Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Comunicat de presă Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Black Sea and Balkans Security Forum 2024

ro

27 May, 2024 09:23 441 Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Black Sea and Balkans Security Forum 2024
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, vineri, 24 mai 2024, la sesiunea dedicată importanței strategice a Mării Negre, din cadrul celei de-a opta ediții a Forumului pe teme de securitate privind regiunea Mării Negre și a Balcanilor (”Black Sea and Balkans Security Forum”). La dezbatere, moderată de ambasadorul Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe din Republica Moldova, Mihai Popșoi. Evenimentul a fost organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și Diviziei de Diplomație Publică a NATO.
În intervenția sa, ministrul român al afacerilor externe a evocat importanța Mării Negre ca regiune de confluență a mai multor culturi și civilizații, precum și strategică, dat fiind rolul de platformă pentru comerțul și transportul internațional, esențial în deservirea piețelor globale dependente de importurile de grâne. Ministrul român a subliniat relevanța în creștere a Mării Negre din punct de vedere energetic și al proiectelor de conectivitate digitală transversale.
În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Marea Neagră a devenit obiectul acțiunilor ruse de îngrădire a libertății de navigație. Acest comportament împiedică statele riverane să-și urmeze propriile politici și obiective, cu implicații pentru întreaga arhitectură de securitate europeană. În consecință, sprijinirea Ucrainei pentru restabilirea păcii și securității în regiune este esențială pentru securitatea întregii Europe.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a trasat o serie de direcții de acțiune, care să susțină concret potențialul și vocația regiunii Mării Negre de a deveni, ca parte integrantă a Europei, o punte de legătură cu Asia și Orientul Mijlociu: restabilirea păcii și securității la nivel regional pe baza dreptului internațional, sprijinul pentru consolidarea stabilității, dezvoltării economice și rezilienței statelor din regiune - a Ucrainei și a Republicii Moldova. În acest sens, a punctat importanța extinderii conexiunilor între Europa, Caucazul de Sud și Asia Centrală, având drept premisă asigurarea libertății și siguranței de navigație la Marea Neagră.
Oficialul român a punctat faptul că România contribuie la securitatea în Marea Neagră prin acțiuni naționale, bilaterale, dar și prin proiecte și formate de cooperare regionale, precum și prin acțiuni la nivelul UE și NATO.
 
Transmitem, mai jos, transcriptul intervenției ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu
 
Vă mulțumesc, domnule ambasador.
Dragă domnule ministru, bine ați venit din nou la București.
Distinși participanți, doamnelor și domnilor,
 
Vreau să încep prin a mulțumi New Strategy Center pentru că ne oferă și în acest an ocazia de a vorbi despre importanța strategică a Mării Negre.

Atunci când discutăm despre Marea Neagră, în ziua de azi, ne gândim la valențele Mării Negre, la problemele cu care se confruntă, dar și la soluțiile pe care încercăm împreună să le găsim pentru Marea Neagră. Evident, încep prin a sublinia un lucru pe care îl știm cu toții, respectiv faptul că Marea Neagră este o zonă extrem de importantă pentru securitatea tuturor statelor din regiune, iar prin conexiune, pentru securitatea Europei și pentru securitatea zonei euroatlantice. De ce? Cred că este evident acest lucru și în plus este accentuat de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, dar și de atacurile hibride pe care Rusia le desfășoară în regiune. Acest lucru este vizibil și crește încă o dată relevanța securitară a Mării Negre, pentru că războiul de agresiune dus de Rusia se desfășoară în regiunea noastră, foarte aproape de frontierele României.
Evident că Marea Neagră este esențială pentru securitatea energetică, pentru securitatea energetică a statelor din regiune, precum și a Europei. Este esențială pentru securitatea alimentară pentru că, prin sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei în ceea ce privește tranzitul de cereale, răspundem inclusiv unor cerințe pentru alte state de pe alte continente în ceea ce privește asigurarea securității alimentare. Securitatea maritimă este, de asemenea, importantă, pentru că obiectivul nostru este să avem navigație liberă în Marea Neagră. Deci toate aceste aspecte ne arată cât este de necesar ca Marea Neagră sa fie o mare sigură, deschisă și liberă. Care este situația actuală o știm cu toții. De fapt, nu aș putea spune că vorbim de o situație actuală pentru că de mulți ani Rusia încearcă să recreeze spațiul fostei URSS prin provocarea și întreținerea unor conflicte interne și transformarea lor, evident, în conflicte înghețate. Aici, știm cu toții, vorbim de Transnistria, Abhazia, Osetia.
Evident, toată această politică a culminat cu războiul pe care Rusia îl duce de doi ani împotriva Ucrainei, punând în pericol securitatea europeană, securitatea euroatlantică, securitatea noastră, a tuturor, iar consecințele acestor ani de conflict le trăim în prezent: vorbim de refugiați, victime, distrugeri, tensiuni, dezvoltare sub potențial, dezinformare, spionaj, acțiuni de destabilizare a vieții politice și economice a tuturor statelor din zonă, inclusiv a României.
Sunt, practic, tactici brevetate de Federația Rusă, la care, evident, se adaugă presiuni politice și economice, cum am spus, atacuri hibride și dezinformare. Restabilirea păcii și a securității în zona Mării Negre este esențială pentru securitatea noastră, a tuturor.
Evident, acest lucru nu este simplu. Cu toții ne dorim o pace în Ucraina, dar această pace nu poate fi în orice condiții. Este o pace în condițiile puse de Ucraina, atunci și când Ucraina consideră acest lucru. Ceea ce este extrem de important este să evităm un nou conflict înghețat în regiunea noastră. De aceea noi susținem Formula de pace prezentată de președintele Zelensky, vom participa la Summitul de pace și este foarte important să se obțină progrese. Pentru noi, Ucraina rămâne un partener strategic, un vecin, iar obiectivul nostru pentru a ajunge la o pace durabilă în Ucraina. Obiectivul nostru este să continuăm să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar, până la victoria sa. Și subliniem acest lucru de câte ori putem, nu numai cu vorbe, dar și cu fapte. Și în aceste momente dificile este foarte important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina.
În al doilea rând, ne uităm la vecinii noștri, la partenerii noștri vulnerabili, și domnul ministru vă va spune mai multe despre cum vede domnia sa situația din regiunea Mării Negre. Ceea ce vreau să spun este că pentru noi, în materie de politică externă, Republica Moldova, aspirațiile sale europene sunt prioritare pe agenda noastră. Fie că vorbim de agenda bilaterală, fie că vorbim de agenda regională, fie că vorbim de agenda în plan european. Și acest lucru e extrem de important pentru că Republica Moldova se confruntă, la acest moment, cu amenințări hibride, cu dezinformare care sunt menite să ridice întrebări, să provoace emoție și să devieze, dacă e posibil, și clar nu este posibil, Republica Moldova de la parcursul său european. Evident, avem și Georgia și, din păcate, am văzut ultima decizie, dar noi susținem în continuare eforturile poporului georgian, care dorește această apropiere de Uniunea Europeană și este foarte important să ținem în continuare Georgia aproape și să explicăm avantajele aderării la Uniunea Europeană.
Sunt foarte multe aspecte importante atunci când vorbim de Marea Neagră, chiar dacă suntem într-o situație securitară dificilă. Nu trebuie să uităm componenta de conectivitate, pentru că, practic, Marea Neagră este o punte de legătură între Uniunea Europeană, Caucaz, Asia Centrală. Este o punte de legătură și cu sudul, pentru că lucrăm împreună cu Turcia pentru a asigura aceste conexiuni în ceea ce privește legăturile de la Marea Neagră. Atunci când ne gândim la Marea Neagră vorbim de două cuvinte-cheie: securitate și conectivitate. Securitate – având în vedere contextul actual. Conectivitate – pentru că interesul nostru este să continuăm să promovăm componenta economică la Marea Neagră, care asigură, în final, prosperitate pentru cetățenii noștri. Iar această componentă se derulează pe mai multe planuri. Vorbim de componenta energetică - sunt resurse importante, avem acest cablu submarin cu Georgia, Azerbaidjan, România, Ungaria, cu sprijinul Comisiei Europene. Avem un cablu digital care asigură aceste legături între Uniunea Europeană, prin România, și, respectiv, Caucaz și Asia Centrală. Vorbim, de asemenea, de rezerve energetice importante la Marea Neagră, și obiectivul nostru este să cooperăm, ca state riverane, pentru a asigura securitatea energetică. Vorbim, de asemenea, de navigație. Recent, a fost deschisă o nouă linie maritimă între Constanța și Karasu, care contribuie la intensificarea schimburilor comerciale. Dar în egală măsură trebuie să protejăm Marea Neagră, și aici avem acest acord încheiat între Bulgaria și Turcia pentru deminarea Mării Negre, care începe să fie implementat în curând. Toate aceste acțiuni pe multiple paliere arată încă o dată rolul geostrategic al Mării Negre și ne bucurăm că acest rol geostrategic este reflectat corespunzător în documentele NATO. Vorbim aici de ultimul Summit de la Vilnius, unde avem un paragraf consistent în ceea ce privește Marea Neagră. Acest obiectiv rămâne pentru a fi reflectat corespunzător și la Summit-ul de la Washington.
Marea Neagră este recunoscută ca importanță strategică prin strategia Statelor Unite. Franța, la fel lucrează, a lucrat cu noi în ceea ce privește o strategie la Marea Neagră, și, în contextul Agendei Strategice în lucru la Uniunea Europeană, obiectivul nostru este să subliniem din nou importanța strategică a Mării Negre.
Aceste lucruri nu sunt numai în documente; ele se reflectă în acțiuni concrete, într-o coordonare strânsă între partenerii noștri, între aliații NATO, pe de o parte, între statele membre ale Uniunii Europene și candidații la aderarea la Uniunea Europeană, prin proiecte concrete, așa cum am spus. Toate aceste obiective ale noastre, ale României în materie de politică externă sunt urmărite consecvent, pentru că obiectivul nostru este să readucem Marea Neagră în zona de pace și stabilitate. Dar acest lucru este extrem de dificil în condițiile actuale, în condițiile acțiunilor duse de Rusia.

Războiul nu este numai un război pe teren, este un război hibrid. Vorbim foarte mult de reziliență atunci când vorbim și de Marea Neagră, vorbim de modul în care putem, împreună, cei care avem opțiuni europene clare, cei care sprijinim Ucraina, cei care sprijinim țările candidate, să găsim soluții la aceste situații. Iar acest lucru se face prin cooperare, dialog, dar și printr-un sprijin pentru partenerii noștri aflați în mare dificultate, și aici, evident, mă refer la Ucraina, dar și la Republica Moldova.
România va continua să sprijine Republica Moldova. Noi vom continua dialogul bilateral astăzi și, evident, pentru noi, ca Minister de Externe, Marea Neagră rămâne în centrul preocupărilor noastre, atât în ceea ce privește promovarea obiectivelor în forurile internaționale, și mă refer aici pe agenda NATO sau pe agenda Uniunii Europene și mai ales, în dialogul direct cu statele din regiune. Vă mulțumesc și aștept să continuăm acest dialog.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii