Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările politice dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe din Muntenegru, Filip Ivanović

ro

03 Jun, 2024 14:39 449 Marime text
3 iunie 2024
 
Comunicat de presă
Consultările politice dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe din Muntenegru, Filip Ivanović
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit luni, 3 iunie 2024, pe omologul muntenegrean Filip Ivanovic, aflat în vizită oficială la București.
Consultările au avut în vedere intensificarea dialogului politic și sectorial bilateral, din care să rezulte beneficii tangibile la nivelul societăților și creșterea investițiilor, precum și o cooperare mai strânsă la nivel european și internațional.
Printre domeniile de interes se numără sectorul de apărare, afacerile interne, cu accent pe protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, energia, turismul, serviciile digitale, notabil în domeniul consular, sănătatea și educația.
Cu această ocazie, cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiuni privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe din România și Muntenegru pentru perioada 2024-2025.
Documentul include priorități pentru stimularea dialogului bilateral, cât și deschiderea de perspective pentru diversificarea suplimentară a sprijinului României pentru parcursul european al Muntenegrului.
Oficialul român a apreciat progresele în domeniul reformelor și a asigurat că România va continua să sprijine procesul de aderare europeană a Muntenegrului. A arătat că România este pregătită să-și împărtășească experiența în domeniul integrării, aspect care va contribui în mod natural și la consolidarea relației bilaterale.
În egală măsură, România va continua să promoveze importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru spațiul euro-atlantic, esențială pentru securitatea și stabilitatea continentului european.
Agenda discuțiilor a mai inclus situația regională, consecințele negative generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și aspecte în domeniul afacerilor multilaterale și globale.
Redăm mai jos declarațiile de presă susținute de către ministrul afacerilor externe român, Luminița Odobescu:
Domnule ministru, dragă Filip,
Doamnelor și domnilor,
Îmi exprim aprecierea pentru prezența colegului meu din Muntenegru, domnul ministru Filip Ivanović, la București. Am avut astăzi discuții consistente, orientate către rezultate concrete. Discuțiile de astăzi sunt o continuare firească a dialogului bilateral dinamic la toate nivelurile. Vizita pe care am efectuat-o la Podgorița, la 16 noiembrie anul trecut, vizita președintelui Muntenegrului la București, din martie 2024, cât și întâlnirea de astăzi, ne ajută să fixăm repere de progres în plan bilateral și, de asemenea, să fixăm viitoare obiective. Spre exemplu, ca un livrabil clar, marcăm astăzi o zi importantă pentru cooperarea dintre ministerele noastre de externe, prin semnarea unui nou Plan de Acțiune privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe din România și Muntenegru pentru perioada 2024-2025.

Planul de Acțiune setează un cadru mai ambițios, mai aplicat al cooperării bilaterale, precum și deschiderea de perspective pentru diversificarea suplimentară a sprijinului nostru pentru parcursul european al Muntenegrului. În plan bilateral, am reconfirmat voința comună de a contribui la impulsionarea cooperării economice și sectoriale, care să oglindească mai bine potențialul relațiilor noastre politice, într-un mod care să fie resimțit și la nivelul societăților noastre. Încurajez, pe această cale, companiile românești să investească în Muntenegru, o piață care prezintă foarte multe oportunități de afaceri.
Apărarea, securitatea cibernetică, afacerile interne, inclusiv protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, precum și aspectele de conectivitate, sunt doar câteva exemple care pot sta la baza cooperării noastre consolidate. Ne bucurăm, de asemenea, că municipalitatea din Podgorița va inaugura, în această lună, bustul poetului Mihai Eminescu, precum și o nouă stradă, numită Craiova.
În plan european, România este și va rămâne un susținător ferm al aderării Muntenegrului la Uniunea Europeană. Salutăm angajamentul guvernului de la Podgorița de a oferi un impuls procesului de reformă, concretizat în decizii cu impact pozitiv asupra parcursului european. Vă încurajăm că continuați în acest ritm care, cu siguranță, va permite avansarea negocierilor de aderare. Calea europeană merită orice efort, iar România este pregătită să-și împărtășească experiența în domeniul integrării europene cu prietenii noștri din Muntenegru, aspect ce va contribui totodată în mod natural și la consolidarea relației bilaterale. Toate demersurile noastre vin din propria experiență și din convingerea că alinierea la standardele și politicile Uniunii Europene, precum și asumarea valorilor europene, reprezintă garanții pentru o cale europeană durabilă și ireversibilă. Am abordat pe larg consecințele negative ample și profunde pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează în regiune, inclusiv în Balcanii de Vest. Am reamintit eforturile României în susținerea Ucrainei și am salutat abordarea curajoasă, clară și solidară a autorităților muntenegrene – convergentă, de altfel, cu cea a întregii comunități internaționale democratice.
Am reiterat decizia fermă a României de a continua să acorde sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina. Vom continua să susținem lupta Ucrainei pentru independență, integritate teritorială și suveranitate atât timp cât va fi necesar. Am transmis și susținerea deplină pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova în contextul multiplicării acțiunilor hibride ale Federației Ruse. Integrarea europeană rămâne fundamentală, iar partenerii noștri din vecinătate merită toată susținerea noastră. Desigur, am avut un schimb de opinii cu privire la teme de interes prioritar de pe agenda Alianței Nord Atlantice, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO care va avea loc în luna iulie la Washington. Am reiterat îngrijorarea pentru deteriorarea continuă a climatului de securitate și stabilitate din zonă, ca urmare a posturii asertive și provocatoare a Moscovei la adresa aliaților și a partenerilor NATO din regiune.
Am discutat cu colegul meu și despre situația regională din Balcanii de Vest. Este o regiune de importanță strategică, în care evoluțiile politice și de securitate au implicații directe pentru securitatea și prosperitatea întregii Europe. România urmărește cu prioritate promovarea securității în regiune, a creșterii și integrării economice, inclusiv prin utilizarea oportunităților oferite de platformele de cooperare regională. Vom evalua, astfel, în continuare, modalitățile de impulsionare ale activității structurilor de cooperare regională, cu agendă europeană și euroatlantică, unde țările noastre conlucrează foarte strâns.
Domnule ministru, dragă Filip, vă mulțumesc din nou pentru vizita la București și pentru consultările substanțiale pe care le-am avut. Sunt încrezătoare că am reușit astăzi să deschidem noi linii de acțiune în consolidarea relațiilor noastre.
 
 
 
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii