MAE Participarea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor
MAE:Participarea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului
15 Apr, 2024 09:50
ZIUA de Constanta
516
Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor (Sesiunii de Planificare Strategică a Congresului Mondial al Ucrainenilor)
Participarea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor (Sesiunii de Planificare Strategică a Congresului Mondial al Ucrainenilor)
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 12 aprilie 2024, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor/Sesiunii de Planificare Strategică a Congresului Mondial al Ucrainenilor, care are loc la București în perioada 12-15 aprilie.
Congresul Mondial al Ucrainenilor este o organizație internațională non-profit, nepartizană politic, de coordonare a tuturor organizațiilor diasporei ucrainene. A fost fondată la New York, în 1967. A fost recunoscută de Consiliul Economic și Social al ONU ca organizație ne-guvernamentală cu statut consultativ special în 2003.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a reiterat importanța sprijinului internațional pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. A subliniat că pacea justă și durabilă în Ucraina este direct dependentă de tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime în Ucraina și împotriva Ucrainei. A arătat că Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski, susținută de cea mai mare parte a comunității internaționale, inclusiv România, este fundamentată pe principiile dreptului internațional și Carta ONU.
Redăm, mai jos, transcriptul intervenției ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu:
Stimată audiență,
Permiteți-mi să adresez sincere felicitări organizatorilor Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor/Sesiunii de Planificare Strategică a Congresului Mondial al Ucrainenilor. Găzduirea la București a acestui eveniment important reprezintă atât o onoare pentru România, cât și o reconfirmare a legăturilor puternice dintre poporul român și poporul ucrainean.
Doresc înainte de toate să îmi exprim admirația pentru lupta eroică și sacrificiul poporului ucrainean. O luptă justă, împotriva agresiunii ruse. O luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și viitorului Ucrainei.
Trebuie repetat de fiecare dată când avem ocazia: războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă o violare a tuturor normelor dreptului internațional. Este cu atât mai grav că agresorul, membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, avea responsabilitatea fundamentală să protejeze, nu să încalce aceste norme.
Pe de altă parte, Ucraina respectă întocmai dreptul internațional și Carta ONU. Rezistând agresiunii ruse, Ucraina își exercită dreptul legitim la autoapărare.
Respectarea dreptului internațional este una dintre mizele rezistenței ucrainene. Trebuie să arătăm Rusiei, și oricăror alți actori ce ar putea avea intenții similare, că rămânem atașați, prin principii și fapte, ordinii internaționale bazate pe reguli. Nu putem accepta excepții de la normele dreptului internațional. Nu putem accepta o ordine internațională în care forța dictează. Nu vom accepta agresiunea ca instrument în relațiile dintre state.
Distinși invitați,
România și Ucraina nu sunt doar state vecine și partenerii apropiați, ci sunt strâns legate de atașamentul comun față de valori fundamentale precum libertatea, democrația și dreptul suveran al fiecărui popor și al fiecărui cetățean de a-și decide independent prezentul și viitorul.
Reamintesc, deși acest lucru este cunoscut și nu poate fi contestat de nimeni, că poporul ucrainean și-a exprimat în mod clar și independent voința privind viitorul său: un viitor democratic, prosper, sigur. Un viitor european. Un viitor ca membru al UE. Un viitor în NATO. Un viitor în pace.
Acesta este viitorul pe care Rusia încearcă să-l anuleze poporului ucrainean. Acesta este viitorul pentru care Ucraina luptă eroic, zi de zi. Și acesta este viitorul Ucrainei pe care România îl susține.
România este printre cei mai activi susținători ai Ucrainei, atât în plan bilateral, precum și în toate formatele internaționale de dialog și cooperare multilaterală.
România este, totodată, unul dintre cei mai activi susținători ai integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Am făcut apel, personal, la toate reuniunile Consiliului Afaceri Externe, la continuarea sprijinului politic și practic în toate domeniile pentru Ucraina.
Ne bucurăm să vedem progresele notabile din ultima perioadă: menționez aici decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare, adoptarea sprijinului financiar multianual de 50 de miliarde de euro prin Mecanismul pentru Ucraina sau sprijinul Uniunii prin Facilitatea Europeană pentru Pace.
În acest moment, lucrăm energic pentru atingerea următorului obiectiv important: lansarea efectivă a negocierilor de aderare, prin organizarea primei Conferințe interguvernamentale înainte de finele lunii iunie.
În plan bilateral, dialogul dintre România și Ucraina este mai intens ca oricând. Președinții României și Ucrainei au avut o nouă reuniune bilaterală, la Vilnius. Personal, am o relație foarte apropiată și constructivă cu omologul meu ucrainean, Dmytro Kuleba, pe care l-am întâlnit recent la Haga și Bruxelles.
După cum cunoașteți, avem în pregătire, alături de partenerii noștri ucraineni, două documente deosebit de importante: viitorul nostru Parteneriat Strategic bilateral, precum și un document-cadru de colaborare în domeniul securității. Ambele vor contribui, în mod direct și pe termen lung, la securitatea și prosperitatea regională.
Vom continua să facem tot ce ține de noi pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean, până la victoria finală și mai departe, în procesul de reconstrucție.
Stimată audiență,
Există, după cum cunoașteți, și voci care fac apel la încetarea ostilităților și negocierea păcii. Voci care deplâng pierderile de vieți omenești, dar uită că răspunderea pentru aceste tragedii aparține exclusiv Rusiei.
Ucraina, victimă a agresiunii, este de fapt cea care își dorește cel mai mult pacea. Ucraina nu poate accepta însă orice fel de pace. Nu poate accepta o pace prin care sacrificiul poporului ucrainean să fi fost în van. Nu poate accepta o pace care recompensează agresorul rus.
Cele zece puncte expuse în Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski, pe care România o susține, sunt puternic ancorate în dreptul internațional și Carta ONU. Aceste așteptări ale Ucrainei sunt legitime, iar comunitatea internațională are responsabilitatea și datoria de a le pune în practică.
Nu poate exista pace durabilă în Ucraina fără tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime în Ucraina și împotriva Ucrainei.
Am pledat personal pentru continuarea eforturilor internaționale pe această linie, în cadrul Conferinței „Restoring Justice”, organizată recent la Haga, la 2 aprilie 2024.
Suferința victimelor atrocităților comise de forțele ruse în Ucraina ne obligă, ca membri ai comunității internaționale bazate pe reguli și valori comune. Am văzut acest lucru în vizitele mele la Kiev. Ne obligă pe toți să nu acceptăm nimic mai puțin decât ceea ce poporul ucrainean merită: o pace justă, cu tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de aceste crime, și o pace durabilă, cu restaurarea integrității teritoriale complete a Ucrainei.
Glorie Ucrainei! Slava Ukraini!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii