Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultări politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu omologul irlandez, Jennifer Carroll MacNeill

ro

29 May, 2024 09:41 314 Marime text
Comunicat de presă
Consultări politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu omologul irlandez, Jennifer Carroll MacNeill
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut marți, 28 mai 2024, consultări politice bilaterale cu ministrul de stat pentru afaceri europene și apărare al Irlandei, Jennifer Carroll MacNeill, în contextul vizitei la București a demnitarului irlandez.
Cei doi oficiali au salutat nivelul foarte bun al relațiilor româno-irlandeze și au evidențiat dialogul politico-diplomatic susținut din ultima perioadă și cooperarea strânsă la nivel european și multilateral.
Cele două părți au agreat aprofundarea cooperării în plan sectorial, cu accent pe domenii precum apărarea, comerțul, promovarea investițiilor și a dezvoltării mediului de afaceri, educația, turismul și contactele interumane.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat contribuția substanțială adusă de comunitatea românească, bine integrată la nivelul societății irlandeze, la dezvoltarea relațiilor bilaterale. A punctat legăturile culturale solide între cele două țări, aspect reflectat cel mai recent prin desemnarea, la 23 mai 2024, a scriitorului român Mircea Cărtărescu drept câștigător al premiului Dublin Literary Award 2024.
Runda de consultări a oferit, totodată, cadrul pentru un schimb aprofundat de vederi în domeniul afacerilor europene, în special cu privire la tranziția între cele două cicluri instituționale în contextul alegerilor europene de la începutul lunii iunie, prioritățile la nivel european în perspectiva definirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii, situația din Ucraina și Republica Moldova, politica de extindere a UE, evoluțiile din Orientul Mijlociu, precum și rolul UE în plan global.
Discuțiile au evidențiat, totodată, susținerea fermă pe care atât România, cât și Irlanda o acordă avansării politicii de extindere a UE ca investiție strategică în viitorul Uniunii și au reconfirmat sprijinul celor două state pentru adoptarea cât mai rapidă a Cadrelor de Negociere cu Ucraina și Republica Moldova și convocarea primelor Conferințe Interguvernamentale cu acestea până la finalul mandatului actualei Președinții belgiene. De asemenea, cei doi oficiali au exprimat susținerea pentru statele din Balcanii de Vest în procesul de extindere și avansarea reformelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii