a-mi exprima mulţumirea faţă de activitatea dumneavoastră şi pentru a vă felicita pentru înaltul profesionalism şi devotament cu care vă
desfăşuraţi munca", a declarat ministrul Elena Udrea. „Rolul dumneavoastră este unul esenţial în a demonstra că România are sectoare turistice şi domenii care ne asigură o prezenţă competitivă pe piaţa internaţională de turism. (...). Suntem interesaţi ca misiunile diplomatice să sprijine activitatea misiunilor de promovare turistică a României - iar importanţa pe care o acord acestei colaborări a găsit un răspuns pe măsură din partea MAE", a conchis ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Ziua Diplomaţiei Române se celebrează în fiecare an în luna septembrie, ocazie cu care Ministerul Afacerilor Externe organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române.
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române oferă oportunitatea unei analize aprofundate a obiectivelor de politică externă ale României, a instrumentelor adecvate pentru atingerea acestora, precum şi a celor mai eficiente modalităţi de a reuni ţări partenere în abordarea provocărilor prezente la nivel european şi global.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp