Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu omologul slovac, Marek Eštok

ro

31 May, 2024 08:43 316 Marime text
31 mai 2024
 
Comunicat de presă
Consultările politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu omologul slovac, Marek Eštok
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut joi, 30 mai 2024, la Bratislava, consultări politice bilaterale cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, Marek Eštok, la invitația demnitarului slovac.
Discuțiile celor doi oficiali au reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, evidențiind dialogul politico-diplomatic susținut și cooperarea strânsă la nivel european și multilateral, precum și dorința de a continua consolidarea relațiilor economice și sectoriale dintre cele două țări, în domenii precum apărarea, energia, educația şi promovarea investițiilor.
Secretarul de stat român a reiterat rolul deosebit pe care minoritatea slovacă din România și, respectiv, comunitatea română din Slovacia le dețin ca liant în consolidarea legăturii dintre cele două state, mulțumind totodată părții slovace pentru modul exemplar în care onorează memoria soldaților români căzuți pentru eliberarea teritoriului slovac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii pe teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe evoluțiile legate de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, procesul de reflecție în curs privind prioritățile viitoarei Agende Strategice a Uniunii, precum și tranziția instituțională la noul ciclu legislativ european și avansarea procesului de extindere.
În mod particular, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat sprijinul pentru adoptarea cât mai rapidă a Cadrelor de Negociere cu Ucraina și Republica Moldova și convocarea primelor Conferințe Interguvernamentale cu acestea până la finalul mandatului actualei Președinții belgiene.
Cei doi oficiali au exprimat importanța susținerii Balcanilor de Vest pentru avansarea reformelor în procesul de extindere. Partea română a punctat sprijinul pentru convocarea unei noi Conferințe Interguvernamentale cu Muntenegru, precum și importanța strategică reînnoită a regiunii Mării Negre în actualul context de securitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii