Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani

ro

05 Jun, 2024 15:25 340 Marime text
5 iunie 2024
Comunicat de presă
Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri, 5 iunie 2024, consultări bilaterale cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani, aflat în vizită oficială la București.
Vizita are loc într-un context special al relațiilor diplomatice, marcat de aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Albania și de celebrarea a 70 de ani de la ridicarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade. Cu acest prilej, cei doi miniștri au semnat un Memorandum de Înțelegere privind pregătirea diplomatică, ce consolidează suplimentar dialogul și schimbul de expertiză între ministerele de afaceri externe ale celor două state.
Consultările politice au reconfirmat interesul pentru o cooperare sectorială activă în domenii precum educație, afaceri interne, justiție, securitate cibernetică, apărare, administrație, agricultură, mediu, inovare şi turism. Totodată, au fost discutate modalităţi de accelerare a implementării prevederilor Planului de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Albania, semnat de către cei doi miniştri cu prilejul vizitei ministrului Luminiţa Odobescu la Tirana la 14 noiembrie 2023.
Oficialul român a reafirmat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din Albania. Totodată, a reliefat aşteptarea ca procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.
Ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul principial și ferm al României pentru avansarea parcursului european al Republicii Albania, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. A apreciat în acest sens eforturile susținute ale autorităților de la Tirana, precum și alinierea deplină a Republicii Albania la Politica Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene.
De asemenea, ministrul româm a apreciat rolul activ al Republicii Albania, în plan regional și multilateral, în formate de securitate și cooperare economică, precum și în calitate de Aliat NATO, în special în contextul provocărilor multiple generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, partea română a reconfirmat buna coloborare cu Albania în cadrul formatelor de cooperare regională, în contextul exercitării de catre Tirana a mandatului anual de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Iniţiativei Central Europene, respectiv a mandatului semestrial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.
În cadrul întrevederii au fost abordate consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și evoluțiile din Orientul Mijlociu.
 
Redăm mai jos declarațiile de presă susținute de către ministrul afacerilor externe român, Luminița Odobescu:
Bună ziua,
Domnule ministru, dragă Igli,   
Doamnelor și domnilor, dragi colegi,
Îmi face o deosebită plăcere să adresez bun venit la București colegului meu, prietenului meu, domnul Igli Hasani, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania.
Am avut astăzi discuții foarte bune, pe numeroase teme de interes comun, precum și pentru avansarea concretă a agendei noastre bilaterale. Marcăm anul acesta un context aniversar mai amplu și mă refer aici la 30 de ani de la semnarea Tratatului de înțelegere, colaborare și bună vecinătate dintre România și Replica Albania, precum și 70 de ani de la ridicarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade. Anul trecut a marcat 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, inclusiv prin vizita oficială pe care am efectuat-o la Tirana în toamnă.
În ceea ce privește dialogul dintre cele două ministere ale afacerilor externe, vom continua să implementăm în mod activ planul de acțiune pentru perioada 2024-2025, și un exemplu în acest sens este Memorandumul de înțelegere privind pregătirea diplomatică pe care l-am semnat mai devreme cu ministrul Asana. Aceasta va conferi un cadru suplimentar schimbului de expertiză în perfecționarea continuă pe care o presupune activitatea diplomatică. Dinamica relațiilor noastre bilaterale este foarte bună și am agreat să menținem un ritm dinamic al contactelor ministeriale. Așa cum am constatat până acuma, acestea deschid oportunități pe linia cooperării sectoriale, cu impact tangibil la nivelul societăților noastre.  Ne bucurăm deja de beneficiile cooperării în domenii precum agricultura, mediu, administrație, educație, inovare, justiție, securitate cibernetică, afaceri interne, apărare, și lista este foarte lungă, și am subliniat în discuțiile cu domnul ministru faptul că de la ultima noastră întâlnire, sectoarele de cooperare s-au multiplicat și dialogul nostru sectorial s-a intensificat în mod în mod foarte activ.  
Salut, de asemenea, semnarea ieri, de către domnul ministru, împreună cu doamna ministru a muncii din România, a acordului bilateral privind securitatea socială. În egală măsură, am convenit cu domnul ministru, cu colegul meu, necesitatea creșterii și diversificării în schimburilor comerciale, am apreciat numeroasele contracte interumane, turistice, educaționale și de afaceri, facilitate de lansarea recentă a curselor aeriene directe dintre București și Tirana.
În contextul relațiilor noastre speciale de-a lungul istoriei, am evocat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorității naționale aromâne din Republica Albania și, de asemenea, sunt încrezătoare că procesul de retrocedare către statul român al Casei Iorga din Saranda va fi finalizat cât mai curent.
Apreciez în mod deosebit deschiderea și sprijinul arătate de domnul ministru Igli Hasani cu privire la acest element cu valoare istorică și simbolică deosebită pentru România.
De asemenea, pentru că avem o cooperare orientată spre viitor, ne dorim să investim în proiecte dedicate tinerelor generații.
Și mă bucur că numeroși studenți albanezi aleg România ca destinație de studiu. România acordă o atenție specială educației și tineretului, astfel încât încurajăm mobilitatea academică, inclusiv prin programe de burse oferite de către Guvernul României și respectiv de către Ministerul Afacerilor Externe.
Am subliniat sprijinul principial și ferm al României pentru avansarea parcursului european al Albaniei, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare.
Albania se bucură de aprecierea României, de aprecierea partenerilor europeni pentru eforturile realizate și sunt convinsă că acest ritm pozitiv va continua. Am evidențiat disponibilitatea României de a întări transferul de expertiză în domenii de interes pentru Tirana.
Este remarcabil că obiectivul integrării europene se bucură de consensul politic și al societății albaneze în plan extins. Acest spirit proeuropean a caracterizat și societatea românească în perioada preaderării, fiind un factor esențial în integrarea noastră.
În același timp, alinierea completă a Albaniei la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene este o reflectare clară a orientării sale strategice și o dovadă a atașamentului față de valorile europene.
În același timp, alinierea completă Albaniei la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene este o reflectare clară a orientării sale strategice și o dovadă a atașamentului față de valorile europene. Am apreciat, de asemenea, angajamentul Republicii Albania față de securitatea regională a Mării Negre și pentru consolidarea posturii colective în regiune. Contextul aniversar în plan bilateral este dublat și de contextul aniversar în planul cele mai importante și puternice organizații politice și de securitate din istorie, vorbim aici de 20 de ani de apartenență la NATO a României și, respectiv, 15 ani, în cazul Albaniei. Apreciem, de asemenea, cooperarea și coordonarea strânsă între cele două țări în cadrul NATO, atât în ceea ce privește, așa cum am spus, securitatea regională a Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, dar și consolidarea Flancului Estic.
Totodată, l-am felicitat pe domnul ministru pentru încheierea cu succes a Republicii Albania, în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2022-2023 și pentru activitatea excelentă în acest for, în contextul provocărilor la nivel global generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am transmis, totodată, interesul României pentru a continua cooperarea noastră pe agenda regională, mai ales că Albania a preluat sau urmează să preia numeroase responsabilități în formatele de cooperare regională în acest an, iar coordonarea noastră este cu atât mai importantă, așa cum am spus, în contextul provocărilor din regiunea Mării Negre și, respectiv, a Balcanilor de Vest. Am abordat, bineînțeles, și subiecte mai ample, dar de relevanță imediată pentru România și Albania, precum consecințele războiului Federație Ruse împotriva Ucrainei, parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și evoluțiile din Orientul Mijlociu.
În încheiere, vreau să-i mulțumesc încă o dată domnului ministru pentru discuțiile noastre substanțiale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii