Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Guvernelor României și Landului Bavaria, R. F. Germania

ro

18 Jun, 2024 14:54 325 Marime text
18 iunie 2024
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Guvernelor României și Landului Bavaria, R. F. Germania, cu prilejul aniversării a 25 de ani de relații instituționale româno-bavareze
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 18 iunie 2024, la München, la reuniunea Guvernelor României și Landului Bavaria, R. F. Germania, în cadrul delegației conduse de Prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu.
Reuniunea a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Declarației Comune de Cooperare între România și Bavaria,  la 28 iulie 1999, care a pus bazele înființării Comisiei Guvernamentale România-Bavaria. Ultima sesiune a Comisiei, a X-a, s-a desfășurat la Bamberg, în Landul Bavaria, în perioada 14-15 septembrie 2023.
Ministrul afacerilor externe a evocat rolul de liant în plan bilateral al comunității române din Bavaria, al minorității germane din România, precum și al comunității etnicilor germani, originari din România, care trăiesc în prezent în Bavaria.
În context, a evidențiat importanța acordată de Guvernul României dezvoltării unui cadru favorabil prezervării identității minorității germane din România, inclusiv prin  susținerea învățământului în limba germană, în școli și universități din țara noastră. A mulțumit, totodată, pentru sprijinul Germaniei, inclusiv al Bavariei, acordat învățământului în limba germană din România, exprimând interesul față de continuarea și extinderea acestei colaborări.
A apreciat, de asemenea, cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației duale, evidențiind dorința de continuare a acestei colaborări. Ministrul român de externe a arătat că România susține dezvoltarea şi promovarea diferitelor formate educaționale care să asigure accesul la învățământ în limba maternă. De asemenea, a adresat mulțumiri autorităților bavareze pentru sprijinul acordat în acest sens.
Oficialul român a exprimat apreciere pentru nivelul ridicat al cooperării cu Bavaria în domeniul cooperării polițienești, managementului situațiilor de urgență și al protecției civile, exprimând interesul părții române pentru consolidarea pe mai departe a acestei cooperări.
Totodată, oficialul român a evocat importanța finalizării procesului de aderare a României la spațiul Schengen prin ridicarea cât mai rapid a controalelor și la frontierele terestre. A exprimat apreciere pentru sprijinul ferm și constant pe care Germania îl acordă României cu privire la acest dosar.
În contextul recentelor alegeri europarlamentare, oficialul român a evidențiat relevanța unei agende proeuropene pragmatice și conectate cu așteptările cetățenilor, bazate pe valorile europene consacrate prin Tratate, în pofida contextului dificil din ultimii ani.
A reiterat sprijinul ferm al României pentru viitorul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al partenerilor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaților în procesele de reformă.
Șefa diplomației române a exprimat, totodată, interesul pentru consolidarea cooperării cu Bavaria în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care rămâne un vector important pentru coeziunea economică și socială a regiunii dunărene.
Discuțiile au vizat și situația de securitate din regiunea Mării Negre, marcată de escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Oficialul român a reafirmat solidaritatea României cu Ucraina și poporul ucrainean în fața războiului ilegal și nejustificat al Rusiei și a reiterat angajamentul României de continuare a sprijinului multidimensional pentru Ucraina.
Ministrul afacerilor externe a reafirmat, totodată, angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii solidarității internaționale prin acțiuni concrete de sprijin pentru Ucraina. În context, a salutat rezultatele extrem de consistente ale Conferinței privind Reconstrucția Ucrainei de la Berlin, din 11-12 iunie 2024.
Șefa diplomației române a susținut continuarea acordării unui sprijin european consistent Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienței sale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii