Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:00 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlniri ale secretarului de stat Daniel Ioniță pe problematica drepturilor omului în a doua zi a vizitei de la Viena

ro

27 Mar, 2015 11:52 1052 Marime text
Aflat în cea de-a doua zi a vizitei la Viena, secretarul de stat Daniel Ioniță a avut astăzi, 26 martie 2015, întâlniri pe problematica drepturilor omului cu echipa Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) condusă de directorul interimar al FRA, Constantinos Manolopoulos, și cu directorul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Michael Georg Link.

În cadrul întâlnirii cu echipa FRA și Constantinos Manolopoulos, a avut loc un schimb de opinii asupra rolului şi importanţei activităţii Agenţiei, cu accent pe contextul actual, când se conturează necesitatea unei mai bune conştientizări a drepturilor fundamentale. De asemenea, cele două părți au abordat o serie de teme de interes comun precum: exploatarea forței de muncă, cooperarea pentru incluziunea socială a Romilor și discursul motivat de ură.
În acest cadru, partea română a evidenţiat bunele practici înregistrate în ţara noastră şi a prezentat detalii referitoare la măsurile luate de România în domeniile prioritare ale FRA. Punctual, secretarul de stat Daniel Ioniță a evidențiat eforturile Guvernului României în ceea ce privește incluziunea socială a romilor, prezentând inclusiv principalele prevederi ale recent adoptatei Strategii în domeniu.

În context, oficialul român a exprimat ataşamentul României pentru respectarea drepturilor fundamentale, opinând că este esenţial să dezvoltăm un mediu social care conştientizează importanţa drepturilor omului.
Directorul interimar al Agenţiei a prezentat priorităţile de pe agenda FRA în perioada următoare şi a subliniat potenţialul şi expertiza de care dispune Agenţia.
Discuţiile au evidenţiat necesitatea continuării colaborării cu FRA, pentru o mai bună promovare a drepturilor fundamentale, dar şi pentru o mai bună cunoaştere a realităţilor din Uniunea Europeană.
Cu ocazia întâlnirii cu Michael Georg Link, secretarul de stat Daniel Ioniță a exprimat importanța respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în contextul unei abordări comprehensive a noțiunii de securitate în regiunea OSCE. De asemenea, a reiterat sprijinul constant al României pentru îndeplinirea mandatului ODIHR și a subliniat necesitatea ca instituția să continue să acționeze în deplină independență și imparțialitate în relație cu toate statele participante OSCE.

Referindu-se la situația din Ucraina, oficialul român a apreciat implicarea activă a ODIHR, atât prin Raportul Misiunii de Evaluare a Drepturilor Omului, cât și prin cele două misiuni de monitorizare a alegerilor prezidențiale și parlamentare, care s-au desfășurat în cursul anului 2014. În același timp, a salutat disponibilitatea ODIHR de a observa alegerile locale din regiunile Donețk și Lugansk, de o manieră imparțială.
De asemenea, cei doi oficiali au exprimat puncte de vedere convergente referitor la preocupările actuale în domeniul incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, cu accent pe continuarea colaborării cu Punctul de Contact pentru Roma și Sinti din cadrul ODIHR.

Informaţii suplimentare:

Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a fost înfiinţată la 15 februarie 2007, prin restructurarea Centrului European de Monitorizare a Rasismului şi Xenofobiei. Atribuţiile Agenţiei constau în: colectarea de date şi informaţii, cercetare şi analiză; formularea de recomandări adresate instituţiilor UE şi statelor membre; cooperarea cu societatea civilă şi ameliorarea nivelului de conştientizare a chestiunilor relevante în domeniul drepturilor omului.

Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Varșovia, reprezintă principala instituţie a OSCE care gestionează problematica dimensiunii umane. Înființat în 1991, ca un oficiu pentru alegeri libere, mandatul instituției a fost extins treptat cu sarcini privind problematica democratizării şi drepturilor omului.


ODIHR are un rol deosebit în monitorizarea alegerilor şi dezvoltarea instituţiilor electorale naţionale, acordând asistenţă tehnică pentru dezvoltarea instituţiilor juridice, promovarea acţiunii organizaţiilor neguvernamentale şi a societăţii civile, precum și în pregătirea observatorilor pentru alegeri. Începând cu 1994, în cadrul ODIHR funcționează Punctul de Contact pentru Roma şi Sinti.
Michael Georg Link (Germania) a preluat funcția de director ODIHR în iulie 2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii