MAE Inaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris
MAE:Inaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris
27 Mar, 2024 11:59
ZIUA de Constanta
531
Marime text
Comunicat de presă
Inaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris
Inaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris
Expoziția-eveniment dedicată operei lui Constantin Brâncuși a fost vernisată, marți, 26 martie 2024, la Centrul Pompidou din Paris, unul dintre cele mai prestigioase muzee de artă modernă și contemporană din lume.
În continuarea succesului înregistrat de expoziția „Brâncuși. Surse românești și perspective universale“, găzduită de Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, retrospectiva Centrului Pompidou reunește, în premieră, o colecție de peste 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, arhive, unelte și mobilier de atelier.
Expoziția cuprinde Atelierul lui Brâncuși, loc de creație și de viață al artistului, alături de opere împrumutate de la Tate Modern, MoMA, Guggenheim, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă de la Craiova, fiind astfel expuse toate lucrările lui Constantin Brâncuși din patrimoniul românesc. În cadrul expoziției de la Paris, o secțiune a distinctă este dedicată Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu.
„Din perspectiva obiectivelor de diplomaţie culturală ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), punerea în valoare, la nivel mondial, a operei lui Constantin Brâncuşi joacă un rol central. Vom continua să readucem în atenţia publicului larg originalitatea şi universalitatea creaţiei artistului considerat «părintele sculpturii moderne», precum și apartenenţa sa la patrimoniul cultural al umanităţii. La capătul unui efort interinstițutional intens desfășurat în ultimii doi ani, Ansamblul monumental «Calea Eroilor» de la Târgu Jiu se află mai aproape de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia finală urmând a fi luată în vara acestui an“, a declarat Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale, care a participat la eveniment.
Organizată cu sprijinul instituțional al MAE, prin intermediul Ambasadei României în Republica Franceză și al Institutului Cultural Român cu filiala din Paris, inițiativa Centrului Pompidou transpune afinitățile culturale majore dintre România și Franța, precum și rolul esențial al culturii în ansamblul relațiilor bilaterale dintre cele două state. Expoziția va putea fi vizitată până la 1 iulie 2024.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii