Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Secretarul General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo

ro

02 Jul, 2024 09:22 119 Marime text
Comunicat de presă
Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Secretarul General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 1 iulie 2024, o întrevedere cu Secretarul General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, cu ocazia vizitei în România a înaltului demnitar al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).
Întrevederea și vizita au avut loc în contextul deschiderii oficiale a Universității de Vară Francofone « Relations Internationales », organizată de OIF și Universitatea Politehnică din București.
În cadrul întrevederii, ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul substanțial al României pentru promovarea Francofoniei și a valorilor sale, trecând în revistă principalele contribuții financiare și programe derulate în cadrul OIF și al operatorilor Francofoniei. A menționat, de asemenea, calendarul francofon bogat și divers al României pentru anul 2024: Misiunea Economică și Comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est (27-29 martie), reuniunea Comisiei pentru Educație, Cultură și Comunicare a Adunării Parlamentare a Francofoniei (2-5 aprilie), Simpozionul organizat de secția română a Uniunii Presei Francofone „Europa, mass-media și știri false” (18-19 aprilie), Universitatea de Vară Francofonă (1-5 iulie) și al IV-lea Congres al Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză „Împreună în franceză! Gândește, discută, acționează asupra lumii de azi și de mâine” (4-7 septembrie).
Cei doi înalți oficiali au discutat principalele teme de pe agenda organizației, în pregătirea viitoarelor reuniuni la nivel înalt care vor avea loc în 2024, în Franța – Conferința Ministerială a Francofoniei (3 octombrie) și Conferința Șefilor de stat și de guvern ai țărilor care împărtășesc limba franceză/Sommet-ul Francofoniei (4-5 octombrie). De asemenea, a avut loc un schimb de opinii privind situațiile de criză din spațiul francofon, șefa diplomației române informând despre sprijinul substanțial acordat Ucrainei și altor state afectate de războiul de agresiune al Federației Ruse, precum Republica Moldova.
Ministrul Luminița Odobescu a înmânat, în numele Președintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, Secretarului General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, în contextul aniversării a 30 de ani de apartenență a statului român la Francofonia instituțională, pentru contribuția la promovarea României în cadrul OIF.
De asemenea, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și Secretarul General al Francofoniei Louise Mushikiwabo au participat la deschiderea oficială a Universității de Vară Francofonă « Relations Internationales », unde au avut un dialog pe teme de diplomație și Francofonie cu peste 60 de studenți participanți, provenind din 13 state din regiunea Europei Centrale și de Est.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii