Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său olandez, Bert Koenders

ro

29 Mar, 2015 14:52 1008 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 28 martie 2015, o întrevedere cu omologul olandez Bert Koenders. Discuţiile de la Bucureşti dintre cei doi miniştri de externe preced deplasării pe care aceştia o fac împreună, în cursul zilei de 29 martie 2015, la marşul în memoria victimelor atentatului de la Tunis, din 18 martie 2015.
Întâlnirea, desfăşurată într-un spirit foarte deschis şi partenerial, a vizat teme actuale de interes comun de pe agenda bilaterală, europeană şi de securitate.
Pe componenta bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa acordată de România valorificării potenţialului real al relaţiilor dintre cele două ţări, prin intensificarea dialogului politico-diplomatic şi a contactelor la nivel sectorial. Astfel, s-a convenit ca ministrul Bert Koenders să revină în România în toamna acestui an pentru a efectua o vizită oficială, prilej cu care să fie aniversaţi cei 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale care se împlinesc în acest an.
În plan economic, cei doi oficiali au salutat nivelul schimburilor comerciale româno-olandeze (peste 3,5 miliarde de euro în 2014), Regatul Ţărilor de Jos menţinându-se, de mai mulţi ani, pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România (peste 8,2 miliarde de euro). Bogdan Aurescu a transmis interesul României pentru menţinerea unei tendinţe ascendente a schimburilor şi pentru atragerea de noi investiţii olandeze pe piaţa românească.
Discuţiile au abordat şi evoluţiile din vecinătatea estică, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, cu accent pe criza din Ucraina şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, combaterea terorismului, politica energetică, viitoarea Preşedinţie olandeză a UE din semestrul I al lui 2016.
Bogdan Aurescu a subliniat că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga trebuie să genereze rezultatele concrete atât în ceea ce priveşte progresele în implementarea Acordurilor de Asociere şi în domeniul mobilităţii, cât şi în ceea ce priveşte reafirmarea unei viziuni politice clare pentru partenerii estici, inclusiv prin recunoaşterea aspiraţiilor pro-europene ale partenerilor angajaţi şi prin încurajarea acţiunii UE în sprijinul acestora.
Şeful diplomaţiei române a amintit angajamentele Republicii Moldova pentru continuarea reformelor şi a parcursului european, exprimate cu ocazia vizitei la Bucureşti din 4 martie 2015 a ministrului de externe al Republicii Moldova şi a derulării Comisiei bilaterale de integrare europeană, respectiv în cadrul reuniunii  din 16 martie 2015 a Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), convenită la iniţiativa miniştrilor de externe român şi francez. A mulţumit ministrului olandez pentru interesul manifestat prin prezenţa sa la această reuniune. La rândul său ministrul olandez a mulţumit omologului român pentru organizarea reuniunii GAERM. De asemenea, cei doi oficiali au convenit să examineze posibilitatea unor noi proiecte comune dedicate Republicii Moldova, în continuarea celor existente, care sunt  dedicate sistemului bancar sau pregătirii judecătorilor din Republica Moldova. 
Cei doi miniştri au avut un schimb  de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina. Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, subliniind totodată necesitatea menţinerii regimului de sancţiuni UE până la aplicarea completă a măsurilor convenite.
În cadrul discuţiilor privind consolidarea spaţiului Schengen, în contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu a subliniat că aderarea României va întări capacitatea spaţiului Schengen de a combate fenomenele ilegale cu care se confruntă, respectiv va consolida securitatea UE. Cei doi miniştri au convenit să rămână în contact pe acest subiect pentru a identifica modalităţile cele mai potrivite pentru găsirea unei soluţii.
În ce priveşte combaterea terorismului, cei doi miniştri au condamnat cu fermitate recentele atacuri teroriste din Tunisia şi au reiterat sprijinul pentru combaterea flagelului terorist în toate formele. Bogdan Aurescu a precizat că România, care sprijină eforturile comune la nivel european, consideră că ameninţările majore la adresa securităţii cetăţenilor europeni nu pot fi contracarate eficient decât acţionând împreună, de o manieră concertată. A subliniat, deopotrivă, ca această discuţie trebuie aprofundată şi prin examinarea propunerii părţii române de creare a unei Curţi internaţionale care să pedepsească crima de terorism, evocând iniţiativa interbelică în a cărei realizare a fost implicat juristul şi diplomatul român Vespasian Pella. Ministrul olandez de externe şi-a exprimatul interesul pentru această iniţiativă românească, cei doi miniştri convenind să lucreze împreună la nivel de experţi cu privire la conceptul iniţiativei.
Cei doi miniştri au discutat şi problematica securităţii energetice, ministrul român menţionând oportunitatea reprezentată de valorificarea potenţialului resurselor energetice din platoul continental românesc al Mării Negre.
Cu privire la agenda de securitate, şefii celor două diplomaţii au discutat despre implementarea deciziilor adoptate la  Summitul-NATO din Marea Britanie privind apărarea colectivă, Bogdan Aurescu exprimând speranţa că partea olandeză va participa la structurile NATO de comandă şi control care vor fi înfiinţate în România.
Nu în ultimul rând, la iniţiativa ministrului român, cei doi oficiali au examinat situaţia cetăţenilor europeni, inclusiv români şi olandezi, confruntaţi cu perspectiva unor condamnări definitive la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri în state din Asia de Sud-Est, în vederea unor iniţiative comune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii