IPJ Iași Buletin de presă -17.02.2022
IPJ Iași: Buletin de presă -17.02.2022
17 Feb, 2022 15:37
ZIUA de Constanta
1087
Marime text
Nr. 110.277 din 17 februarie 2022
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
În ziua de 16 februarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 110 evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 250 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate 30 de infracţiuni.
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 7 acţiuni şi s-a intervenit la 116 evenimente, dintre care 101 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 30 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 258 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 84.320 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 24 de permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
DEPISTAT CONDUCÂND UN ATV, FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Răducăneni au oprit pentru control, pe raza comunei Răducăneni, un ATV condus de un bărbat de 40 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările sunt continuate.
MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII, PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 10 luni închisoare, emis Judecătoria Paşcani, pe numele unui tânăr de 29 de ani.
Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
Tânărul a fost depus în penitenciar, în vederea executării pedepsei.
MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIŢIŞTI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani au oprit pentru control o autoutilitară, condusă de un tânăr de 30 de ani, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul nu deţine aviz pentru materialul lemnos transportat.
Tânărul a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010 şi s-a dispus confiscarea celor 3,92 metri cubi de material lemnos, care au fost predaţi reprezentanţilor Ocolului Silvic.
ARESTAT PREVENTIV PENTRU VĂTĂMARE CORPORALĂ
La data de 15 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au reţinut pentru 24 de ore, un bărbat de 43 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de vătămare corporală.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 10 februarie a.c., acesta l-ar fi agresat fizic pe un alt bărbat de 61 de ani.
La data de 16 februarie a.c., bărbatul reţinut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL FĂRĂ PERMIS, FALS ŞI UZ DE FALS
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au oprit pentru control, pe raza comunei Valea Seacă, un autoturism condus de un bărbat de 70 de ani.
Bărbatul a prezentat pentru control un permis de conducere eliberat de autorităţile din Republica Moldova, iar în urma verificărilor efectuate de polițiști au rezultat suspiciuni privind autenticitatea documentului.
De asemenea, din verificări a rezultat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, iar cercetările sunt continuate.
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
În perioada 15 - 16 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au acţionat, pe raza judeţului Iaşi, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 201 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 70.215 lei, dintre care 65 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice şi 136 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost retrase două certificate de înmatriculare şi au fost reţinute 26 de permise de conducere, dintre care 5 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice şi 21 pentru alte abateri.
ACŢIUNI ALE POLIŢIŞTILOR PĂŞCĂNENI, PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
La data de 16 februarie a.c., în intervalul orar 10.00 - 12.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică, combaterea faptelor antisociale şi prevenirea accidentelor rutiere.
În cadrul acţiunii au fost verificate 13 unităţi economice şi au fost legitimate 23 de persoane.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.590 de lei, dintre care 6 conform O.U.G. nr. 195/2002 şi 4 conform Legii nr. 61/1991, iar restul conform altor acte normative.
Spre exemplu, o unitate economică a fost sancţionată contravenţional, conform O.U.G. nr. 28/1999, deoarece s-a constatat faptul că nu au fost emise bonuri fiscale pentru toate produsele vândute. De asemenea, s-a dispus confiscarea a 89 de lei, sumă ce nu a putut fi justificată.
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi şi Poliţiei Municipiului Paşcani au desfăşurat mai multe activităţi informativ-preventive, la colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, din municipiul Paşcani.
În cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată.
Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Clipul campaniei - https://youtu.be/d066VS6PAY4
De asemenea, în cadrul Campaniei naţionale „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”, poliţiştii au desfăşurat activităţi de conștientizare cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.
În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.
După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
BULETIN DE PRESĂ 17.02.2022
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
În ziua de 16 februarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 110 evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 250 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate 30 de infracţiuni.
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 7 acţiuni şi s-a intervenit la 116 evenimente, dintre care 101 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 30 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 258 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 84.320 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 24 de permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
DEPISTAT CONDUCÂND UN ATV, FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Răducăneni au oprit pentru control, pe raza comunei Răducăneni, un ATV condus de un bărbat de 40 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările sunt continuate.
MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII, PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 10 luni închisoare, emis Judecătoria Paşcani, pe numele unui tânăr de 29 de ani.
Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
Tânărul a fost depus în penitenciar, în vederea executării pedepsei.
MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIŢIŞTI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani au oprit pentru control o autoutilitară, condusă de un tânăr de 30 de ani, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul nu deţine aviz pentru materialul lemnos transportat.
Tânărul a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010 şi s-a dispus confiscarea celor 3,92 metri cubi de material lemnos, care au fost predaţi reprezentanţilor Ocolului Silvic.
ARESTAT PREVENTIV PENTRU VĂTĂMARE CORPORALĂ
La data de 15 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au reţinut pentru 24 de ore, un bărbat de 43 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de vătămare corporală.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 10 februarie a.c., acesta l-ar fi agresat fizic pe un alt bărbat de 61 de ani.
La data de 16 februarie a.c., bărbatul reţinut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL FĂRĂ PERMIS, FALS ŞI UZ DE FALS
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au oprit pentru control, pe raza comunei Valea Seacă, un autoturism condus de un bărbat de 70 de ani.
Bărbatul a prezentat pentru control un permis de conducere eliberat de autorităţile din Republica Moldova, iar în urma verificărilor efectuate de polițiști au rezultat suspiciuni privind autenticitatea documentului.
De asemenea, din verificări a rezultat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, iar cercetările sunt continuate.
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
În perioada 15 - 16 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au acţionat, pe raza judeţului Iaşi, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 201 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 70.215 lei, dintre care 65 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice şi 136 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost retrase două certificate de înmatriculare şi au fost reţinute 26 de permise de conducere, dintre care 5 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice şi 21 pentru alte abateri.
ACŢIUNI ALE POLIŢIŞTILOR PĂŞCĂNENI, PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
La data de 16 februarie a.c., în intervalul orar 10.00 - 12.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică, combaterea faptelor antisociale şi prevenirea accidentelor rutiere.
În cadrul acţiunii au fost verificate 13 unităţi economice şi au fost legitimate 23 de persoane.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.590 de lei, dintre care 6 conform O.U.G. nr. 195/2002 şi 4 conform Legii nr. 61/1991, iar restul conform altor acte normative.
Spre exemplu, o unitate economică a fost sancţionată contravenţional, conform O.U.G. nr. 28/1999, deoarece s-a constatat faptul că nu au fost emise bonuri fiscale pentru toate produsele vândute. De asemenea, s-a dispus confiscarea a 89 de lei, sumă ce nu a putut fi justificată.
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 16 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi şi Poliţiei Municipiului Paşcani au desfăşurat mai multe activităţi informativ-preventive, la colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, din municipiul Paşcani.
În cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată.
Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Clipul campaniei - https://youtu.be/d066VS6PAY4
De asemenea, în cadrul Campaniei naţionale „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”, poliţiştii au desfăşurat activităţi de conștientizare cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.
În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.
După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii